home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A tiszaszentmiklósi hetedik
Tóth Lívia
2005.03.16.
LX. évf. 11. szám
A tiszaszentmiklósi hetedik

A parókia épülete és a templom Szabó Attila fotójaTiszaszentmiklós bejáratainál már hosszú hónapok óta elcsúfított, feketére festett helységnévtáblák fogadják a faluba érkezőket. Az ismeretlen tettesek így próbálták meg eltüntetni a magyar feliratot, ami -- úgy tűnik -- a csókai község ille...

A parókia épülete és a templom Szabó Attila fotója

Tiszaszentmiklós bejáratainál már hosszú hónapok óta elcsúfított, feketére festett helységnévtáblák fogadják a faluba érkezőket. Az ismeretlen tettesek így próbálták meg eltüntetni a magyar feliratot, ami -- úgy tűnik -- a csókai község illetékeseit egyáltalán nem zavarja. Most azonban nem ezért látogattunk el a kis bánsági településre, hanem azért, mert ismét betörtek a katolikus parókiára. HETEDSZER. Mivel Tiszaszentmiklósnak nincs állandó plébánosa, az épület lakatlan. Az udvarában találhatóak a magyar kultúrkör helyiségei. Az objektum csak a nyári hónapokban népesül be igazán, amikor egymás után sorjáznak a különböző táborok. A közbeeső időben a hittanóráknak, egy-egy rendezvénynek, összejövetelnek ad helyet. És vonzza az ,,éjszakai jóakarókat', akik általában a téglafal tetején át érkeznek, és ott is távoznak. Megpróbáltuk összegezni, mi mindent vittek el eddig: két számítógépet a hozzá tartozó kellékekkel (nyomtató stb.), fénymásolót, televíziót, videót, több telefaxot... Legutóbb, március 5-ére virradóra, több évig tartó ,,szélcsend' után, szintén egy fénymásolót és egy CD-lejátszót. A falubeliek most már nem is tudják, mit gondoljanak: csak a haszonszerzés vezérli a tetteseket, vagy valami egészen más?
Március 5-én, szombaton, BERÁK Benitta érkezett elsőnek a helyszínre, mert hittanórát szeretett volna tartani. Észrevette, hogy a parókia egyik ablaka nyitva van. Az ajtót zárva találta, de mintha valaki feszegette volna a zárat. Odapillantott a kultúrkör udvari épületére, és azonnal látta, hogy annak az ajtaja viszont tárva-nyitva áll. Meg a lábnyomokat a hóban, az udvarban, meg a falon keresztül is, több helyen. Segítséget hívott, és együtt mentek be a plébániára, ahol hatalmas rendetlenséget találtak. A tanácsteremben minden fiók kihúzva, összetúrva, a szekrényajtók nyitva... A fénymásoló és a CD-lejátszó pedig eltűnt. Ezeket a műszaki eszközöket azért tartották a tanácsteremben, mert ilyenkor télen ez az egyetlen fűtött zug. Az udvari épületből, szerencsére, semmit sem vittek el. A behatolókat nyilván megijesztette a riasztóberendezés, amely megszólalt miután kifeszítették az ajtót.
- Hétfőn, február 28-án voltunk itt legutóbb, amikor az ötödik, hatodik és hetedik osztályosoknak tartottam hittanórát. A rendőrök szerint csak gyerekek lehetnek a tettesek. Azt mondják, a hittanosok közül valaki szándékosan hagyta nyitva az ablakot, ami tényleg csak belülről nyitható. Nem hiszem, hogy az ő kezük van benne. Én foglalkozom velük, ismerem őket. Egy gyermek képtelen lett volna felemelni és a falon át kiadni azt a nehéz fénymásolót, amely egyébként régi típusú, csak nekünk volt értékes, mert mi dolgoztunk rajta. Azt is kérdezték a rendőrök, kiknek fénymásoltunk? Mindenkinek, aki megkért bennünket. De ezért senkitől sem fogadtunk el pénzt. Ilyenkor, a nagyböjtben, nem is illik panaszkodni, de forr az emberben a méreg -- hangoztatta Berák Benitta.
TÖRTEI János, a falu VMSZ-es tanácsnoka a csókai községi képviselő-testületben. Szerinte az időpont nem lehetett véletlen, március 13-án ugyanis helyi közösségi választások voltak az egész községben. Többek között ezen a fénymásolón sokszorosították a szórólapokat is. Azóta már Csonka Sándorral jártak a csókai rendőrfőnöknél, de ő sem mondott semmi biztatót. Arra a kérdésükre, hogy kihallgattak-e tanúkat, nem tudott mit válaszolni. Érdeklődtek az ujjlenyomatok iránt is, de azokat állítólag nem találtak.
- A községi képviselő-testület legutóbbi ülésén hivatalosan is felkértem a polgármestert és az elnököt, hogy tegyenek lépéseket ebben az ügyben, segítsenek ennek a kis közösségnek. Ez már a hetedik betörés volt és soha semmi nem került elő. Itt nem az anyagiakról van szó, hiszen az esetek többsége a választások előtt vagy után történt. És mindig a katolikus parókián, meg a magyar kultúrkörben keresnek valamit -- fejtegette a nézetét Törtei János.
Az igazsághoz tartozik, hogy betörtek már a helybeli iskolába és óvodába is, de az eltulajdonított tárgyak többsége előkerült, amikor lefüleltek egy csoportot, amely főleg a környék oktatási intézményeire szakosította magát.
CSONKA Sándor szerint ez provokáció, amelyet csakis nemzeti alapon lehet magyarázni. Nemcsak a községi illetékesekhez, hanem a magasabb fórumokhoz is fordulni kell, hogy egyszer már legyen vége ennek a gyalázatos sorozatnak. Az emberek pedig elfásultak, közömbösek, érdektelenek. Pedig nekik kellene ,,felébredniük' és cselekedniük.
A közömbösség egyébként nemcsak szólam, hiszen - mint utólag kiderült -, voltak olyanok, akik az utcán hallották, amikor bekapcsolt a riasztó, de nem tettek semmit. Nyugodtan hazamentek, anélkül, hogy valakit azonnal értesítettek volna.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..