home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A téli autózás íratlan szabályai
Berta Attila
2018.01.24.
LXXIII. évf. 3. szám
A téli autózás íratlan szabályai

Felkészült rá, vagy úgy gondolja, nincs is még igazi tél?

Hivatalosan is beköszöntött a tél, és ezt nemcsak a naptárunk jelzi, hanem az időjáráson is észleljük. A nappali átlaghőmérséklet 5-10 Celsius-fok alatt van, éjszaka pedig már fagypont alá is hűlhet. Az ország nagy részében már köd képződött, itt-ott leesett az első hó, mely magával hozta a csúszós út okozta baleseteket is. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni az autóink, a járműveink megfelelő téli felkészítését. Nézzük, mit kell rendbe tennünk, mielőtt beülünk a volán mögé az év leghidegebb hónapjaiban!

Már néhány centi hó is fennakadást tud okozni. Ám nem feltétlenül kell hó ahhoz, hogy vészhelyzet alakulhasson ki: a csapadékos időjárás a fagyponttal párosulva önmagában is előidézheti a bajt. Nem árt tehát felkészülnünk, mielőtt autónkkal útnak indulunk. Tartsuk be a téli vezetés íratlan szabályait!  
 

 

Ne kísértsük a sorsot!

7 fok alatt már ajánlott téli gumira váltani. Viszont az sem feltétlenül jó megoldás, ha egyszerűen visszatetetjük a tavalyról megmaradt gumikat. A szakértők szerint ugyanis a téli hónapokban nyári gumikon vagy 4 milliméter alatti profilmélységű téli abroncsokon közlekedni felelőtlenség, hiszen így olyan helyzetet teremthetünk, amellyel nemcsak magunkat, hanem a közelünkben közlekedőket is életveszélybe sodorhatjuk. Miért fontos az időjárásnak megfelelő abroncsokat választani?

A válasz egyszerű: a nyári és a téli gumi nemcsak mintázatában tér el, hanem szerkezetében is. Ennek következtében a nyári gumi a hideg hatására merevebbé válik, veszít a tapadásából, így pedig sokkal könnyebben csúszunk meg a nedves, síkos utakon. Ezenkívül a nyári guminak a fagypont közelében már jelentősen, akár a háromszorosára is megnőhet a fékútja, ami nem éppen a biztonságos közlekedés velejárója. Ráadásul, ha a téli útviszonyok között nyári gumival okozunk balesetet, még a biztosító sem feltétlenül fizeti ki a kárt, a cégek ugyanis általában nem vállalják a felelősséget a mi hanyagságunkért. Így pedig már jóval többe kerülhet a téli közlekedés, mint ha megvettük volna az új téli abroncsokat.
 

 

Autótoló bajnokság

Ha járművünk leáll az út közepén, és sehogy sem tudunk új életet lehelni bele, az elég kellemetlen lehet. Ennek leggyakoribb oka, hogy az akkumulátor feladja a harcot. Az autóforgalmazók szerint egy négyéves akkunál már ajándéknak vehetünk minden napot, amikor még el tudunk indulni. Nem érdemes azonban kivárni ez a négy évet, és főleg télen nem ajánlott kockáztatni. A hideg miatt ugyanis az aksik kapacitásuknak akár kétharmadát is elveszíthetik, egy régebbi darabnál ráadásul úgy pörög a visszaszámláló, hogy sosem tudjuk, éppen hol tart. Az orosz rulettezés helyett így inkább az ellenőriztetés, az öreg akkumulátorok esetében pedig a csere javasolt.  

 

Figyeljünk mindenre, ami megfagyhat!

A téli felkészülésnek fontos pontja a folyadékok ellenőrzése is. A szervizben vagy saját mesterünknél bemérettethetjük a motor hűtőfolyadékát, és érdemes a maximum jelzésig feltölteni a tartályt minimum mínusz 25 Celsius-fokos fagytűrő képességű koncentrátummal. Különös figyelmet kíván a szélvédőmosó folyadék is, hiszen — noha a nyári keverék kitűnően oldja a bogármaradványokat — a fagyponthoz közeledve már nem a barátunk. Ha a hőmérséklet 1-2 Celsius-fok környékére hűl, a nyári ablakmosó folyadék menet közben odafagyhat a szélvédőre, ez pedig nem tesz jót az ablaktörlő lapátoknak, nem is beszélve a látási viszonyok megromlásáról. Télen a legmegfelelőbb választás a zord időnek megfelelő, akár mínusz 20-30 fokig is fagyálló szélvédőmosó. Itt azonban figyeljünk a minőségre: az olcsóbb fajták akár mínusz 10 fok környékén is jégkásává alakulhatnak.
 

