home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A tudás megtartóereje
Tóth Tibor
2019.02.16.
LXXIV. évf. 7. szám
A tudás megtartóereje

A múlt csütörtökön Zentán megnyílt a Kárpát-medencei falugazdászok képzési programjának délvidéki szakmai továbbképzése.

A kétnapos, kommunikációs, együttműködést elősegítő és konfliktuskezelő tréningnek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodája adott otthont.

A falugazdászok célcsoportjába elsősorban a mezőgazdasági vállalkozók tartoznak. Minden olyan szervezettel kapcsolatban kell állniuk, amely információt adhat a vállalkozások hatékony működéséhez. A falugazdászok számára fontos a hatékony kommunikáció, melynek elsajátításához a világhírű pszichológusok által kifejlesztett T-csoportok elvén alapuló módszert alkalmazzák. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tréning a befektetett energia és az elért eredmény tekintetében igen hatékony eljárás.

A falugazdászok és a gazdálkodók közötti minél kiegyensúlyozottabb együttműködés érdekében a magyarországi Agrárminisztérium létrehozta a Kárpát-medencei falugazdászprogramot, mely 2017 végén lett elfogadva.

— Kárpát-medence-szerte összesen százhét falugazdász segíti a gazdák munkáját. A program része a falugazdászok képzése, melyet a gödöllői Szent István Egyetem végez. Intézményünk széles körű kapcsolatrendszerrel és csaknem három évtizedes külhoni tapasztalattal bír: Székelyföldön huszonhét, Vajdaságban több mint húsz éve vagyunk jelen, Kárpátalján és a Felvidéken is működnek kihelyezett képzéseink, de a falugazdász-hálózatban a muravidéki és a drávaszögi magyarság is érintett. A képzési program négy modulból áll. Az első a mai kommunikációs tréning, majd két szakmai modul következik, mely elméleti oktatást is magában foglal. A negyedik a pályázatírással kapcsolatos, a végén pedig a falugazdászok vizsgát tesznek. Helyi szakembereket is bevonunk a képzési programba, hiszen az egy-egy régióban felmerülő aktuális kérdéseket, problémákat leginkább az ott élő szakemberek tudják felmérni — mondta Balog Eszter, a Szent István Egyetem Kárpát-medencei Agrár- és Vidékfejlesztési Innovációs Központ vezetője.


Közéletünk jeles képviselői és a falugazdászok (a szerző felvételei)

Dr. Kozári József, a SZIE szaktanácsadási és továbbképzési osztályának vezetője elmondta, hogy a falugazdászok kemény, felelősségteljes munkát végeznek, bizalmon alapuló kapcsolatokat építenek ki, emellett jól kell tudniuk kommunikálni, és a konfliktushelyzetek megoldása sem okozhat gondot nekik.

— A falugazdász a gazdálkodókkal áll kapcsolatban. A falugazdászok bizonyos szaktudás birtokában vannak, de ez nem elég, hiszen ezt a tudást át kell adniuk a termelőknek. Erre valók azok a módszertani képzések, amelyek nem konkrét szakterületeket ölelnek fel, és nem is a szakmák ismertetését végzik, hanem a tudás átadásának módszertanára helyezik a hangsúlyt. A magyarországi falugazdászok számára már szerveztünk a maihoz hasonló képzést. A résztvevőknek meg kell ismerniük saját kommunikációs készségüket, rá kell jönniük arra, mik a hiányosságaik, és ezeken hogyan tudnak javítani. Az elkövetkező két napban különböző élethelyzeteket mutatunk be, melyeket nekik meg kell oldaniuk. Az egyénileg és a kisebb-nagyobb csoportokban végzett gyakorlatok eredményeit elemezzük, levonjuk a tanulságot, ami falugazdászaink további fejlődését segíti elő.

A rendezvény megnyitóünnepségét megtisztelte jelenlétével Juhász Attila szerbiai mezőgazdasági államtitkár is. Köszöntőjében kiemelte, hogy a falugazdászok megfelelő tudására és naprakészségére óriási szükség van, hiszen csakis ezekkel felvértezve tudják a földműveseket idejében értesíteni az aktuális pályázati lehetőségekről és minden másról, ami a családi gazdaságok fennmaradása és fejlődése szempontjából nélkülözhetetlen.


