home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A tisztességes politizálás jegyében
Kartali Róbert
2012.05.02.
LXVII. évf. 18. szám

* A VMSZ szabadkai polgármesterjelöltjének melyek a prioritásai?- Szembe kell nézni a reális helyzettel, és eszerint kell a további lépésekről dönteni. Az első számú probléma a város gazdasági helyzete. Az elmúlt években sok ezer ember maradt munka nélkül, Szabadka gazdasága romokban hever, és az ip...

* A VMSZ szabadkai polgármesterjelöltjének melyek a prioritásai?
- Szembe kell nézni a reális helyzettel, és eszerint kell a további lépésekről dönteni. Az első számú probléma a város gazdasági helyzete. Az elmúlt években sok ezer ember maradt munka nélkül, Szabadka gazdasága romokban hever, és az ipar is elsorvadt, ez pedig teljes mértékben kihat a város polgárainak életminőségére. Úgy gondolom, hogy a polgárokat elsősorban az érdekli, hogy ezen a téren lesz-e előrelépés. Elsődleges célunk, hogy javítsunk a gazdasági helyzeten. Nem feltétlenül a nemzetközi cégek idecsalogatását kell előtérbe helyezni. Ez is fontos, de a város jövőjét a kis- és középvállalkozások serkentésében és megerősítésében látom. A nagyvállalatok ma még itt vannak, de ki tudja, hogy hol lesznek 5 vagy 10 év múlva. A helyi kis- és középvállalkozások azonban mindenképpen itt maradnak, a jövőben is itt kívánnak érvényesülni, de számukra ez csak akkor lehetséges, ha a város normális gazdálkodási feltételeket teremt számukra. Nem történhet meg az, hogy a polgármester egyszer sem ül le tárgyalni a helyi vállalkozókkal. Ez így zajlott az elmúlt négy évben, holott a polgármesternek kötelessége lett volna ezekkel a kérdésekkel is foglalkozni. Nem hiszem, hogy az összes beruházót a szabadkai ipari zónába kell irányítani, egy normális viszonyrendszerben a kültéri településekre is illene befektetőket irányítani. Fontos, hogy Csantavér, Hajdújárás, Bajmok, Györgyén, Nagyfény vagy bármelyik Szabadka vonzáskörzetébe tartozó település is elérhető legyen a külföldi beruházók számára.
* Szabadka polgármesterére sok feladat hárul majd, bárki legyen is az, ön szerint melyek a legégetőbb kérdések?
- Május 6-án a polgárok benyújtják a számlát. A VMSZ ezt már megtapasztalta 2008-ban, most a Demokrata Pártnak és a G17 Plusznak állítják majd ki. A szegénység és a kilátástalanság keményen kihat majd a választások szabadkai eredményére.
Városunkban a nagyobb előrelépés érdekében nagyon sok mindent meg kell valósítani. Gond van a közbiztonsággal, az egészségügyi ellátással, a közvállalatok felépítésével, a kültéri települések helyzetével, és hatalmas méreteket öltött a korrupció is. Elsősorban a közbiztonság helyzetét emelném ki, ezen téren mindenképpen tenni kell valamit a rendőrséggel karöltve. A VMSZ célja egy térfigyelő rendszer kiépítése mind a városban, mind a peremvárosi helyi közösségekben. Mindez nélkülözhetetlen a közbiztonság helyreállításához. Továbbá hatalmas probléma a mezőgazdasági termények lopása, illetve az út menti fák kivágása is, amiért rendszerint senkit sem vonnak felelősségre. A szociális központnak határozottabb szerepet kell betöltenie a kiskorú bűnözés visszaszorításában, az ügyészség és a bíróság munkájának megerősítése pedig hozzásegít majd a rend visszaállításához.
A VMSZ számára az egészségügy helyzetének javítása is legalább ennyire fontos. Javítani kell az egészségházak felszereltségén, továbbá az orvoshiány is jelentős problémát okoz. Tarthatatlan a jelenlegi orvos-beteg viszony, és megengedhetetlen, hogy a betegek kénytelenek napokig várni a vizsgálatokra. Csantavéren, Bajmokon és Palicson meg kell erősíteni az egészségházakat orvosi szakszolgálatokkal, ezeken a településeken is laboratóriumokat kell működtetni, hogy ne kelljen az embereknek mindig mindenért beutazniuk a városba. A közkórházban tapasztalható állapotok pedig katasztrofálisak.
