home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A táblagépek világa
Talpai Lóránt
2014.02.12.
LXIX. évf. 7. szám
A táblagépek világa

Tablet után phablet — Előkészületben a Galaxy Glass — Ericsson Connected Paper — Cukorral töltött akkumulátor

Tablet után phablet

Az utóbbi években a miniatűr telefonok számítottak divatosnak, manapság azonban egyre inkább előtérbe kerülnek a nagyobb méretű táblagépek. Az úgynevezett tableteken kívül most már megjelentek a phabletek is. Ezek az eszközök nagyobbak, mint a tipikus okostelefonok, de kisebbek, mint egy átlagos táblagép. Nevüket a phone (telefon) és a tablet (táblagép) vegyítésével alkották meg. A készülékek iránt egyre nagyobb az érdeklődés. A világcégek közül a Sony például hamarosan piacra dobja az új telefonmonstrumát, avagy phabletjét. Az Xperia T2 Ultrán kívül a szokványos okostelefonok eltörpülnek. A készülék 720p-s kijelzős, a belsejében 1,4 GHz-es négymagos processzor dolgozik 1 GB RAM társaságában. A belső tárhely 8 GB, ami micro SD kártyával akár 32 GB-ra is feltornázható. A hálózatfüggetlen működési időről 3000 mAh-s akku gondoskodik, a minél jobb fényképekről pedig egy Exmor RS szenzorral megerősített 13 MP-es kamera.

Előkészületben a Galaxy Glass

Számos gyártó szeretné követni a Google-t, vagyis egy Google Glasshoz hasonló terméket piacra dobni. A nagy sikerű virtuális szemüveg ugyanis világszerte hódít. Nem véletlen tehát, hogy a Samsung cég az IFA 2014 szakkiállításon fogja bemutatni a saját fejlesztésű okostelefonokhoz szánt virtuális szemüvegét. A technikai cég már néhány kapcsolódó formatervet is levédetett. A várhatóan Galaxy Glass névre keresztelt eszköz a Google készülékéhez hasonlóan nem telefon, hanem kiegészítő lesz, mely integrált kamerával, szemközeli kijelzővel, mikrofonnal és fülhallgatóval is el lesz látva. Az egyelőre fejlesztés alatt álló eszköz premierje a Berlinben megrendezésre kerülő IFA-szakkiállításon várható, melyre az idén szeptember 5-én kerül sor.

Ericsson Connected Paper

Az Ericsson cég Connected Paper nevű okospapírjának köszönhetően egyetlen érintéssel bármilyen információ megtudható egy adott termékről. A „csatlakoztatott okospapír”, mint a neve is mutatja, nem más, mint egy digitális jeladóval felszerelt papír (újság, csomagolás, szórólap stb.), mely — az emberi testet a hálózat részeként használva — egyetlen érintésre információt küld a felhasználó okostelefonjára vagy egyéb mobileszközére. Az azonosító információ a festékben, a nyomtatott anyagban található. Ez a technológia lehetővé teszi például azt, hogy vásárlás közben ne csupán a megvásárolni kívánt termék beltartalmi értékéről tudhassunk meg mindent, hanem információt kaphassunk akár összetevőinek származási helyéről, az előállítás módjáról stb.

Cukorral töltött akkumulátor

Néhány évvel ezelőtt mikrobákkal működtetett üzemanyagcellát fejlesztett ki egy amerikai diákcsoport. A mobiltelefon töltésére is alkalmas bioelem növényi hulladékok lebontásával termelt energiát. Most pedig a Virginia Tech kutatói rukkoltak elő környezetbarát, cukoralapú energiacellákkal. Ez a jövő akkumulátorának nevezett eszköz metanol-alapúak helyett cukoralapú energiacellákból építkezik. Előnyük, hogy környezetbarát kémiai folyamatok révén gondoskodnak a készülékek energiaellátásáról, nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, továbbá rendkívül gyorsan újratölthetők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..