home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A tolvaj lopót kiált!
Tomek Viktor
2010.08.25.
LXV. évf. 34. szám
A tolvaj lopót kiált!

Ceglédi Rudolf, Juhász AttilaZentán február folyamán zárták ki a VMSZ-t a hatalomból a Demokrata Párt és a köréje csoportosuló politikai tömörülések - a Magyar Polgári Szövetség és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga -, azóta gyakorolják a hatalmat a városban. A VMSZ Zentai Községi Szervezeté...

Ceglédi Rudolf, Juhász Attila

Zentán február folyamán zárták ki a VMSZ-t a hatalomból a Demokrata Párt és a köréje csoportosuló politikai tömörülések - a Magyar Polgári Szövetség és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga -, azóta gyakorolják a hatalmat a városban. A VMSZ Zentai Községi Szervezetének minapi sajtótájékoztatóján Ceglédi Rudolf elnök, az önkormányzat elmúlt hat hónapos tevékenységét értékelve elmondta, hogy az elhangzott ígéretekből - munkahelyteremtés, gazdasági fellendülés - szinte egy sem teljesült, sőt, újabb adóval sújtották a polgárokat.
- Ami az utóbbi időben újra felkavarta a kedélyeket az az, amit az úgynevezett racionalizáció örve alatt művel az önkormányzat - mondta Ceglédi Rudolf, majd hozzátette, hogy a VMSZ támogatja az ésszerűsítést, de úgy tudja, hogy a funkcionáriusok, az önkormányzati tisztségviselők számát nemhogy csökkentették volna, hanem éppen növelték.
A tervek szerint 40 embert érint az ésszerűsítés, az önkormányzat a mezőőr-, a takarító- és a portásszolgálatot profi cégekre bízná, ezen az úton 22 embertől szabadulnának meg, 18-tól pedig azért, mert nem rendelkeznek megfelelő iskolai végzettséggel. A VMSZ a programjában síkra száll a részarányos foglalkoztatásért, ezért Juhász Attila frakcióvezető azt kérte a zentai önkormányzattól, hogy számoljon be a nemzetiségi arányokról. Erre azért lett volna szükség, hogy felmérhessék, vajon az ésszerűsítést követően változik-e a nemzetiségi megoszlás.
Kitérő választ kaptak, az önkormányzat ugyanis nem vezet nyilvántartást a nemzetiségi összetételről, és azt javasolták a frakcióvezetőnek, hogy sorra kérdezzen meg minden dolgozót.
- A választ furcsálltuk, hiszen a jelen pillanatban hatalmon levő pártok a választási programjukban szintén hirdették a részarányos foglalkoztatást. Attól tartunk, hogy az elbocsátásokat követően új pártkatonákkal töltik majd fel a megüresedett helyeket. Úgy vélem, egyfajta magyartalanítás kezdetén állunk, és ez már egyes vállalatoknál - amilyen az ELGAS Gázszolgáltató és Vezetékszerelő Közvállalat is - már nyilvánvaló - tette hozzá Ceglédi. A VMSZ zentai helyi szervezete bízik abban, hogy a polgárok az elmúlt fél év történései után már nem fognak olyan könnyen bedőlni az üres ígéreteknek.
A VMSZ ezúton hívja fel az ésszerűsítésben érintett polgárok figyelmét, hogy amennyiben úgy vélik, hogy törvénytelenül jártak el velük szemben, forduljanak a párthoz, mert ingyenes jogsegélyt tudnak nekik nyújtani.
Mindemellett a párt helyi szervezete felhívja az önkormányzat figyelmét arra, hogy a törvényes rendelkezésekkel összhangban minden hónapban kötelesek a hirdetőtáblán, illetve a világhálón közzétenni az arról szóló adatokat, hogy az elmúlt időszakban hány embert vettek fel, kik dolgoznak a közigazgatásban, s hogy mennyit fizetnek ki a bérekre.
Juhász Attila frakcióvezető elmondta, hogy a 22 elbocsátott emberből 20 a magyar nemzetiségű. Hogy mindössze 2 VMSZ-es pártember munkahelye került veszélybe, az azt bizonyítja, hogy a korábbi vádak - miszerint a VMSZ saját embereinek biztosított az önkormányzatban munkahelyeket - nem felel meg a valóságnak.
- Át kell szervezni a közigazgatást, de úgy tűnik, hogy a Demokrata Párt nemzeti alapon folytat káderpolitikát, ez tűrhetetlen, és nem tudjuk támogatni. Minden jel szerint a tolvaj lopót kiállt - tette hozzá Juhász Attila. A VMSZ frakció emellett kérni fogja a községi képviselő-testülettől, hogy foglaljon állást a múlt heti katasztrófával kapcsolatban, de követelik azt is, hogy azonnal helyezzék vissza a zentai városházára a vihar által megrongált, majd utána eltávolított keresztet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..