home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A tüzet lobbantó szikra
Tóth Lívia
2005.05.11.
LX. évf. 19. szám
A tüzet lobbantó szikra

Jung Zsuzsanna négyszáz családlátogatáson vett résztSikeres a zentai Napraforgó civil szervezet babaprogramjaA zentai Napraforgó civil szervezet a családtervezéssel és a népességcsökkenéssel foglalkozik. Hozzájuk fűződik az úgynevezett babaprogram, amelynek eddig több mint négyszáz újszülöt...

Jung Zsuzsanna négyszáz családlátogatáson vett részt

Sikeres a zentai Napraforgó civil szervezet babaprogramja
A zentai Napraforgó civil szervezet a családtervezéssel és a népességcsökkenéssel foglalkozik. Hozzájuk fűződik az úgynevezett babaprogram, amelynek eddig több mint négyszáz újszülött vált a részesévé. Megalakulásukról és a tevékenységükről Jung Zsuzsanna számolt be.
2002-ben kezdődött, amikor a községi képviselő-testület ülésén Juhász Attila polgármester úr beszámolójából értesültünk arról a mellbevágóan szomorú tényről, hogy míg tíz évvel ezelőtt mintegy 400 kisbaba látott napvilágot Zentán, manapság évente csak valamivel több mint 200. Ez elrettentő adat. Elhatároztuk, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ne maradjon így. Tudatosítani kell a fiatal, egészséges családokkal, hogy a megmaradásunk alapfeltétele az, ha legalább három gyermeket vállalnak. Dr. Burány Béla szervezésében és az önkormányzat támogatásával még abban az évben meglátogattuk a titeli Breg civil szervezetet, amely családtervezéssel foglalkozik. Az ő tapasztalataikat hasznosítottuk a munkánkban, amelyet hamarosan megkezdtünk. Működésünk a Tisza menti Nagycsaládosok Egyesületének a keretében indult mint családtervezési és népességcsökkenési kérdések bizottsága. Az első száz családlátogatást velük karöltve végeztük, majd önálló civil szervezetté alakultunk. A 2003-as és 2004-es évben 400 újszülött családját kerestük fel Zentán, Felsőhegyen, Bogarason, Tornyoson, Buránysoron és Keviben. Mindenütt szeretettel fogadtak bennünket, jó érzéssel nyugtázták a figyelmességet.
Az anyukának egy szál virággal gratulálunk, sok boldogságot kívánunk a családi életben, és legalább három kisbabát. Az újszülöttnek átadjuk az önkormányzat ezer dinár értékű csomagját. Az apuka színes Házi áldást kap, amelyet Andruskó Károly zentai festőművész a fiatal családoknak szánt. Minden alkalommal fénykép is készül. Ezekből a fotókból később tablókat állítunk össze, amelyeket a város központjában, az Elixir gyógyszertár kirakatában csodálhatnak meg az érdeklődők. Jelenleg a 11. és a 12. tablóban gyönyörködhetnek a járókelők, a többit a székházunk falán őrizzük a Fő utca 15-ös szám alatt. A látogatásunk alapvető célja azonban a felvilágosító beszélgetés. Igyekszünk tudatosítani a gyermekvállalás óriási jelentőségét.
Jung Zsuzsanna szerint a tevékenységüket az is igazolja, hogy a község területén kihalt utcarészek, elhagyott, romba dőlt tanyák kiáltanak segítségért. Nem látszik célravezetőnek, hogy a családi házak aprópénzért idegen kezekbe kerüljenek. Zentán tavaly 244 gyermek született, ezzel szemben 375 temetés volt. Ehhez hasonló a helyzet a környező falvakban is: Felsőhegyen az elhalálozottak és a születettek aránya 20:3, Tornyoson 31:14, Keviben 6:4, Bogarason 9:6.
