home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A sportok városának legjobbjai
Tóth Tibor
2015.12.26.
LXX. évf. 51. szám
A sportok városának legjobbjai

A Subotičke novine hetilap, a szabadkai önkormányzat és a Sportszövetség szervezésében 55. alkalommal került sor az év legsikeresebb szabadkai sportolóinak és csapatainak megnevezésére. Először 1961-ben választották meg az év sportolóját, az első díjazott Speár Miklós teniszező volt. A város legjobb csapatait 1969-től választják meg, s a cím 46 évvel ezelőtt a Spartak Ökölvívóklubhoz került. 1970-től a juniorok — az első Ivan Vojnić tornász volt —, 1976-tól pedig a pionírok — az első Rézmány Tibor úszó — is felkerültek a díjazottak dicső listájára.

A városháza színültig megtelt dísztermében elsőként Vjekoslav Ostrogonac, a szabadkai Városi Tanács sporttal megbízott tagja gratulált a sportolóknak a 2015-ben elért sikereikhez.

— Szabadka városa méltán lehet büszke sportolóira. Az eredmények még az előző évek sikereit is felülmúlták. A díjazottakon kívül azoknak is gratulálok, akiket klubjuk előterjesztett a díjra, valamint azoknak is, akik bármit is sportolnak. Az idén a sportra nemcsak azt mondhattuk, hogy kiváló eredményekkel örvendeztetett meg bennünket, és hogy az egészséges életmód népszerűsítésében van óriási szerepe, hanem azt is kijelenthetjük, hogy a sport a városnak mintegy 1 millió euró bevételt hozott 2015-ben. A sport az egyik legmegbízhatóbb gazdasági ágazat, melyre mindig oda kell figyelni — mondta Ostrogonac.

Sreten Damjanović, a sportszövetség igazgatóbizottságának elnöke az idei eredmények láttán elmondta, hogy a sport jó irányba halad.

— A korábbi „kölykök”, ahogy hívom őket, már a felnőttek között is jó eredményeket érnek el. Ez előrevetíti, hogy 2016-ban még jobb eredményeink lesznek. A következő év olimpiai esztendő, remélem, legalább három-négy hely a szabadkai sportolóké lesz — mondta Damjanović.


A pionírok legjobbjai

A jelenlévőket köszöntötte Mladen Stojšin, a Vajdasági Sportszövetség főtitkára és Vlado Tomić, a Subotičke novine igazgatója is, majd a pionírok megjutalmazásával elkezdődött a díjkiosztás.

A kilenctagú bírálóbizottság (Vjekoslav Ostrogonac, Zoran Olajić, Kikić Attila, Sreten Damjanović, Mester Gyula, Dejan Vuković, Nikola Stantić, Danijela Pinter, Tóth Tibor) a 2015. év legjobb pionír versenyzőjének Boja Krisztinát, a Palics Vitorlásklub tagját választotta, aki Vajdaságban és az országban mindent megnyert, valamint a Balkán-bajnokságon is diadalmaskodott. A második helyet a Spartak tornásza, Vakula Noémi érdemelte ki, a harmadikat pedig Novak Savić, a Spartak úszója szerezte meg. A további sorrend: Tacsi Krisztián (birkózás), Leona Rogić (műkorcsolya), Anđela Skrobonja (tenisz), Aleksandar Čokić (asztalitenisz), Iva Zubelić, Mila Milentijević (evezés), Ficsor Lolita (atlétika), Gombás Krisztián (torna).

Az ifjúságiak mezőnyében is címvédés történt, Kajdocsi Tamás ugyanis, a Spartak súlyemelője ezúttal is a legjobbnak bizonyult. A +105 kg-ban versenyző Kajdocsi az országos és a tartományi bajnoki címek mellett egy ezüstöt és két bronzot nyert a korosztályos Európa-bajnokságon. Őt követi: Barna Andrej (úszás), Jovana Ilić, Luna Vodana Jović (mindketten atlétika), Dudás Róbert (birkózás), Veljko Gligorić (ökölvívás), Jovana Đurić (úszás), Dimitrije Đolai Žarković (kerékpározás), Marko és Bojana Kljajić (vívás), Luka Čajić (röplabda), Dimitrije Anđelović (karate), Nebojša Keljanović (kick-box) és Nenad Pavković (búvárúszás).


Kajdocsi Tamás, az ifjúsági kategória győztese Vlado Tomićtyal, a Subotičke novine igazgatójával

— Az Eb-n szerzett három érem mellett az országos csúcsokat is megdöntöttem, úgyhogy meg lehetek elégedve ezzel az évvel. Címet védeni különös érzés, de örülök neki. A karácsonyi és az újévi ünnepek után munkához látunk. A következő évben az országos csúcs megdöntése az egyik célom, a másik pedig, hogy a bel- és a külföldi versenyeken újra a legtöbbet próbáljak teljesíteni — mondta Kajdocsi Tamás.

2015 legjobb felnőtt sportolójává Mačković Martint, a Palicsi Evezősklub tagját választották, aki a belgrádi Grafičar tagjával, Viktor Pivačcsal két bronzérmet nyert az U23-as és a felnőtt-világbajnokságon. A második helyet Kajdocsi Tivadar, a Spartak súlyemelője, a harmadikat pedig Denis Memetović, a Spartak ökölvívója szerezte meg. A további sorrend: Marta Drpa (röplabda), Milena Nikolić (labdarúgás), Bojan Županjac (kézilabda), Kasza Gábor (kerékpár), Dijana Šefčić (atlétika), Vujadin Bosnić (birkózás) és Aleksandar Žepinić (mozgássérült sportlövő).


Az Egyesült Államokban tanuló Mačković Martin helyett édesapja, Stevan Mačković vette át a legjobb felnőtt sportolónak járó serleget Kikić Attilától

A legjobb sportklubok versengéséből ketten emelkedtek ki: a tartományi kupagyőztes, a szerbiai kupában és az országos bajnokságban második, a SEHA-liga részvevő Spartak Vojput Férfi-kézilabdaklub és a tartományi bajnok, a szerbiai kupában és bajnokságban ezüstérmes, a CEV-kupában a nyolcaddöntőbe jutott Spartak Női Röplabdaklub. A második helyen a Spartak Női Labdarúgóklub, a harmadikon pedig a Spartak Súlyemelőklub végzett. Emlékplakettet kaptak azok az egyének és sportegyesületek, akik/amelyek jubileumot ünnepeltek 2015-ben. Ebben az elismerésben részesült az idén 70 éves Spartak Sportegyesület, illetve a Palics Vitorlásklub tagja, Újvári Gyula, aki 60 évet töltött el ebben a sportágban. Különdíjat kapott a Spartak Labdarúgóklub két korosztályos világbajnoka, Stefan Ilić és Stefan Milošević, a vitorlázó Tihomir Zakić, az ultramaraton-futó Német Anett, a Spartak Teniszklub pioníregyüttese, a veteránok közül pedig Milan Bogić (cselgáncs) és Radovan Radulović (atlétika). Az év abszolút győzteseinek járó vándorserleget Mačković Martin, valamint a Spartak Vojput Férfi-kézilabda- és a Spartak Női Röplabdaklub érdemelte ki.


Német Anett különdíjban részesült (Dejan Vuković felvételei)


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..