* A vajdasági magyarság legnagyobb pártja Szabadkán nem volt része a hatalmat gyakorló politikai erőnek. Mi erről a véleménye?
- A szabadkai magyarság számára létfontosságú, hogy a magyar közösség érdekeit képviselő politikai erők újra pozícióba kerüljenek. Megengedhetetlen, hogy a Szabadkán élő legnagyobb nemzeti kisebbség ne tudjon kihatni a városban történő eseményekre. A magyarok a város jövőjére vonatkozó lényegi döntésekben eddig nem vehettek részt. Akik pedig részt vettek, azok csupán a szekértoló szerepét töltötték be. Azt gondolom, hogy most először a szabadkai magyarokon kívül számottevő szerb, bunyevác és horvát nemzetiségű polgár is a VMSZ-re fog szavazni. Az elmúlt években nyújtott elvszerű és hiteles politizálás meghozza majd a gyümölcsét. Ennek fényében reálisak és megvalósíthatóak a VMSZ céljai: újra az első számú, meghatározó politikai erő kíván válni a városban.
* Szabadkán a hatalmi koalíció két és fél évvel ezelőtt vált szét. A Vajdasági Magyar Szövetség politikusaként hogyan értékeli akkori döntését?
- Abban a helyzetben nem volt más megoldás, mi akkor is a becsületességet és gerincességet tartottuk szem előtt. Abba a helyzetbe kényszerítettek, hogy a Demokrata Párt szekértolói legyünk, csupán az udvari bolond szerepét tölthettük volna be. A két és fél év során bebizonyosodott, hogy nem a VMSZ tisztségviselői voltak azok, akik gátolták a város fejlődését. Úgy gondolom, mindenki számára világos, hogy jelenleg milyen állapotok uralkodnak. Szabadka most még rosszabb helyzetben van, mint akkor. Az aktuális hatalom dölyfös hozzáállása pedig rendkívül rossz fényt vet a városra, csak pártemberek juthatnak munkahelyhez. Megállapítható, hogy Szabadkát jelenleg egy szűk embercsoport irányítja, a városi képviselő-testület pedig az ő utasításukra hozza meg döntéseit - ez tarthatatlan! Az utóbbi időben egyesek kimutatták a foguk fehérjét, kiderült, ki milyen értéket képvisel, és milyen értékrendek mentén politizál. Például ennek köszönhető, hogy a VMSZ nem fogadhatta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Szabadka főterén, ezért vált kérdésessé az Omega koncert megtartása. Továbbá nem tarthattunk lakossági fórumot a zorkai és a nagyradanováci helyi közösségekben, mert egyesek mindent elkövettek azért, hogy ellehetetlenítsék a VMSZ kampányát.
* Szabadkai politikai színtéren még nem derült ki, hogy a Demokrata Párt kit ültetne Szabadka polgármesteri székébe. Mit gondol erről?
- A B92 televízióban a minap egy élő műsor során Dušan Elezović, a Demokrata Párt tartományi bizottságának elnöke azt nyilatkozta, hogy a Demokrata Párt szabadkai polgármesterjelöltje Saša Vučinić. Korábban olyan információ látott napvilágot, hogy a Demokrata Párt szabadkai polgármesterjelöltje nem más, mint Oliver Dulić. Úgy gondolom, hogy a Demokrata Pártnak világosan és homályos utalások nélkül kellene megneveznie szabadkai polgármesterjelöltjét. Tegyenek tanúbizonyságot politikai komolyságukról, hiszen a polgármester kiléte, illetve az általa beharangozott programok jelentősen meghatározzák a város sorsát. Az a tény, hogy a Demokrata Párt egyik magas rangú vezetője más személyt nevez meg a párt szabadkai polgármesterjelöltjének, mint ugyanazon párt másik magas rangú vezetője, arra enged következtetni, hogy nem veszik komolyan Szabadka város polgárait. Az ellentétes nyilatkozatok pedig arra utalnak, hogy komoly belső zavar keletkezett a párton belül. Úgy gondolom, hogy az is politikai komolytalanságra vall, hogy a Demokrata Párt a mai napig sem adott még választ arra a meghívásra, amelynek értelmében nyilvános vitára kerülne sor április 27-én vagy május 2-án, hogy a polgárok az élőben közvetített televíziós vitafórum alapján még a választások előtt párhuzamot vonhassanak a Demokrata Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség programja között.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..