home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A technikának köszönhetően ma már bárki szerezhet zenét
Zvekán Péter
2019.02.22.
LXXIV. évf. 7. szám
A technikának köszönhetően ma már bárki szerezhet zenét

Nem volt mindig egyszerű zenét szerezni — gondolok itt arra, hogy a leírtat megvalósítani. Zenét írni ugyanis technikai kütyük nélkül is lehet — főleg, ha az ember zseni —, elég hozzá egy papír és egy ceruza.

Azt elérni azonban, hogy az egyszerű hallgató aztán otthon élvezhesse a végeredményt, no az már egy másik téma. Az idő múlásával és a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően a szükséges technika egyre nagyobb mozgásteret nyújt, arról nem is beszélve, hogy egyre olcsóbb.

Régebben egy jól felszerelt stúdió 50-60 000 euróba került. Valljuk be, ez akkor sem volt olcsó, és ma sem az. Főleg nem egy huszon-egynéhány éves fiatalnak. Ezzel szemben manapság egy alapstúdió, ahol dolgozni lehet, 1000-2000 euróból megvalósítható. Azért ez az összeg már sokkal rokonszenvesebb. Ez utóbbi esetében kell egy számítógép, egy audiofelvevő és -feldolgozó program, ezenkívül szükségünk van egy kis mixerre, valamint egy kondenzmikrofonra — bár lehet egyszerű is. A lényeg, hogy ezzel már nagyon jó minőségű felvételeket lehet készíteni. Ráadásul a mixer bemeneteinek és a mikrofonnak köszönhetően szinte bármilyen hangszert felvehetünk. Ezután jöhet a masterelés (hangsávok rendberakása, filterezése, dinamizálása, finalizálása), és kész.

Manapság azonban nemcsak élő hangszeres zenére van igény, hanem itt van a teljesen digitális zeneszerzés lehetősége is. Annak idején Jean-Michel Jarre analóg rendszerekkel alkotott, manapság pedig elég egy számítógép — persze az analóg világnak ma is van egy egyéni varázsa. Itt pedig élnem kell Hans Zimmer Oscar-díjas zeneszerző gondolatával — egyébként ő az a fickó, aki olyan filmekhez írt dalokat, mint az Eredet, a Csillagok között, A sötét lovag trilógia, Az utolsó esély, A szikla, a Tiszta románc, a Gladiátor, a Miss Daisy sofőrje, az Egyiptom hercege, a Pearl Harbor — Égi háború, Az őrület határán, A Sólyom végveszélyben, a Lánglovagok, Az utolsó szamuráj, Az időjós, a Holiday, A Da Vinci-kód, A Karib-tenger kalózai —, aki azt mondta, hogy manapság a technika lehetővé teszi, hogy egy zseniális filmzene egy eldugott, bronxi garázsban szülessen meg egy tizenkét éves srác által egy iPaden, és ez valóban így van. Hozzátette, hogy napjainkban már nemcsak a kivételezetteknek van erre lehetőségük, akiknek rengeteg a pénzük, és ezért meg tudják vásárolni a megfelelő berendezéseket, hanem bárkinek, akinek van egy jó ötlete.

S mivel ez valóban így van, be kell látni, hogy a mai generációnak igazából nincs nagy baja ezen a téren. Sőt, azon túl, hogy valaki írt és realizált egy dalt, manapság az érvényesülés is könnyebb, mint bármikor, ami az internetnek és az általa nyújtott lehetőségeknek köszönhető. Az pedig már csak hab a tortán, hogy nem árt, ha a zenéhez egy klip is párosul, melynek elkészítése napjainkban szintén sokkal olcsóbb, mint régebben, de ez már egy másik történet. Én mindenkit, akinek van affinitása a zeneszerzéshez, arra sarkallok, hogy ne habozzon, ne keressen kifogásokat, hanem vágjon bele!


Nyitókép: Jean-Michel Jarre (Langologitarok.blog.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..