home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A szavalás varázsa
PERC Márta
2013.11.13.
LXVIII. évf. 46. szám
A szavalás varázsa

Egy sugárzó, víg kedélyű és tiszteletreméltó kis hölggyel hozott össze a sors. Kecsenovics Kitti a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola 6. a osztályának a tanulója. Biológiaversenyekre jár, táncol és színészkedik, ezenkívül kiválóan szaval. Kimagaslóan jók a tanulmányi eredményei is, és a faluban „verselős Kitti”-ként ismerik. Szabad idejében a barátnőivel játszik, és görkorcsolyázni is szeret.

Az utóbbi időben sokat lehetett hallani rólad. Meséld el, kérlek, hogy kikapcsolódásként mivel foglalkozol még szívesen.

— Az iskolai teendőimen kívül nagyon sok dolog érdekel, és igyekszem minden alkalmat megragadni, nem elmulasztani egyetlen lehetőséget sem, nehogy később megbánjam. Számomra a szavalás a legfontosabb, és ez igényli tőlem a legtöbb energiát is. Nagyon sok mesét, verset és prózát ismertetett meg velem az édesanyám. Egy-egy szövegrész elolvasása után megtapsoltam anyut, így fejeztem ki a tetszésemet a hallottakról. Már ekkor látták rajtam a szüleim, hogy fogékony vagyok az irodalomra.

Édesanyád a legnagyobb támaszod?

— Anyukám, Kecsenovics Szabó Dóra a csantavéri iskolában magyar szakos tanárnő. Ő dédelgeti bennem a szavalás iránti szeretetet. Nagyon hálás vagyok neki, hogy megismertette és megszerettette velem az irodalmat. Egy Nemes Nagy Ágnes-szavalóversenyre készített fel először. Elsős voltam akkor. Egy picit félve léptem ki az emberek elé, de miután elszavaltam a verset, pompás élményben volt részem: a közönség tapsolt, én meg ott álltam a színpadon, és csak néztem magam elé. Akkor éreztem először, hogy ez az én utam.

Még csak tizenkét éves vagy, mégis rengeteg elismerésben és élményben lehetett részed. Sokan irigyelhetnek. Hogyan éled ezt meg?

— Nos, az oklevelekről és az elismerésekről csak annyit, hogy mindegyikért megdolgoztam. Ültem és tanultam. Folyamatosan készültünk anyukámmal a versenyekre. Előfordul, hogy egyszerre három szöveget is meg kell tanulnom. Persze nem elég a verset, a prózát vagy a mesét kívülről tudnom, hanem hangsúlyozni is kell.

Oszd meg velünk az eredményeid! Menne fejből?

— Természetesen nem, és ennek csak örülni tudok! Az Általános Iskolák Művészeti Vetélkedőjén többször is részt vettem. 2009-ben 2. helyezett lettem, 2010-ben, 2012-ben és az idén is első díjat érdemeltem ki. Évente rendezik meg a Dudás Kálmán Nemzetközi Vers- és Prózamondó Találkozót is, melyen szintén részt veszek. 2010-ben a díjnyertese lettem, és ami még fontosabb számomra, elhozhattam a Dudás Kálmán-díjat is. 2012-ben 2. helyezést értem el ezen a találkozón.

A Falusi Krónika Országos és Határon túli Vers- és Prózamondó Találkozón 2011-ben enyém lett a Kiváló krónikás cím, 2012-ben pedig Arany oklevelet érdemeltem ki. Az Arcok üveg mögött elnevezésű találkozón 2011-ben a 2. díjat vihettem haza, 2012-ben pedig a 3.-at.

Rengeteget járok külföldre is szavalni. 2012-ben Kazincbarcikán, az Egressy Vers- és Prózamondó Versenyen 3. díjas lettem, az idei komáromi Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon pedig aranyérmes.

Amikor több napos külföldi útra mész, hogyan tudod bepótolni az iskolai lemaradást?

— Angyal Magdolna tanító néni, Ladányi Zsolt osztályfőnök és nem utolsósorban Szedlár Erika igazgatónő mindig a segítségemre siet. Sokat köszönhetek nekik. A szüleim és az ő támogatásuk nélkül nem tudnék eljutni azokra a helyekre, amelyekre szeretnék. Hajvert Ákosnak is rengeteget köszönhetek. Nem csantavéri, mégis sokat segít a versenyekre való felkészülésekben. Volt rá példa, hogy átutazott hozzánk csak azért, hogy gyakorolhassunk. Hihetetlen, hogy ennyien bíznak bennem. Ezt a hazahozott eredményekkel igyekszem meghálálni.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..