home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A szabadság szárnyán
Tóth Tibor
2016.05.05.
LXXI. évf. 18. szám
A szabadság szárnyán

Motorzúgástól és rockzenétől volt hangos a múlt szombaton Hajdújárás központja, az Old Bikers Vajdaság Motorosklub ugyanis ezen a napon tartotta meg a már hagyományos, hatodik jótékonysági idénynyitó partiját. Az idei rendezvény, az elmúlt öthöz hasonlóan, óriási tömegeket vonzott, hiszen több mint ötszáz motoros és húsz oldtimer autó látogatott el a hajdújárási helyi közösség udvarába.

A motorok között sétálva a hazaiak mellett több külföldről érkezett csodagépet is fel lehetett fedezni, a laikus nem győzte kapkodni a tekintetét a gyorsasági, a túra- és a különféle, kategóriákba nehezen besorolható kétkerekűek között. A járművek már akkor is káprázatos látványt nyújtottak, amikor még csak pihentek a helyi közösség udvarában, és a napsugár megcsillant az ezüstös motortesten, hát még akkor, amikor a félezer jármű felsorakozott a falu központjában, és dübörögve elindult útjára, a szabadkai Szentkútra. A búcsúnak otthont adó helyen, a Balkánon egyedülálló módon a pravoszláv és a katolikus egyház közösen szentelte meg a motorokat és vezetőiket, majd a népes társaság újra nyeregbe pattant, hogy meg se álljon Hajdújárás központjáig.

— A motorozás szabadságérzetet ad, a motoron szabadabbnak érzi magát az ember. Már fiatalkorunkban is motoroztunk, idősebb korban pedig, amikor a gyerekek már felnőttek, talán még több időnk van hódolni eme szenvedélyünknek. Klubunkban a motorosok átlagéletkora ötven év, tehát megfontoltan, óvatosan, az első helyen a biztonságot szem előtt tartva motorozunk. Keresztül-kasul bejártuk Európát, rengeteg helyre hivatalosak vagyunk. Budapesttől Belgrádig nagyon sok barátunk megtisztelt bennünket jelenlétével a mai napon, akikhez mi is ellátogatunk. Évente mintegy húsz találkozón veszünk részt. Rendezvényünknek jótékonysági jellege van, hiszen gyűjtést szerveztünk a hajdújárási Lurkóház és a Szabadkai Közkórház gyermekosztálya javára. Több alkalommal jótékonykodunk, újévkor a kórházba, mikuláskor és húsvétkor pedig a Lurkóházba viszünk ajándékokat. Rendezvényünket Szabadka városa, valamint számos magánvállalat és magánszemély támogatta — mondta Ficsor Gyula, az Old Bikers Motorosklub elnöke.

Szabó Tibor a bánáti Torzsán született, majd Nagykikindán és Palicson élt, jelenleg pedig a magyarországi Lajosmizséről látogatott el az idénynyitó rendezvényre. A seregből való leszerelése után felült az egyik barátja APN-4-esére, és azóta, mint mondja, megfertőződött a motorozással. Ennek már több mint negyven éve.

— Megfogott a motorosok közötti barátság, egymás kölcsönös megbecsülése. Ez a találkozó még inkább tetszik, mert itt különböző nemzetiségű motorosok találkoznak, jót beszélgetnek, felelevenítik az élményeiket, tervezik a további túrákat. Nagyon szeretem a történelmet, a hagyományokat. A Mária-kegyhelyeket körbejártam, a többi közt ezért jöttem el ide is. Magyarországon nagy hagyománya van a motorostalálkozóknak, szinte hetente lehet találni egy-egy ilyen összejövetelt. Igaz, hogy ezek között sok a zárt, amikor egy-egy típus kedvelői találkoznak, de nyílt rendezvényeket is tartanak szép számban. Az egészségi állapotomtól és az anyagi helyzetemtől függően évente 10-12 találkozón veszek részt. Túl nagy távolságokat nem iktatok be, az idén az aracsi pusztatemplomhoz vezető út lesz a leghosszabb — mondta Szabó, és azt is hozzátette, hogy a következő túrára május 5-én kerül sor, amikor a nemzeti érzelmű motorosok a budapesti Hősök teréről indulnak egy emléktúrára.

Környékünkön sem maradnak el a közkedvelt és nagy látogatottságnak örvendő motorostalálkozók, így a „bájkerek” máris készülhetnek Martonosra, Magyarkanizsára, Zentára, Adára, Muzslyára...


Szabó Attila felvételei:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..