home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A tudás, a hit és az érték találkozása
Tóth Lívia
2013.04.30.
LXVIII. évf. 18. szám
A tudás, a hit és az érték találkozása

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte Zentán a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium. Az esemény az iskola képzőművészeti tagozatos diákjainak és tanárainak a kiállításával kezdődött, majd a Művelődési Házban alkalmi műsorral folytatódott. A rendkívül színvonalas összeállítás kezdetén az intézmény filmműhelye mutatta be az egybegyűlteknek a falai között folyó életet.

A mi iskolánk olyan, mint egy nagy család — hangsúlyozta a műsorvezető, és nem ünnepségre, hanem különleges születésnapi rendezvényre invitálta a jelenlévőket.

Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntőjében a tíz évvel ezelőtti megalapítás fontosságára hívta fel a figyelmet: annak a merész, sokak által lehetetlennek vélt álomnak a megvalósítására, amikor a Vajdaságban két magyar tehetséggondozó gimnáziumot életre hívtak. Ha egy kivételes pillanatban a tudás, a hit és az összefogás találkozik, akkor nincsenek lehetetlenek — mondta, és hozzáfűzte, tíz év nem nagy idő egy középiskola életében, de elegendő ahhoz, hogy felnőjön, megerősödjön, kiépüljön, teljessé váljon. Ezt a Bolyai meg is tette.

Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár üzenetét tolmácsolva az intézmény névadójának a gondolatára hivatkozott, amely kiválóan szemlélteti a gimnázium és a kollégium létrejöttének körülményeit: A semmiből egy új más világot teremtettem. Az iskola pedagógusai fáradságot nem ismerő szorgalmukkal már bebizonyították, hogy a tehetséget megfelelő módszerekkel gondozva kimagasló eredményeket lehet elérni nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi megmérettetéseken is, a tanítást, a tudást, a munkát értékként központba állítva pedig kulcsfontosságú helyet vívtak ki maguknak mind a vajdasági, mind az egyetemes magyarság életében.

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere beszédében a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumnak és Kollégiumnak a város és a térség oktatási életében betöltött szerepét emelte ki.

A „Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága” című ünnepi műsor keretében Kormányos Róbert igazgató úr beszéde után az iskola tanáraiból álló kórus is színpadra lépett, és nagy sikert aratott a jelenlévők körében.

— A jubileum jó apropó arra, hogy tíz év után egy pillanatra megálljunk, és visszatekintsünk. Egy évtizeddel ezelőtt olyan új intézmény jött létre, amely jellegében is más, mint a hagyományos gimnáziumok, de amely azóta bekerült a középiskolák hálózatába. Alkalom ez az elemzésre, a céljaink vizsgálatára is — nyilatkozta az újságíróknak Kormányos Róbert, majd levonta a következtetést: — Ha figyelembe vesszük, hogy egy matematikai tagozattal indultunk, azóta pedig más területeken is zajlik tehetséggondozás, hogy a diákjaiknak mennyire kimagasló a felsőoktatási intézményekbe való bekerülési aránya, hogy milyen sikereket érnek el, akkor kétség sem férhet hozzá: jó úton haladunk. Kezdetben az alapítók igazi csatákat vívtak a politikai, logisztikai, pénzügyi frontokon, aztán következett az építkezés időszaka, most viszont a tartalmi elmélyítés, a fejlesztés idejét éljük — fogalmazott az igazgató.

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..