home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A szórvány talaja is termő
Martinek Imre
2006.10.04.
LXI. évf. 40. szám
A szórvány talaja is termő

A közgyűlés részvevői- Egy percnyi hallgatással adózzunk azok emlékének, akik már soha többé nem lehetnek közöttünk. Nem véletlenül gyűltünk össze éppen Szent Gellért püspök ünnepén. Népünk vértanúja megkeresztelte anno a magyar népet, amelyet napjainkban ismét kereszteltek. Vízágyúkkal. Mé...

A közgyűlés részvevői

- Egy percnyi hallgatással adózzunk azok emlékének, akik már soha többé nem lehetnek közöttünk. Nem véletlenül gyűltünk össze éppen Szent Gellért püspök ünnepén. Népünk vértanúja megkeresztelte anno a magyar népet, amelyet napjainkban ismét kereszteltek. Vízágyúkkal. Mégis, lankadatlan derűlátással, bölcs és korukból kilátó emberek gondolatait tolmácsolom ezúttal is: ha a múlt századot átéltük, akkor miénk a következő évezred!
Nagy Irén, székelykevei kántor ült ekkor zongorához, hogy a dalba szőtt ima után ismét az elnök asszony jusson szóhoz.
- A Börcsök Erzsébet Vajdasági Módszertani Központ fennállása óta, ezt megelőzően pedig más szervezésben, legfontosabb céljaként tartotta számon a közösség fennmaradását szolgáló tevékenységeket - mondta. - Ezek között kiemelt helyen szerepel az anyanyelvű oktatás feltételeinek fejlesztése és az oktatási tevékenység más formában való gyakorlása, ahol nincs szervezett anyanyelvű oktatás. A szervezetben folyó munka mellett nagy jelentőségű az együttműködés az iskolákkal, az egyházakkal és a művelődési egyesületekkel, elősegítve és kiegészítve egymás tevékenységét. Az iskolák, egyházak és a művelődési egyesületek biztosítják a helyiséget a csoportok működésére, a Módszertani Központ pedig szervezi azok tevékenységét, és a támogatási eszközökből igyekszik fedezni a pedagógusok ösztöndíját, valamint a csoportok utazási, működési költségeit. Támogatóink és a hazai civil szerveződések meghatározó szórványközpontként tartanak bennünket számon, ami további lehetőségeket kínál céljaink megvalósításához. Mindennapos, lankadatlan harc ez. A szórványoktatási program kerete, sajnos, egyre érezhetőbben szűkül. Munkatársainknak már nem tudunk akkora ösztöndíjat folyósítani, amely lehetővé tenné számukra, hogy pedagógiai szakmunkával egészítsék ki szerény keresetüket, és ne kényszerüljenek más téren biztosítani megélhetésük alapjait. Emiatt lassan csak arra van lehetőségünk, hogy ott támogassuk a pótmunkát, ahol egyáltalán nincs magyar iskola, holott az oktatási intézmények rendes tevékenysége mellett is fontos lenne a tantervekből kimaradó magyarságismereti program bővítésének különféle formája.
A további munkamenetet a Binecz Margit, Jóna Natália és Dani Ernő összetételű munkaelnökség vezette, az elhangzottakat pedig Lőcsei Ilona igyekezett jegyzőkönyvezni. Beszámolókat hallhattunk az általános leltárról, a könyvállományról, a pénztárról és az esetleges rendellenességekről a részlegek zárszámadásával kapcsolatban, majd Halász Zsuzsanna vitaindítója hangzott el a következő év terveire vonatkozóan. A tervek, elgondolások mellett egy új elképzelés is fölmerült az ifjúsági énekkar megalakítására, mindenekelőtt azok számára, akik úgymond már kiöregedtek a Dél Pacsirtáiból. Az említett gyermekkórust is sürgősen revitalizálni kellene, hiszen az elmúlt évtizedben közösségkovácsoló ereje többszörösen is beigazolódott. A dél-bánsági magyar szórványtelepülések diákjai számára sportnapok/találkozók megrendezésére tett javaslat, illetve az az ajánlat, hogy a belgrádi Hungarológiai Tanszéken tanuló egyetemistákat is fel kellene szólítani az együttműködésre, pl. a Pancsovai Televízió Magyar Percek című műsorának szerkesztéséhez, újabb távlatok felé irányította a jelenlevők figyelmét.
- A magyar adás készítése a pancsovai regionális televízióban szintén tagjaink részvételével történik. Négy (!) ember alkotja a stábot - hallhattuk -, így természetesen ezt a lehetőséget is hasznosítjuk az oktatásban. Ezt a tevékenységünket a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság is támogatja szerény összeggel.
Egymás után bukkantak fel a kreatívabbnál kreatívabb ötletek, nagyobb publicitás nélkül lebonyolított eddigi (nemcsak) pedagógusi tevékenységekről számoltak be a résztvevők. Szórványban élni nem feltétlenül jelenti azt is, hogy sorsunk eleve meghatározott, hogy nincs értelme minden további küzdelemnek, reménynek. Hiszen ez a talaj is termő. Emberek kerestetnek, összefogásra és további derűlátásra van szükség! Az elnök mandátumát meghosszabbították, a szervezet elnöksége pedig a következő tagokból tevődik össze: az udvarszállási Virág Gizella, a hertelendyfalvi Halász Zsuzsanna, a székelykevei Binecz Margit és a pancsovai Balassa Ferenc. Sok sikert a munkájukhoz!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..