home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A tücsök és a hangya
Tóth Lívia
2006.04.26.
LXI. évf. 17. szám

AZ EREDETI VERZIÓ: A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette-szépítgette a házát, élelmet halmozott fel, készült a kemény télre. A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat. Eljött a tél, a hangya nem fázott és nem éhezett, ám a tücsök élelem és szállás híján...

AZ EREDETI VERZIÓ: A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette-szépítgette a házát, élelmet halmozott fel, készült a kemény télre. A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat. Eljött a tél, a hangya nem fázott és nem éhezett, ám a tücsök élelem és szállás híján a hidegben lelte halálát.
A HUMÁNUS VERZIÓ: A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette-szépítgette a házát, élelmet halmozott fel, készült a kemény télre. A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat. Eljött a tél, és a tücsök bekönyörögte magát a balek hangyához, és ott tovább mulatozott.
A MODERN VERZIÓ: A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette-szépítgette a házát, élelmet halmozott fel, készült a kemény télre. A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat. Eljött a hideg tél, a nélkülöző tücsök sajtótájékoztatót hívott össze azt a kérdést feszegetve, hogyan lehet az, hogy míg egyesek kint fagyoskodnak a hidegben, addig mások úgy élnek, mint a hangya.
A televíziós csatornák felvételeket mutattak be, az újságok cikkeket közöltek a didergő tücsökről, és a melegben, terített asztal mellett henyélő hangyáról. A világ döbbenten konstatálta az égbekiáltó különbséget.
Úgy tűnik, a tücsök és hangya története kiapadhatatlan forrásként szolgál manapság is. Nemcsak viccek és különféle variációk születtek már erre a témára, hanem előveszik akkor is, ha valami visszásságra szeretnének rámutatni. Elárulom, a megkezdett sztori, legalábbis abban az internetes levélben, amelyet az egyik felvidéki ismerősöm továbbított a címemre, úgy végződik, hogy az állam, adóhátralékokra és különböző más indokokra hivatkozva, elkobozza a hangya házát, és a tücsöknek adja. A tücsök beköltözik, feléli a hangya téli élelemtartalékát, eltékozolja a vagyonát, majd fogja a cókmókját, és elindul egy újabb hangyát keresni.
Az ismeretlen szerző természetesen azt is hozzáteszi, hogy ha valaki a mai valósággal bármiféle összefüggést vél felfedezni, az csak a véletlen műve. Miközben mindenki, aki csak olvassa, igyekszik párhuzamot vonni a saját életével vagy a környezetében tapasztaltakkal. És közben jóízűen, kárörvendően kuncog, esetleg szomorkásan mosolyog. Attól függően, hogy mennyire vág elevenjébe a vázolt eseménysor.
Én azoknál a soroknál időztem el kicsit hosszasabban, amelyek a média hatalmát, hogy ne mondjam, mindenhatóságát taglalják. Tudom, hogy ez elsősorban nem a vajdasági magyar tájékoztatásra vonatkozik, de azt hiszem, nem is szeretném, ha így látnának minket. Ha már az újságírók társadalmát említettem, nem állom meg, hogy hangot ne adjak a megdöbbenésemnek azzal kapcsolatban, hogy már mi magunk sem tudunk örülni egymás ünnepeinek, nagy pillanatainak. Hogy ezt mire alapozom? Például arra, ahogyan az egyetlen napilapunk beszámolt a Hét Nap jubileumi műsoráról. Köszönjük, most már tudjuk, hogy a kollégák részéről hol a helyünk: egy szűkszavú, hiányos, az eseményre egyáltalán nem jellemző fotóval ellátott hírben.
Ja, és ennek már semmi köze a tücsökhöz és a hangyához. Mint ahogyan közvetlenül annak a bejelentésnek sem, hogy a szerbiai parlament elfogadta az amnesztiatörvényt, melynek értelmében a külföldön élő, katonaszökevénynek számító fiatalok hazalátogathatnak az ortodox húsvétra és a május elsejei ünnepekre. Ezzel a döntéssel felmentették mindazokat, akik 2000. október 7-étől a napjainkig nem tettek eleget a behívóparancsnak, elutasították a fegyverhasználatot, elkerülték a katonai szolgálatot, vagy megszöktek a hadseregből. Akik bizonyára mindannyian szerbek, hiszen ezért nem volt szükség arra, hogy a törvényt néhány nappal előbb, a katolikus húsvét előtt iktassák be. Elkeserítő, hogy a demokratikus szemléletű pártok sem figyelnek erre, hiszen a szocialisták egyébként is ellenezték az egészet, a radikálisok viszont részt sem vettek a szavazáson.
Az internettel kezdtem, azzal is fejezem be. Megkapták már azt a jópofa szerencselevelet, amelyet ha megnyitnak, a következő szöveg tárul a szemük elé?: Ha ezt NEM olvasod el, kapsz tízmilliót. Elolvastad. Sajnálom. Ez van.
Igen, ez van, kedves Olvasóim. Mivel Önök is elolvasták, nem kapnak tízmilliót semmilyen pénznemben. De a többi hasonló levéllánccal ellentétben ez legalább működik.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..