home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A tudomány egyáltalán nem unalmas!
Fehér Márta
2018.10.09.
LXXIII. évf. 40. szám
A tudomány egyáltalán nem unalmas!

Ez az egyik olyan rendezvény, amelyet még véletlenül sem hagynánk ki.

Izgalmas, meglepő, szórakoztató, sok mindent lehet megtudni — s jó, hogy rengeteg gyerek, fiatal válaszol a kíváncsiskodók kérdéseire. A Kutatók Éjszakája szabadkai programjai csaknem kétszáz résztvevőt és sokszor ennyi látogatót vonzottak.

Jó ötleteket gyűjtögettünk a hosszú őszi, téli délutánokra, miközben optikai illúziókat keltő képeket csodáltunk meg.


A szerző felvételei

Hologramot próbáltunk megfogni, mikroszkóp alatt DNS-t néztünk meg, reflexet ellenőriztünk és hangtartományokat próbálgattunk elviselni, eperízű nyálkagyurmát kóstoltunk (na jó, én nem vállaltam be, csak a fiam), robotot programoztunk, és ámuldoztunk a 3D-nyomtatóból kőkemény két óra alatt kikerülő nagyobbacska minicsészén (akkora, mint a kisujjam), rácsodálkoztunk, mennyivel lágyabb színekben pompázik a szőttes, ha természetes festékkel festik (a húsvéti tojás mintájára vöröshagymahéjban rotyogott a fonál), s egy kicsit csalódottak lettünk, amikor próbára akartuk tenni a tudásunkat, ám a kvíz csak szerb nyelven volt elérhető, s mire lefordítottam a kérdést, az avatárunkat kirepítette a játékból a gyorsan ketyegő idő.

S íme az ötlettárunk első három helyezettje:

1. Nem tudomány, viszont örülünk, hogy ráfutottunk, szombat délután már jókat nevettünk, miután kibogoztuk kezünket-lábunkat: a csináld-magad-Twisterért köszönet a Kizur István-iskola negyedikeseinek és Soós István tanító bácsinak! (A közlekedés kihívásait bemutató, két évig készülő makettjükért minden elismerésünk!)

2. Színfestés közlekedőedények mintájára: hat pohár, víz, valamint piros, sárga és kék ételfesték kell, illetve konyhai törlőkendő (az alapszínekre festett vizű poharak közé átlátszó vízzel telített poharakat sorakoztassunk).

3. Kémiai koktél, avagy játék a sűrűséggel — alulra méz kerül, majd egy réteg mosogatószer, ételfestékkel színezett víz, étolaj, végül színezett alkohol.

Általános és középiskolások, egyetemisták mutatták be és magyarázták meg kísérleteiket. A kultúrát és a tudományt ötvözte az esemény, a Széchenyi-iskola zenekara köszöntötte a megnyitóra érkezőket, a Mladost Művelődési Egyesület tagjainak népviseletében is lehetett gyönyörködni.

A Kutatók Éjszakájának most is a Galleria szálloda átriuma adott otthont, s ezúttal a városi múzeum is csatlakozott a rendezvénysorozathoz, melyen nemcsak kiállításokkal várták a betérőket a késő esti órákig, hanem a világhírű halasi csipke készítésének rejtelmeibe is bevezették őket, továbbá a jégkorszak óriásait is meg lehetett csodálni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..