home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A szövetségi kapitány Horgoson
Tóth Tibor
2014.03.05.
LXIX. évf. 10. szám
A szövetségi kapitány Horgoson

A korábban a Metaloplastikában, a Partizanban, a Crvena zvezdában és a Pick Szegedben játszó, majd edzőként a Szegeddel magyar bajnoki címet és kupát, a Ferencvárossal magyar bajnoki bronzot, a szlovén Celjével pedig szlovén kupát nyert edző a Magyar Szó sportrovatának vendégeként Horgoson tartózkodott. A nyugdíjasotthonban megtartott sajtótájékoztatón a negyvennégy éves szakember Halász György és Tőke János sportújságíró kérdéseire válaszolt.

A közelmúltban megtartott dániai férfikézilabda-Európa-bajnokságon a szerb válogatott a 13. helyen végzett. Vladan Matić szövetségi kapitány együttese az első fordulóban Lengyelországot még legyőzte, a másodikban azonban kikapott Oroszországtól, a harmadikban pedig Franciaországtól, és nem folytathatta tovább a küzdelmet. A korábban a Metaloplastikában, a Partizanban, a Crvena zvezdában és a Pick Szegedben játszó, majd edzőként a Szegeddel magyar bajnoki címet és kupát, a Ferencvárossal magyar bajnoki bronzot, a szlovén Celjével pedig szlovén kupát nyert edző a Magyar Szó sportrovatának vendégeként Horgoson tartózkodott. A nyugdíjasotthonban megtartott sajtótájékoztatón a negyvennégy éves szakember Halász György és Tőke János sportújságíró kérdéseire válaszolt.

Az Eb-kudarc okát Matić abban látja, hogy a játékosok közötti összhang nem volt a legmegfelelőbb, és a felkészülésre nagyon kevés idő állt rendelkezésre.

— Ljubomir Vranješ addigi szövetségi kapitány lemondása után a szövetség engem kért fel a válogatott irányítására. Nagyon rövid volt az idő a felkészülésre: január 2-án érkeztek haza a Németországban légióskodó kézilabdázók, és csak akkor állt össze a teljes keret. Két nap edzés után a macedóniai tornára utaztunk, és Montenegrót, valamint a házigazdát is legyőztük. Ezután még két napot itthon készültünk, és utaztunk is az Eb-re. Győzedelmeskedtünk ugyan a lengyelek felett egy góllal, mégsem volt tökéletes a hangulat a csapatban. Az oroszok ellen az első húsz perc után már 9 : 5 arányban vezettünk, jól is játszottunk, majd két rossz csere miatt két játékosunk kétperces kiállítást kapott, és megindult a szekér a lejtőn. A franciák elleni megmérettetésen csoda kellett volna a pontszerzéshez. Az Eb-szereplést kudarcként élem meg. A felkészülési meccseken igazi csapatjátékot mutattunk, szélsőink is kitűnően játszottak, az Eb-n azonban labdát is alig kaptak. Egyik átlövőnk, Marko Vujin két felkészülési mérkőzésen húsz lövésből tizennyolc gólt szerzett, öt nap alatt azonban nagymértékben visszaesett a teljesítménye — mondta a 2001 óta Szegeden élő Matić.

A válogatott a katari világbajnokságra való kijutásért a csehekkel játszik, a cél természetesen a továbbjutás. A keretben néhány kisebb változás esedékes. A kapitány várhatóan alkalmat ad Masalićnak, a Partizan beállójának, Pušicának, a Vojvodina átlövőjének és Mitrovićnak, aki mozgékonyságával tökéletes összhangot képes teremteni az átlövők között.

— Hibáztam, amikor túl sok lehetőséget adtam Petar Nenadićnak. Mindent egyedül próbált megoldani, és amikor ez már nem ment, csak akkor passzolt az átlövőknek. Vujinon nagy volt a nyomás, mindenki tőle várta a csodát. Szinte állandóan befelé mozgott, szélsőinket ritkán hozta helyzetbe. Az előre megbeszélt lerohanásos játékból is kevés valósult meg, a figurákat nem hajtottuk végre, görcsösek voltunk. Nem mondok le, látom, hol volt a hiba, és hogy min kell változtatnunk a csehek elleni mérkőzéseken — szögezte le.

Rendszeresen figyelemmel kíséri a magyar bajnokságot, melyben a két élcsapatnak, a Szegednek és a Veszprémnek is spanyol edzője van. Véleménye szerint a Szegednek olyan fiatal csapatnak kellene lennie, amelyben a legtehetségesebb magyar játékosok játszanának. Ugyanazt a szerepet tölthetné be, mint Horvátországban a Zagreb, amely csak úgy ontja a tehetséges fiatalokat a válogatott számára.

Pályafutása legemlékezetesebb tornájaként az 1999. évi egyiptomi világbajnokságot említette, melyen a bombázások közepette a válogatott bronzérmet nyert. Másik nagy élménye, amikor a Celje csikócsapatával legyőzték a német óriást, a Kielt.

Napjait főleg a kézilabda tölti ki, amikor azonban nem taktikai variációkon gondolkodik, akkor családjával — szegedi feleségével, Henriettával, valamint fiaival, az ötéves Dáviddal és a tízéves Dušannal — tölti idejét. A Matić családban beigazolódott a mondás, miszerint az alma nem esik messze a fájától, hiszen mindkét fiú sportol. Dušan úszott, jelenleg kézilabdázik, Dávid pedig focizik. A pályafutásuk elején járó fiataloknak azt üzeni, hogy munkával, tehetséggel, a sport iránti alázattal sok minden elérhető, ám azért szerencsére is szükség van. Ne csak sporttal foglalkozzanak, gondoljanak a pályafutásuk utáni időszakra is, éppen ezért tanuljanak, képezzék magukat.          

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..