Dr. Torda Márta a köszöntőjét mondja

Dr. Torda Márta, a Földművelésügyi Minisztérium Kárpát-medencei Együttműködési Osztályának főosztályvezetője régebbi tapasztalatait osztotta meg a jelenlevőkkel: korábban nagyon sok külhoni gazdához nem jutottak el azok az információk, támogatási és pályázati lehetőségek, amelyek a gazdaság fejlődése szempontjából rendkívül fontosak. Ekkor merült fel bennük, hogy — magyarországi példára — a határon túl is falugazdász-hálózatot hozzanak létre.

— Ez valójában a magyar kormánynak az a törekvése, amely a nemzetegyesítés keretében fontosnak tartja a külhoni magyarsággal való foglalkozást, illetve annak a nemzet részeként való kezelését. Az agrárium a gazdaságnak az az ága, amely a szülőföldön való maradás szempontjából a legnagyobb jelentőséggel bír. Aki mezőgazdasággal foglalkozik, az vélhetően nem hagyja el a szülőföldjét, és ott marad meg magyarnak. Az elmúlt évben Vajdaságban húsz, Erdélyben hatvan, Felvidéken tizenöt, Kárpátalján tíz, a Muravidéken és a Drávaszögben pedig egy-egy falugazdászt indítottunk el. Elvárjuk tőlük, hogy találják meg azokat az embereket, akiknek segítségre van szükségük. Beszéljenek nekik a változásokról, segítsék őket a pályázatírásban, elengedhetetlen szakmai információkat adjanak át számukra, hiszen ha a XXI. században valaki nem tud felzárkózni a technológiai változásokhoz, az véglegesen lemarad a többiek mögött. A húsz vajdasági falugazdászt a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége foglalkoztatja. Az első évben laptopokkal, nyomtatókkal, telefonokkal segítettük őket. A tapasztalatokat levonva hamarosan meglátjuk, hogy falugazdászainknak mire van még szükségük a hatékonyabb munkavégzés céljából.

A képzésen húsz vajdasági falugazdász vett részt. A kupuszinai Pilin Endre 2018. szeptember 1-je óta tölti be ezt a munkakört. A képzést fontosnak tartja, hiszen kommunikációs készsége fejlesztésével a termelőkkel való beszélgetés is gördülékenyebbé válik.

— Egyelőre negyven gazdaság tartozik hozzám, de ez könnyen több lehet, mivel feltehetően százötven gazdasággal leszek majd kapcsolatban. Az is előfordulhat, hogy Kupuszinán kívül más településeken is elvégzem a falugazdász teendőit.

Bálint Szabó Anasztázia a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének falugazdásza immár negyedik éve. A központi iroda az Eszéktől 5-6 km-re fekvő Bellyén található, a szervezet tevékenysége két megyére terjed ki.

— A horvátországi gazdák főleg a pályázatírással kapcsolatban, illetve jogi kérdésekkel fordulnak hozzám. Szervezetünk inkább idősebb termelőkből áll, akiknek elmondjuk, hogyan kell fejleszteni a gazdaságot ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak a piacon. Ők az évek alatt felismerték a falugazdász fontosságát, eleinte azonban még el kellett nekik magyarázni, miről is van szó. Ma már fogadóórákat tartok, a gazdák pedig rendszeresen ellátogatnak az irodámba. Főleg a középkorosztály tagjai érdeklődnek a változások iránt, ők hajlandóak nyitni az új felé.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége az alapításától kezdve, azaz 2006 óta üzemelteti a falugazdász-hálózatot Vajdaság-szerte. 2010-ig huszonhét falugazdászt állítottak munkába, ez a szám viszont az anyagi források megszűnése után mindössze három főre csökkent.

— A magyar kormány 2012-ben hozott ren értelmében ismét támogatást kapnak a falugazdászok, és mi is újraindítottuk a hálózatot. Tavaly már tizenkét fővel dolgoztunk, az idén még nyolc falugazdászt állítottunk munkába, tehát Vajdaság területén húsz falugazdász harminchat településen fejti ki tevékenységét. Szakembereink 90%-a valamilyen mezőgazdasági tevékenységet már folytatott, vagy mezőgazdasággal kapcsolatos a végzettsége — emelte ki Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke.

A Kárpát-medencei falugazdászok képzési programjának támogatója az Agrárminisztérium, megvalósítója a Szent István Egyetem, szervezője a Pro Scientia Naturae Alapítvány, együttműködő partnere pedig a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..