- Én szívesen átadom a tapasztalatainkat, elmondom a tudnivalókat. Erre azért van szükség, mert már Vajdaság több helységében is igyekeznek átvenni és kiterjeszteni a mi babaprogramunkat. Legutóbb például Horgoson tartottam előadást -- folytatja beszélgetőtársam, aki hangsúlyozza, hogy az öntudatos magatartás mellett nélkülözhetetlen az önkormányzat anyagi támogatása. A csomag a minimális tartalma ellenére sem nevezhető szimbolikusnak, hiszen sok családban még ezt a keveset sem tudják előteremteni. -- Megvárjuk, hogy a baba három hónapos legyen, akkor bejelentkezünk a családhoz. Látogatásaink során sok társadalmi problémát tapasztalunk. Zentán a lakosság számához viszonyítva sok az írástudatlan, nagy a 2-3-4 osztályt végzett vagy csak általános iskolával rendelkező apukák és anyukák száma. Az utóbbiak a szakmunkásképzést hiányolják, a régi inasiskolát. A családfenntartók minimális keresettel a legnehezebb munkára szorulnak, pedig szeretnének szakmát tanulni. Ha javíthatnánk a családok anyagi helyzetén, könnyebbé válna a gyermekvállalás is. Szegénységben és nyomorban élő családokkal is találkozunk, akiket a Vöröskeresztbe, illetve a Szociális Védelmi Központba küldünk. Egyébként itt nálunk is lehet válogatni azokból a holmikból, amelyeket az emberek behoznak. Gyermekruhákat és játékokat várunk. Mesekönyvek kellenének, kifestők, amelyekben még van üres lap, labdák... Láttunk olyat, hogy a három gyermek az udvar puszta földjén játszott, mert nem volt semmilyen játékszerük. A gondok között említeném azt is, hogy hiányosak az utcanévtáblák, nincsenek feltüntetve a házszámok, ami nehézséget okoz a megkeresésnél. A kapott címek sem fedik mindig a valóságot, ilyenkor a rendőrség vagy a gyermekorvosi rendelő segítségére szorulunk. Ha nem járunk sikerrel, akkor meghirdetjük a rádióban azok nevét, akiket hiába kerestünk. Ilyen esetekben arra kérjük őket, fáradjanak be a székházunkba. Szerencsére, érkeznek is. Kiemelném még a nagyszülők szerepét, hiszen az ő helytállásuknak is köszönhető a második, sőt, a harmadik gyermek -- hangsúlyozta Jung Zsuzsanna.
A mozgalom még viszonylag újnak számít, de már két családban is jelezték, hogy a második kisbaba nekik köszönhető. A valós eredmények viszont 4-5 év múlva várhatóak. A fiataloknak természetesen óriási segítség lenne egy alap, ahonnan megfelelő kölcsönöket kaphatnának, például családi vállalkozás beindítására, vagy a meglévő kibővítésére. Az egyedülálló anyáknak sem ártana bedolgozási lehetőséget teremteni. A hivatalos megoldás nem a Napraforgó családtervezéssel és népességcsökkenéssel foglalkozó civil szervezetre tartozik, de ötleteiket, meglátásaikat igyekeznek szóvá tenni, az illetékesek fülébe juttatni. A csoport tagjai díjmentesen tevékenykednek. Minden bizonnyal megérdemlik, hogy felsoroljuk a nevüket: Szabó Valéria, Dudás Karolina, Szabó Adrienne, Horváth László, Kiss Katalin, Gyatkó Jenő, Német Ilona, Bencz A. Gabriella, Harmat Franciska, Nagy Júlia, Vatai Zsuzsanna, Juhász Gizella, Barta Klára, Renkó Ágnes, Varjas Mária, Török Etelka, Lengyel Ilona, Bognár Gizella, dr. Bognár Imre sebész szakorvos, Berec Mária, Juhász Ferenc. Glušèeviæ Vesna a babaholmik vásárlásában segít, az Elixir gyógyszertár engedélyezi a kirakatában a tablók elhelyezését, dr. Dukai Éva pszichológus a tablókra kerülő idézetek kiválasztásában és a megváltozott lakcímek kikeresésében ad tanácsot. A sorból nem maradhat ki az ötletadó, dr. Burány Béla, valamint az előző önkormányzat, amely lehetővé tette a babaprogram indulását, és a jelenlegi, amely biztosítja a folytatását.
A tervek között babatalálkozók szervezése szerepel, az első, 30-40 család részvételével, talán már júniusban létrejöhet. Ezek célja, hogy a családok megismerjék egymást, kicseréljék a tapasztalataikat, együtt örüljenek, bemutassák a babát, valamint a nagyobb testvérkét is. Az eseményre pszichológust, gyermekgyógyászt hívnának, akikkel a jelenlévők megbeszélhetnék a problémáikat. Jung Zsuzsanna azzal búcsúzik tőlem, hogy az egyesület nem akar beavatkozni senki magánéletébe, a gyermekvállalásról mindenki maga dönt, de a fiatal, egészséges családoknak tudniuk kell, milyen nagy a tét. Az ő munkájuk csak egy kis szikra, amely szükséges a tűz fellobbantásához.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..