home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A természetes szülés titokzatos világa
Bíró Tímea
2018.11.18.
LXXIII. évf. 46. szám
A természetes szülés titokzatos világa

Az Anahitas, vagyis a Nők és Kismamák Gondozója Egyesület egy rendkívül érdekes és szép programmal várta szombat délelőtt a kismamákat, a dr. Szabó Elvira szülész-nőgyógyász ugyanis a természetes szülés menetéről számolt be részletesen.

A hasznos és figyelemfelkeltő előadáson olyan fontos információkkal gazdagodhattak a kismamák, hogy mi alapján számítja ki az orvos a szülés dátumát, hogyan és milyen módon lépnek fel az első fájások, milyen előkészületei vannak a szülésnek, milyen szerepe van a gátmetszésnek.

Az előadás során megtudhattuk, hogy abban az esetben van lehetőség a természetes szülésre, ha a baba fejjel lefelé helyezkedik el a méhben. Ha farfekvéses helyzetben van a magzat, akkor császármetszés útján hozzák a világra, de a nőgyógyász olyan esetről is beszámolt, amikor nem sokkal a szülés előtt megfordult a baba, így természetes szülésre került sor.

Az első szülés esetében átlagosan 12 órán át tart a folyamat, a második és a harmadik esetében már lerövidülhet ez az időtartam. A szülész-nőgyógyász pontos számadatokat is ismertetett, hogy a női testben milyen változások zajlanak le a vajúdás során, illetve lépésről lépésre ismertette a baba világrajövetelének minden mozzanatát. Eloszlatta a jelenlevők között azt a tévhitet, hogy a magzatburok fakasztása fájdalmas művelet, a kismamának nem fáj, mert a magzatburok a babához tartozik, viszont az újszülött nem érintkezik vele közvetlenül, így ő sem érzékeli az eljárást.

Dr. Szabó Elvira az erősebb menstruációs görcsökhöz hasonlította a szülési fájdalmakat, és figyelmeztetett arra, hogy bármennyire is szigorú vagy erélyes a szülész, a kismamának be kell tartania az utasításait, ezáltal is megkönnyítve a baba, a szülész és a saját helyzetét.

Bizonyára minden nő elfárad a baba világrajövetelének pillanatáig, hiszen a félpercenként jelentkező tolófájások kimerítik a szervezetet, de a szülész-nőgyógyász tapasztalatai szerint ilyenkor minden kismama összegyűjti az erejét, és maximálisan arra koncentrál, hogy mielőbb meghallja a gyermeke felsíró hangját. A szabadkai kismamák szerencsés helyzetben vannak, a szülés után ugyanis egy nagyon rövid idő erejéig a kezükben foghatják az újszülöttet, ez nem minden kórházban van így.

A doktornő a szülés utáni kötelező eljárásokról és vizsgálatokról is mesélt a jelenlevőknek, akik az előadás alatt feltehették a kérdéseiket, és választ is kaptak rájuk. A téma kimeríthetetlensége miatt rendkívül kevésnek bizonyult az egy óra hossza, de Kunyi Farkas Klaudia szülészeti-nőgyógyászati nővér és az Anahitas vezetője elmondta, hogy a doktornő minden szombat délelőtt megtalálható az egyesület székházában, és — előzetes bejelentkezés után — fel lehet keresni a Lázár cár utca 23. alatt.

Ez az előadás, mint az év során több ízben megszervezett oktató jellegű ingyenes előadás is, a Bethlen Gábor Alapkkezelő Zrt. támogatásával valósulhatott meg.


Az Anahitas Facebook-oldala:
www.facebook.com/anahitas024
honlapja:
anahitas.org

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..