home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A tavaszi kollekció és a színek spektruma
Salvai Ramona
2018.03.07.
LXXIII. évf. 9. szám
A tavaszi kollekció és a színek spektruma

Önmagában véve a szín annyira egyszerűnek tűnhet: vibráló, véletlenszerű háttérjelenség, mely a látható és az érzékelhető világ között teremt kapcsolatot.

Viszont igazából a színek sohasem értelmezhetőek csak szimplán önmagukban — még a palettán is egymáshoz képest, valamiféle gondolatiság szerint vannak felsorakoztatva. Ha pedig a való életben nézzük őket, minden egyes árnyalatuk egy döntéssel hozható összefüggésbe, legyen szó az ajtónk színéről vagy a pólóéról, melyet reggel felveszünk. A döntésünk közöl valamit rólunk és a világunkról — sokkal többet annál, mint amennyit elképzelnénk.

John Pawson Spectrum című könyve a színek eme sokszínűségét ünnepli egy sornyi, szinte absztrakt fotó segítségével. A könyv egy spektrumon vezet át, arra biztatva bennünket, hogy vegyük észre a nüansznyi különbségeket is az árnyalatok között, és figyeljünk azokra a fantáziákra, amelyek mindezek eredményeképp születnek a fejünkben.

Valami ehhez hasonló játszódik le, amikor egy divattervező mutat be egy olyan új kollekciót, ahol a szín kerül előtérbe. Egy élénkebb kék vagy sárga megjelenése meglep, felüdít, sokkol, vagyis elgondolkodtat, illetve érzést idéz elő belőlünk. A szín igazából valami nagyon érzelmes és érzéki, éppen ezért nem is értelmezhető, értékelhető egy egységes értékrendszer alapján. Az idei tavaszi-nyári trendeket tekintve pedig olvassátok el az alábbi színelőrejelzésünket, melyet a kifutók nemzetközi kínálatából szemezgettünk.

 

1. Versace

Ha figyelemfelkeltő jellegük szerint szeretnénk osztályozni a színeket, akkor listánk elején kétségtelenül a lila, annak is az úgynevezett ultraviola árnyalata végezne. Az idei tavaszi-nyári kollekciójában a Versace egyértelműen és határozottan fordult Gianni Versace archívumához, kiemelve az 1991 és 1995 közötti időszak legjeit. A közös szál pedig, mely ezeket a darabokat összekötötte, az a fajta vulgaritás és polgárpukkasztás volt, amely a legfigyelemfelkeltőbb cikkcímeket eredményezte. Ha egyetlen lookot kellene választani eme hozzáállás jellemzésére, akkor az valószínűleg a tetőtől talpig ultraviola szett lenne. A lila árnyalatainak különlegessége a történelmi vonatkozásaiból ered. A mélylila mindig is kapcsolatban állt a királyival, a luxussal és a dekadenciával. Gondoljunk csak egy hermelinpalástra vagy egy bársony színházi függönyre. Valami, ami igazán vulgáris is lehetne, pusztán az árnyalatnak köszönhetően érzéki és kívánatos hatást kelt. (És nem mellesleg a Pantone szerint az év színe is ez lesz.)

 

2. Simone Rocha

Az építészek és a dizájnerek egyaránt kedvelik a fehéret. Függetlenül attól, hogy egyébként milyen stílusban alkotnak, a fehér egy olyan űrt teremt, amelyet be kell tölteni. Aztán vannak olyanok is, mint Simone Rocha, aki pályafutása során nemcsak kihasználta, hanem bővítette is a fehér jelentéseinek körét. Ezt igazolja fehér ruháival, melyek a csipkével díszített menyasszonyi szettek és a miseruhák között egyensúlyozva mutatnak valami innovatívat. A kollekcióiban a fehér ünnepélyes és emblematikus, ám ami ennél is lényegesebb: egy nő életének egy részletét mutatja be. A ruhák fodrosak, csipkével vagy gyöngysorokkal vannak díszítve, de sohasem túlságosan édesek vagy giccsesek. Ezek a fehérek tisztán ártatlanok és nőiesek. Ami azonban közös Rochában és a dizájnerekben, építészekben, az az, hogy jól nyúlnak a fehérhez.

