home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A tizenkilencedik
Martinek Imre
2014.10.01.
LXIX. évf. 40. szám
A tizenkilencedik

A magyar nóták és csárdások vajdasági fesztiválja, a VIVE 1996-ban tette meg első közösségépítő lépéseit. Noha többször került hullámvölgybe, az MNT által is kiemelt jelentőségűvé nyilvánított rendezvény évi rendszerességgel gyűjti egybe e zenei műfaj szerelmeseit és éltetőit Torontálvásárhelyen. A tizenkilencedik találkozóra szeptember hó utolsó vasárnapján került sor.

A rendezvénynek a helyi József Attila Művelődési Otthon volt a helyszíne, a fővédnökséget pedig a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint Antalfalva község önkormányzata vállalta. A Megfordítom kocsim rúdját kezdetű Vitkay-nótát Fésüs Mária tolmácsolta, majd a búval és örömmel átszőtt ünnepi méltatások következtek. Az anyagiak függvényében alakuló média- és egyéb támogatásról a fesztiválbizottság elnök asszonya, Bába Lúcia kultúrlovag szólt. A VIVE közösségépítő szerepét Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke, a Magyar Összefogás lista jelöltje emelte ki. Az egybegyűltek a VIVE egyik megálmodója és alapítója, a közelmúltban elhunyt Mérges Sándor emléke előtt egyperces néma főhajtással adóztak. A dél-bánsági falu neves szülöttének tiszteletére a Turulmadár sebes szárnyon kezdetű nóta is felcsendült. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Csáky Sörös Piroska, a Magyar Kultúra Lovagja és Balogi András, a torontálvásárhelyi helyi közösség elnöke. A vajdasági közszolgálati televízió, illetve csapatának távolmaradása miatt a műsorvezetői szerepkört ezúttal Battyányi Bosznai Amarilla vállalta.

Kuriózum volt, hogy a XIX. VIVE alkalmi népi zenekarát egymást váltva két prímás is vezette. A torontálvásárhelyi Dékány Imre az amatőr nótaénekesi minősítésben versenyen kívül fellépő udvarszállási Horváth Gizellát és a bajsai Stoff Dávidot kísérte. Toll Gyula óbecsei koncertmester vezényletével a hattagú zenekar a szabadkai Kotroba Júlia, a topolyai Gábor Zoltán és a zentai Máté György nótacsokrait kísérte.   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..