home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A szabadkai kórház kápolnájának 120. évfordulója és búcsúja
Miocs József
2016.12.05.
LXXI. évf. 48. szám
A szabadkai kórház kápolnájának 120. évfordulója és búcsúja

A XIX. század második felében már minden nagyobb városnak volt kórháza. Ezért Szabadka vezetői 1896-ban egy kórház felépítésének engedélyezése végett az ország kormányához fordultak. 1897-re el is készült a gyógyintézet öt pavilonja és a kápolnája.

A kórház Mária Valéria hercegnő nevét kapta, a kápolna viszont Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére lett felszentelve. Az új egészségügyi intézményben szerzetes nővérek és egy lelkész áldozatkész munkát végeztek a II. világháborúig. A rendszerváltás által hatalomra jutott vezetőség 1956-ban bezáratta a kórház kápolnáját, és menesztette a szerzetes nővéreket. Újranyitásának kérdése 1990-ben merült fel, s a rá következő évben, 1991-ben a kórház vezetősége visszaadta a kápolna kulcsát. Még ez év márciusában újra fel lett szentelve. Ettől a naptól kezdve ismét minden vasárnap tartanak szentmisét a kápolnában.


Az elmúlt vasárnap megemlékeztünk a kápolna és a kórház 120 éves jubileumáról és a kápolna 25 évvel ezelőtti visszaszármaztatásáról. A szentmisét Msgr. Miocs József rektor vezette, vele együtt misézett ft. Muharem Dragan atya, a kórház megbízott lelkésze és ft. Tojzán László prefektus. A kétnyelvű szentbeszédet Tojzán atya tartotta, aki Szent Erzsébet Isten iránti szeretetét hangsúlyozta, mely kórházak nyitására és a betegek önfeláldozó ápolására vezette őt.


Az ünnepséget a Paulinum gimnázium tanulói szavalatokkal, ének- és zeneszámokkal tették szebbé. A szentmise végén előbb a házigazda, Dragan atya köszönte meg mindenkinek a részvételt, majd a rektor úr hálát adott az együttlétért, és külön megköszönte annak a kórházi csapatnak a bátorságát, amely 1991-ben, abban a még igen feszült és válságos időszakban visszaszármaztatta a kápolnát. Az ünnepséget megtisztelte Velimir Pleša főkonzul, dr. Branko Bićanin, a kórház igazgatója, több orvos és ápoló, kórházi betegek, paulinisták és hívek. Az ünnepség a kórház előcsarnokában és kertjében közös agapéval, majd társalgással ért véget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..