home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A szegénység világnapjára
Tóth Tibor
2015.10.17.
LXX. évf. 41. szám
A szegénység világnapjára

A szegénység világnapjának gondolata eredetileg a francia Joseph Wresinski katolikus paptól, az ATD Negyedik Világ Mozgalom, a „szegények egyháza” alapítójától származik. A spanyol anyától és lengyel apától származó pap mélyszegénységben élő családban nevelkedett, és gyermekkori élményei nemcsak hivatását, de egész életét meghatározták. Ötvenéves volt, amikor megalapította világmozgalmát, mely önkéntesei révén ma már mintegy harminc országban segít a legrászorultabb embertársainkon. Joseph atya életművének elismeréseként az ENSZ október 17-ét a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította.


Szalai Attila rajza

  Kosztolányi Dezső
Szegények

Te elfelejted, hogy délben mit ettél,
kivel beszéltél tegnap, ki az ellenséged, barátod,
mert gazdag vagy s feledékeny.
Úgy elhagyod élményeid, mint kiolvasott
újságaid a gyorsvonatok hálófülkéiben,
s robogsz tovább,
köszönve ennek, mosolyogva emerre,
igen szórakozottan.
De a szegények még most is tudják,
mit mondtál te nekik öt évvel ezelőtt,
hogy végigmentél a budai utcán,
s megsimogattad szőke kisfiuk fejét,
ki azóta
ott porlad a tabáni temetőben.

Óvják ők azt, ami élet,
félreteszik, amit csak megérintett,
mint azt a siralmas bádogdobozt, amelyben
cigarettát tartottak valaha mások.
A szegények virrasztanak,
vigyáznak mindenre,
élnek tehelyetted is,
és nem felejtenek.

Az ENSZ statisztikái szerint ma a világon 1,2 milliárd ember él mélyszegénységben. Az Európai Unió polgárai közül minden hatodik a szegénységi küszöb alatt tengődik. A földkerekség leggazdagabbnak tartott országában, az Amerikai Egyesült Államokban 2012-ben a lakosság 15 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt, Magyarországon ez a szám a teljes lakosság 14 százalékát ölelte fel. Szerbiában a lakosság 26 százaléka, tehát minden negyedik ember a szegénység határán él.

A többi városhoz hasonlóan Szabadkán is aggasztó a szegények száma. A városban élő
24 000 nyugdíjas közül 10 000 nagyon kicsi, minimális nyugdíjból él. Szegények természetesen nem csak a nyugdíjasok köreiből kerülnek ki. Amely családban mindkét szülő dolgozik, ott van esély a megfelelő életszínvonalra, viszont ha csak az egyik szülőnek munkája, abban az esetben már túlélésről beszélhetünk. Itt már egy-egy háztartási berendezés megvásárlása is nagy gondot okoz. A kölcsönök felvétele sem nyújt tartós megoldást, hiszen a család nagyon könnyen eljuthat arra a pontra, hogy a hitelek sorozatos felvétele következtében nemhogy megtakarítani nem tud, hanem már a jövőbeli pénzét is előre elkölti. Ezt a tarthatatlan állapotot némelyek munkahely-változtatással vagy továbbképzésekkel oldják meg, míg mások külföldön keresnek boldogulást.

— Nagyon sok olyan idős hölgy él a városban, akinek a férje dolgozott, ő pedig háziasszonyként tevékenykedett, hiszen korábban egy fizetésből még el lehetett tartani egy családot. Időközben a férj nyugdíjassá vált, majd elhunyt, a feleség megörökölte a nyugdíjat, de az már lényegesen kisebb összeget tett ki. Ezek az idősebb hölgyek már nem igazán mehetnek el dolgozni, és azt a kevéske járandóságot kell beosztaniuk az egész hónapra. A számlák kifizetése és a gyógyszerek megvásárlása után maradt összegből élelmet vesznek, másra nem futja belőle. A szegénységnek ez az a formája, amelyen civil szervezetként próbálunk enyhíteni. A nehéz szociális helyzetben lévő, három- vagy több gyerekes családokat is támogatjuk, melyekben egyik szülőnek sincs állandó munkahelye. Általában az egyik alkalmi munkákat vállal, de ez nem rendszeres jövedelem. Rajtuk is próbálunk segíteni. A polgároknak főleg szociális szolgáltatásokat nyújtunk, és a pályázatok által nyert eszközöket, javakat szétosztjuk a rászorultak között — mondta Ricz Gábor, a Caritas szabadkai szervezetének koordinátora.


Szabó Attila felvétele

Tavaly összesen 127 szegény család fordult a Caritashoz segítségért, az idén 45 eddig még nem regisztrált család jelentkezett. A házi ápolási rendszer keretében több mint 200 idős emberről viselnek gondot, egy éve 200 élelmiszercsomagot osztottak ki, az idén eddig 86-ot. Ruhaneműből évente 400-500 csomag talál gazdára, és nagy az igény az egészségügyi eszközökre is: tavaly egész évben 47-et adtak ki, az idén viszont már most többet.

— A szegények száma rohamosan növekszik. Az élet egyre drágább, a nyugdíj és a fizetés nem emelkedik, sőt inkább csökken, és ennek következtében a szegény emberek száma folyamatosan nő — vélekedik Ricz.

A Caritas egy ruhaneműből és élelmiszerből álló csomagot adott át a Szegedi úton lakó Milorad Grahovacnak és feleségének, Szilviának. A már tizenegy éve sclerosis multiplexben szenvedő 52 éves férfi segítség nélkül képtelen felkelni az ágyból, ezért minket is a kis szobájában fogadott. Elmondta, hogy az egykori Jugoszlávia szinte egész területén, beleértve Szabadkát is, ruházati üzletei voltak. Olaszországban profi labdarúgóként játszott, a jugoszláv válogatottban pedig huszonhét alkalommal szerepelt. A betegsége tizenegy évvel ezelőtt kezdődött el, hét éve a belgrádi katonai kórházban is járt, két éve viszont annyira megromlott az állapota, hogy egyedül sem felkelni, sem járni nem képes. Felesége és 23 éves fia, Misel január elejétől munkaerő-felesleggé váltak, úgyhogy a családnak jelenleg semmilyen bevételi forrása sincs.

— Bevétel híján a barátaink, ismerőseink segítenek bennünket. Éppen ma kaptam a hírt, hogy a szociális segéllyel kapcsolatos eljárás megkezdődött, így talán hamarosan segélyben részesülök majd. Kérvényeztük a rokkantnyugdíjat is, de arról még semmi hír. Nálunk minden lassan halad, nekünk viszont addig is élnünk kell valamiből. Ígéretet kaptunk, hogy a fiam egy hónap múlva munkába állhat egy szabadkai vállalatban. Bánt, hogy ilyen állapotba kerültem, hogy önhibámon kívül nem tudok segíteni a családomnak. Nagyon szép múlt áll mögöttem, korábban mindenünk megvolt, most meg szinte semmink sincs — mondta elkeseredetten.

Búcsúzáskor azzal váltunk el, hogy egy sportember addig nem adhatja fel a harcot, amíg a reményt adó szikrányi fény még látszik az alagút végén.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..