home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A testépítés mint életforma
Rencsényi Elvira
2014.06.10.
LXIX. évf. 23. szám
A testépítés mint életforma

Tóth Erik most huszonegy éves. Padén él a szüleivel, Újvidéken jár egyetemre. Hobbija és egyben választott életmódja: a testépítés.

— Már egészen kiskorom óta szeretem feszegetni a határaimat — mondja mosolyogva —, és mindig arról ábrándoztam, hogy izmos testalkatom legyen. Persze el kellett telnie egy bizonyos időnek ahhoz, hogy rájöjjek, hogyan is építhetem a testemet. Aztán kaptam a szüleimtől egy edzőgépet, és azon igyekeztem formába hozni magam. De ez még igencsak messze volt az igazi testépítéstől. Ekkor kezdtem el az interneten kutatni a különféle edzéstervek után, hogyan kell egy-egy izomcsoportot átmozgatni. Ez idő tájt kezdtem el edzőterembe is járni. Ott meg kellett ismerkednem a különféle eszközökkel, súlyzókkal, gépekkel, valamint megtanultam, hogyan kell végezni a gyakorlatokat. Mert nem mindegy, hogyan edzünk, azt általában szakember mutatja meg.

Erik eleinte csak azért edzett, hogy teste megerősödjön, izomzata szépre formálódjon, ezáltal kitűnjön a többiek közül. De csakhamar ráébredt: ezt a hobbit akár versenyszerűen is űzheti.

— Öt éve foglalkozom testépítéssel, és egy évvel ezelőtt határoztam el, hogy versenyen is megmérettetem magam. Az idén vettem részt az első versenyemen, és második helyezést értem el. Ez jelentős mértékben motivál a további munkára, újabb versenyekre készülök.

Erik elmondta, hogy a fitnesz és a testépítés szoros kapcsolatban áll egymással. Hiszen aki fitnesszel foglalkozik, bizonyos izomcsoportokat formál, és az már testépítésnek számít. Ő nem akar „hatalmas” izmokat fejleszteni, inkább megmarad az esztétikus, arányos testfelépítés mellett. Saját, személyre szabott edzésterve van, amellyel folyamatosan formálja a testét.

A fiatal egyetemista nagyon szereti az állatokat, különösképpen a kutyákat. Jelenleg hat házőrzője van, és bármikor rájuk merné bízni az életét. Kikapcsolódni azonban leginkább a pusztán tud, ahol edzésként lefutja a napi több kilométert is.

— Aki testépítéssel szeretne foglalkozni, gondolkodjon el azon, hogy tényleg ez-e élete álma, vagy csak egy hirtelen fellángolás, amelyet később akár meg is bánhat. Az eredmény ugyanis nem látható azonnal, nem lehet néhány hétnyi edzés után elérni. Komolyan el kell határoznia az embernek magát, ha ezzel szeretne foglalkozni, ráadásul mindent bele kell adnia fizikailag és szellemileg egyaránt. Mert a testépítés sok lemondással jár, egyúttal igen sérülésveszélyes és korántsem olcsó sportág. Mindezek ismeretében kell dönteni, nem szabad elkapkodni, hiszen a testünk átformálása egy életre szól, és visszafordíthatatlan.

Erik szerint a testépítés egyfelől sport, másfelől életmód, mert nem csak arról szól, hogy az ember elmegy az edzőterembe, és gyakorlatokat végez. Nagyon oda kell figyelni a megfelelő tápanyagbevitelre, hiszen az eredmény hatvan százaléka éppen a helyes táplálkozásnak köszönhető. Emellett nagyon fontos a pihenés, mert az izom akkor tud csak igazan regenerálódni. A fiatalember célja, hogy egy napon a dobogó legmagasabb fokán álljon. Tudja jól, hogy odáig még hosszú az út, de rendületlenül hisz benne, és ez, ugyebár, már fél siker...      

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..