 

3. Christopher Kane

Christopher Kane, aki sohasem fél attól, hogy mélyen a közös tudatalattinkba merüljön, ebben a szezonban a tisztaság és a perverzió közötti ellentéttel foglalkozott. Első számú inspirációjának az otthon melegét, a rendet és a tisztaságot vette, melyet ez esetben a jól ismert portörlő kendő sárga színe képvisel. Ezzel a formavilággal dolgozott, és egy olyan öltözéket hozott létre, amely a gondos rétegelés mellett/alatt bizony — esetlegesnek tűnő módon — viselője testét is megvillantotta. Itt a sárga nem a kényelmes otthon, a gyerekszoba falainak vagy a húsvéti tojásoknak a színe — sokkal inkább valami kellemetlenül hétköznapibb, egy lehorzsolt térd, a kiömlött tej jelképe.

 

4. Calvin Klein

Raf Simons számára a horror elengedhetetlen része az amerikai álomnak. A Calvin Klein számára elképzelt tavaszi-nyári kollekciója pedig vérvörös színben manifesztálódik, Sissy Spacek Carrieben nyújtott szerepére emlékeztetve. Van valami ősi és rémálomszerű ugyanis a vibráló pirosban, mely suhogó, rojtos ruhákban és gumis, illetve selyemfelületekben köszön vissza a kifutón. A piros minden esetben erőteljes, viszont Simonsnál ehhez az erőhöz némi veszélyérzet is párosul.

 

5. Céline

Phoebe Philo vezetésével az irányvonal, melyen a Céline halad, leginkább a hétköznapi luxus kifejezésében fogalmazható meg — az enyhe kifinomultság, melyet a kiváló szakértelemmel elkészített darabok képviselnek, és mely még bőven beilleszthető a nagyvárosi életet élő nő mindennapi rutinjába. Éppen ezért nem is annyira meglepő, hogy kollekcióiban gyakran jelennek meg a föld színei, illetve a természetesebb árnyalatok. Erre a tavaszra egy díszített, okkersárga ingruha volt az, amely egyértelműen felkeltette az érdeklődést. A szín ugyanis előbb köthető a téglafal vagy a fényesre polírozott fafelületek hétköznapiságához, mint a luxuscikkekhez. Philo világában azonban ez egy ideális kiindulópont a valódisághoz, melyben a nő, aki számára tervez, él.

 

6. Chanel

A Chanel aktuális tavaszi-nyári kollekciójában Karl Lagerfeld a dél-francia Gorges du Verdon-vízesést gondolta újra Párizs központjában, a divatház kifutóján. Alkotásában azt a szépséget, szabadságot hangsúlyozta és ünnepelte, amely a föld és a víz találkozásának pontjában születik. A tenger önmagában számos művész és tervező számára hatott inspirációként a történelem során. A szörfösök, a végtelen hullámok, a távoli horizont — mi is lehetne békésebb ihletforrás egy olyan folyamatos pörgésben élő alkotó számára, mint amilyen Lagerfeld is?

 

7. Rick Owens

Könnyű és közhelyes volna azt kijelenteni a divatban, hogy a zöld a természethez való visszatérést jelképezi, Rick Owens ugyanis tipikus példája annak, hogy az igazság mindig bonyolultabb és összetettebb. 2018. évi kollekciójában, mely a Dirt (Piszok) címet kapta, a körülöttünk levő világ elemeiben, az elpusztított erőforrásokban találta meg a reményt. Távol attól az építészeti brutalizmustól, amelyet Owenstól megszokhattunk, a zöld itt az optimizmus pislákoló fénysugara egy olyan időszakban, amikor a klímaváltozás körüli bizonytalanság témáját egyszerre hangoztatjuk és tologatjuk.

 

8. Paco Rabanne

Julien Dossena ezúttal az éjszakai életet ünnepli a Paco Rabanne-nal. A tervező tökéletesen tisztában van a csillogás és a ragyogás erejével, jelentőségével, valamint azt is tudja, hogyan használja azt. Szigorúan modern dizájnjai a csillogó felületekkel sem válnak túl sokká vagy nevetségessé. Sőt, overalljai ragyogó, flitteres felülete egyúttal egyfajta páncél is viselője számára. Nemcsak ragyogó és trendi a táncparketten, hanem tekintélyt parancsoló is, ahogyan azt a feketétől gyakran tapasztaljuk a kifutókon.


(Forrás: Anothermag.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..