home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A sümegi vár és kapitánya
Tóth Lívia
2012.06.13.
LXVII. évf. 24. szám
A sümegi vár és kapitánya

- A szerző fotóiA Balaton-felvidék legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt erődítménye, a sümegi vár a környezetéből 87 méterre kiemelkedő sziklákon, 270 m tengerszint feletti magasságban épült. Szent István ajándékozta a veszprémi püspökségnek, és különösen a török terjeszkedés időszakáb...

- A szerző fotói

A Balaton-felvidék legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt erődítménye, a sümegi vár a környezetéből 87 méterre kiemelkedő sziklákon, 270 m tengerszint feletti magasságban épült. Szent István ajándékozta a veszprémi püspökségnek, és különösen a török terjeszkedés időszakában tett jó szolgálatot, hiszen a második vonalban védte Magyarországot, illetve Nyugat-Európát. Kissé meredek, de szép sétaút vezet fel a kapujához, habár a kényelmesebbek a vártaxi szolgáltatásait is igénybe vehetik.

Az ódon épület falai szilárdan állnak, a belső tere rendkívül gondozott, néhány pontján jelenleg is munkásokba ütközünk, a felújítása ugyanis huzamosabb ideje, folyamatosan zajlik. Az objektum kincstári vagyon, kezelője az önkormányzat, üzemeltetője a sümegi Papp família - a családfő, Imre, egyben a várkapitány is, habár a tisztséget és a vele járó feladatokat egyre inkább a fia veszi át tőle.

Papp Imre elmesélte, egykor három dolog vitte el a szülővárosából: a szerelem, a sport és a továbbtanulás igénye. Budapesten élt, egy négycsillagos szállodának volt a műszaki igazgatója, amikor hírét vette, milyen nyomorúságos, szinte életveszélyes állapotba került a sümegi vár. Miután a családjával megtanácskozta a dolgot, otthagyták az ígéretes egzisztenciát, és visszaköltöztek gyermekkora színhelyére. Ennek több mint húsz éve. A küzdelmes munkát a saját pénzükből, kölcsönből, a város eszközeiből kezdték meg, majd a pályázati lehetőségeket vették igénybe. Ma egy hatalmas birodalmat igazgatnak, a vár működtetése mellett övék a négycsillagos Kapitány wellness szálloda, a Várcsárda, a lovarda, a lovagi aréna, az ősztől tavaszig használatos fedett lovagterem...

- Első lépésként büfét nyitottunk a várban, de mivel azt akartuk, hogy a turisták biztonságban érezzék magukat, kénytelenek voltunk nekilátni a takarításnak, a lépcsők kijavításának, a falak megerősítésének - vallja a kezdetekről. - A családunk szent fogadalmat tett, hogy ezt a várat felépíti a 17. századi eredeti állapotába. Tevékenységünk legfontosabb hozadéka viszont az, hogy az ország közvéleményét ráirányítottuk a magyarországi várakra.
A sümegi vár történetének legnagyobb renoválása - részben európai uniós támogatásból - tavaly fejeződött be, megújultak a tornyok, a várkápolna, a teljes tetőszerkezet, és megerősítették a bástyákat is. A műemlék esti hangulatát a már korábban elkészült díszkivilágítás adja meg.
A vár vendégei valóságos időutazáson vehetnek részt, hiszen az öreg falak között a nyári időszakban színpompás játékokkal idézik meg az egykori vitézek életét. Az udvaron korhű jelmezekben lovagok gyakorlatoznak, az istállóban a vár állattartása simogatható, megnyitják műhelyeiket a korabeli céhek, az ínyencek középkori vacsorán vehetnek részt.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..