home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A szirt túloldalán
Martinek Imre
2015.06.10.
LXX. évf. 23. szám
A szirt túloldalán

A délkelet-bánáti Kisszered (szerbül Malo Središte, románul Prneaora) települést Versectől északkeletre, a Verseci-hegység alatt, a város és Nagyszered között illik keresni, 254 méter tengerszint feletti magasságon. Területének bejegyzett nagysága 4,3 km², lakosainak száma 89 fő. Közülük a legutóbbi összeírás alkalmával hatan (5%) vallották magukat magyarnak.

Mindenképpen érdekes lett volna legalább egyikükkel elbeszélgetni, személyes szemszögükből is látni és láttatni a vidéken felejtettek hatványozott szórványsorsát. Lett volna, feltéve, ha az ember előzetes szándékkal érkezik e falucskába, s nem csupán meglepetésszerűen találja magát a rengetegben. Egy rendhagyó diákkirándulás sűrejében, melynek ötletadói a régió ortodox vonatkozású szakrális helyeit kívánták feltérképezni. No de majd legközelebb...

A települést Malo-Szeretiste néven az 1717. évi kamarai jegyzék említi először, húsz regisztrált házhellyel. A régió közigazgatásával megbízott osztrák gróf, Claudius Florimund Mercy lovassági tábornok 1723 és 1725 között kelt térképén a hely Mal Sredisa nevű pusztaként szerepel, az 1761. évi térkép pedig Mali Sredista alakban jegyzi. Az 1783. évi térkép e helyen a Sredistie-kolostort is feltünteti. Érdekes adatpárhuzamokra bukkanhatunk a világhálón e szócikkben kutatva. Az eredetileg mélyszegény szerb ortodox kolostort — mely 1597-ben épült egy csodatevőnek hitt forrás környékén — Mihály és Gábriel arkangyalok tiszteletére szentelték fel, és akkortájt csupán két szerzetes, illetve a rendfőnök lakta. A kolostor vonzáskörébe tartozó, eredetileg Prnjavornak nevezett, tíz oláh családból létrejött település lakosainak kötelességük volt évente (legalább) egy napjukat a kolostor szolgálatában eltölteni. Bizonyos időszakokban a gazdálkodásra alkalmas földterületek fölött a vidék rangidős kolostora, a közeli meszesfalvi (mesići) rendelkezett. Házigazdánk elmondása szerint egykoron a faluközpontban emelt pravoszláv templom is felekezeti jogviták tárgya volt. A Vajdaság tetejének számító, 641 méter magas Kudricz-tető (Gudurički vrh) tövében emelkedő épület az osztrák—magyar kiegyezést követő időszak építészeti jegyeit viseli magán. A hajdani, időközben az alapokig lepusztult kisszeredi kolostor romjain napjainkra egy teljesen új, hilandari miliőt teremtő kolostorkomplexum épült ki. Odafönn.

A hegycsúcsot körülölelő májusi esőfelhők románca által esővíztől áztatott aszfaltúton vakítóan szikráztak a napsugarak, tenyészállatok almából kiszüremlő szagot terelgetett pajkosan egy-egy kósza fuvallat. Odalenn. Mindkét esetben a szirt túloldalán. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..