home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A szénanátha tünetei
(Összeállította: re)
2014.04.16.
LXIX. évf. 16. szám
A szénanátha tünetei

Virágoznak az allergiát előidéző növények, elérkezett a szénanátha időszaka. A jól ismert panaszokon — tüsszögésen, orrfolyáson, a szem viszketésén — kívül sokaknál súlyos betegségként jelentkezik: fáradtságot, fejfájást, sőt munkaképesség-csökkenést is eredményezhet.

A szénanátha napjaink népbetegsége, mely egy-egy allergén virágzási periódusában idéz elő tüneteket. Ennek okai különféle virágporok (pollenek) és gombaspórák lehetnek. A klinikai tüneteket — vizes orrfolyást, tüsszögést, orrdugulást, viszkető érzést az orrban és a torokban — igen gyakran kíséri a szem viszketése, a kötőhártya vörössége, könnyezés, valamint szemkörnyéki ödéma. Ezt a tünetegyüttest az allergiás eredetű nátha és az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás közös előfordulása okozza. Esetenként fáradtság, fejfájás és koncentrálóképesség-csökkenés egészítheti ki a szénanátha tüneteit. A panaszok súlyossági foka nagyon változó: az alig észrevehetőtől egészen a munkaképesség-csökkenésig terjedhet. Aránylag gyakori a szénanátha és a különböző súlyosságú asztma együttes előfordulása.

Bizonyos élelmiszerek és pollenek között keresztreakció fordulhat elő. A parlagfű pollenjére érzékeny betegeknél allergiás tüneteket okozhat a dinnye és a banán, a fekete üröm pollenje esetében a zeller és néhány fűszer, a nyírfa pollenjére pedig az alma, a cseresznye, a mogyoró és az őszibarack adhat keresztreakciót.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..