home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A textil és a varrógép találkozása
Bíró Tímea
2017.12.04.
LXXII. évf. 48. szám
A textil és a varrógép találkozása

Ahogy belépek a meleg hangulatú házba, gyerekzsivaj, valamint jázmintea illata fogad. Sziszi szendvicset készít a kicsiknek, teát tölt nekem, és egy kis türelmet kér, hogy teljes nyugalomban tudjunk beszélgetni.

Tudom, hogy érdemes kivárni, mert ő egy olyan ember, aki minden porcikájával figyel a másikra. Nem véletlenül keresik meg annyian, hogy gyógyítsa a lelket és díszítse a gyerekkort.


Úri Szűcs Szilvia és Úri Attila (a szerző felvételei)

Úri Szűcs Szilvia nem ismeretlen a szabadkaiak számára. Volt már színházi ember, vigyázott kisgyerekekre, jó ideje pedig a kézügyességét kamatoztatja. Jelenleg az egyik lánya dadáskodik, ő csak besegít, és így is nagyon elfoglalt, hiszen folyamatosan érkeznek a rendelések. Miután megmutatja a két legújabb partedlit, mesélni kezd.

— A középiskola első osztályában kezdődött, amikor sokat jártam Ürményházára a barátnőmhöz, és szerettem volna saját készítésű ajándékot vinni a rokonainak. Elkezdtem szabásmintákat nézegetni, és így egyedi ajándékokat tudtam adni a felnőtteknek és a gyerekeknek is. Ezután a színházé volt a főszerep az életemben, volt egy kis szünet a kézimunkát illetően, mely akkor tért vissza, amikor a férjemmel, Úri Attilával babalátogatóból babalátogatóba mentünk. Az elején együtt, majd csak én varrtam természetes anyagból (textilből) játékot, babát, takarót, falvédőt. Az egyediségen túl fontos volt, hogy funkcionális legyen a termék, később pedig az interaktivitásra is törekedtem. Manapság már lényeges szempont, hogy a gyerek ne csak szeresse az általam készült tárgyat, hanem az kreatív is legyen. Jó érzés, amikor azt látod, hogy a gyerekek ragaszkodnak ahhoz, amit te készítettél.


Takaró Dávidok számára

Sziszi nem hagyatkozik az internetre, hanem a saját fantáziáját is igyekszik belevarrni a textilbe.

— Természetesen az interneten is nézelődöm, ám igyekszem mindig továbbálmodni a látottakat, illetve ötletelek egy csomót. Mindig leülök megbeszélni a megrendelővel, hogy milyen színvilágot szeretne, mennyi formát, milyen elképzelései vannak, és ettől függ a gyártás ideje. Egy takaró elkészülési ideje négy és tizennégy nap között mozog. Igyekszem minden kérést és elgondolást jól teljesíteni, sokszor nekem is kihívás a megrendelés, de épp ezért izgalmas.

A jó munkához nemcsak időre, szorgos kezekre, hanem erős anyagra is szükség van. Ha hosszú életű tárgyat szeretnénk, akkor alaposan fel kell térképeznünk az üzletek kínálatát, hogy milyen textilből tudnánk dolgozni.

— Szegeden szerzem be az anyagokat, és nem csupán textilt, hanem filcet, madzagot és még számtalan segédeszközt. Szerencsére most már Szabadkán is van egy üzlet, ahol természetes anyagokat lehet vásárolni. Mindig oda megyek, ha nincs időm Szegedre utazni. Nagyon fontos, hogy milyen ollóval dolgozunk, erre rá kell szánni a pénzt, mert különben minden varrás kínszenvedés lesz. Korábban csak egy hobbivarrógépem volt, most viszont már kettő van, ami azért remek, mert így másokat is tudok tanítani a workshopokon, melyeket most karácsonyra készülve fogok tartani egy hatfős csoportnak.

A Facebook közösségi portálon a Siswork oldalon tárul elénk a színesebbnél színesebb táskák, takarók, babák, lábbelik, falvédők, partedlik és ékszerek sokasága. A népszerűségüknek köszönhetően már nincs szükség reklámozásra, a rendelni és vásárolni vágyók személyesen vagy az interneten keresik meg Sziszit, aki nemcsak varr, hanem már szőnyeget is készített.

— Egy munkanélküli életszakaszomban még egy tudást hasznosítottam, melyet szintén a nagymamámtól kaptam, ez pedig a rongyszőnyegszövés. Elővettük a kétszáz éves diófából készült szövőszéket, és a saját személyiségemet beletéve szőnyegeket szőttem. A szappanfőzés fortélyaira ugyancsak a nagyanyám és a testvére tanított meg bennünket. Egy nagy üstben együtt főztük a szappant, közben hatalmas bölcsességeket osztottak meg velünk. Időnként ma is ebből a szappanból olvaszt a férjem, Attila, és díszes formába öntve, illatosan születik újra a család számára.


Babák és bábok

Az Úri család nemcsak arra figyel, hogy a környezet meghitt és szeretetteljes legyen, hanem a belső lelki béke eléréséről is gondoskodik. Sziszi már több éve úgyszólván lelki terapeutaként is tevékenykedik, hiszen azokon az embereken segít, akik nincsenek kibékülve magukkal vagy a világgal. Fontosnak tartja, hogy beszéljünk azokról a gondokról, amelyek gátolnak bennünket a hétköznapokban.

— Lelki segítői munkát is végzek. Sok mindent megéltem már az életutamon, és szívesen osztom meg a tapasztalataimat másokkal. Több olyan érzést hordozunk magunkkal a lelkünkben, amelyet már nem kellene, mert így nem azt az utat járjuk, amely a boldogsághoz vezet. Azoknak igyekszem segíteni, akik megtalálnak ebben az elengedésben és a szeretet erejének megtapasztalásában.

Úri Szűcs Szilviánál sok ember lel megnyugvásra, egyszerűen ilyen a kisugárzása. Sokat dolgozott azon, hogy ez ma így legyen. Rájött, hogy mennyire gazdag lesz az ember, ha ad valamit másoknak. Figyelmet, kézművesterméket, tanácsot vagy egy virágmintás táskát, melyben csak a legszükségesebb holmit vihetjük magunkkal az útra, mert ahogy ő is mondja, a fölösleg hátráltat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..