home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A szentmihályi József Attila ME sikeres éve
Borbély Tivadar
2016.12.30.
LXXI. évf. 52. szám
A szentmihályi József Attila ME sikeres éve

A szentmihályi József Attila Művelődési Egyesület 1982-ben alakult. Tagjai azóta is fontosnak tartják anyanyelvünk, hagyományaink és szokásaink ápolását, továbbadását a jövő nemzedékének.

Lingli Mónika, a művelődési egyesület elnök asszonya év végi beszámolójában elmondta, hogy a 2016-os évben – magyarországi, tartományi és önkormányzati támogatásokból – sikerült sokrétű, színvonalas és látogatott eseményeket megrendezni.

Az anyaországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően sikerült 83 széket vásárolni az egyesület nagytermébe, 25 szentmihályi tanuló Ópusztaszerre utazhatott, ahol betekintést nyerhetett történelmünkbe és erősíthette nemzeti hovatartozását.

Az utazás támogatásából fényképezőgépet is vásároltak, mellyel a gyerekek számtalan fotót készítettek, s eme fotók felkerültek a legfiatalabbak által készített élménybeszámolós óriáspannóra.

Ezenkívül sikerült felújítani a művelődési egyesület udvarhelyiségét és teraszát, valamint kézműves foglalkozásokat – nemezelést, gölöncsérezést, gyöngyfűzést és alkalmi, ünnepi műhelymunkákat – is szerveztek.

Fontos kiemelni, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. –nél és a Magyar Nemzeti Tanácsnál megpályázott eszközökből sikerült az egyesület rezsiköltségeit is kifizetni.

Az elnök asszony elmondta, hogy Nagybecskerek város önkormányzata sem feledkezett meg róluk. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően új függönytartókat, függönyöket vásároltak, valamint tatarozási – meszelés, festés, cserepelés – munkálatokat is folytattak az egyesület székházán. 

A művelődési egyesület évi tevékenységébe belesegített a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság által támogatott pályázat is, mely keretében A régi mesterségek felelevenítése elnevezéssel szövőszéket vásároltak és szövőtanfolyamot, illetve kancsikakészítést szerveztek a szentmihályi gyerekeknek.

Ez év decemberében – a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének támogatásával és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából – Szentmihályi Családi Advent címmel színvonalas adventi és karácsonyi rendezvénysorozatot tartottak, melyben a József Attila ME-n kívül részt vett a helybeli Vidékfejlesztési Egyesület, a Sonja Marinković Általános Iskola és a Mihajlovo Motorosklub tagsága is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..