Ne csak nézzünk, lássunk is!

A téli időszakban rengeteg minden ronthatja a vezetés közbeni látási viszonyokat: a sűrű havazás, a vízesésszerű zápor, a köd, az ónos eső, illetve a korai szürkület sem segít a tisztánlátásban. Ezért nagyon fontos, hogy legalább a szélvédőnk, valamint az azon felgyülemlett szennyeződés és csapadék ne tartozzon az akadályozó tényezők közé. Ajánlott sűrűn ellenőrizni az ablaktörlő lapátjaink állapotát, kopás esetén pedig lecserélni őket, hiszen az elhasználódás során a törlőhatékonyságuk jelentősen csökken. A lapátok védelme érdekében a legtöbb szakértő azt javasolja, hogy ha szabad ég alatt parkolunk, akkor hajtsuk fel az ablaktörlő karokat: ezzel megakadályozhatjuk, hogy a gumi az üveghez fagyjon, továbbá némi bosszúságot is megspórolhatunk a reggeli induláskor.

Emellett a hajnali fagyok okozta egyéb kellemetlenségekre sem árt felkészülnünk: mindig legyen nálunk jégkaparó, és egy ablaklehúzót, illetve szélvédőseprűt is érdemes beszereznünk. A téli időszakban azonban a napirendünket is át kell szerveznünk egy kicsit, ha autóval járunk munkába: a jégkaparásra és az autó bemelegítésére érdemes legalább 5-10 percet szánnunk, így a fagyos reggeleken ennyivel előbb ajánlott a járművünkhöz indulnunk.
 

 

Egyéb jótanácsok

Indulás előtt mindig ellenőrizzük a fényeket, hiszen a ködös-havas időben még fontosabb, hogy jól látszódjunk! Legyen nálunk fényvisszaverő mellény is, hogy akkor is észrevegyenek bennünket, ha az út szélén lerobbant autónkból kiszállunk! Ha van légkondicionálónk, bátran használjuk télen is! Általa ugyanis gyorsabban párátlaníthatjuk az ablakokat. Ha fűtünk, csak az autó bemelegedése után érdemes útnak indulnunk, hogy ne kelljen tetőtől talpig beöltözve vezetnünk. A vastag ruhák korlátozhatják a mozgásunkat, így a reakcióidőnk is megnőhet.

A fűtés igénybevétele miatt autónk többet fogyaszthat, ezért a tank mindig legyen tele. Ha ugyanis a hó fogságába kerülnénk az úton, hálásak leszünk majd magunknak, hogy indulás előtt teletankoltunk. Tartsunk magunknál takarót és meleg váltóruhát is arra az esetre, ha huzamosabb ideig fűtés nélkül maradnánk! Hasznát vehetjük még egy vontatókötélnek, egy erős fényű zseblámpának és egy bikakábelnek is. Ezeken kívül jó, ha mindig van az autóban egy-két liter téli ablakmosó folyadék: a latyakos időben hamar elfogy. Havazásban és csúszós utak esetén ajánlott a megszokottnál jóval nagyobb követési távolságot tartani, merthogy jeges felszínen akár a tízszeresére is megnőhet a féktávolság. Továbbá ne felejtsük otthon a telefonunkat sem, hogy a legkisebb bajban is tudjunk segítséget kérni.

Természetesen a tél sem mentesít bennünket a szabályok alól: vezetés közben továbbra sem telefonálhatunk, lehúzódva azonban már be tudjuk jelenteni az illetékes szerveknek, ha balesetet láttunk, esetleg velünk történt valami.                                                                                                             

Biztonságos, balesetmentes téli autózást!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..