home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A sportok városának legjobbjai
Tóth Tibor
2014.12.31.
LXIX. évf. 53. szám
A sportok városának legjobbjai

A Subotičke novine hetilap, a szabadkai önkormányzat és a Sportszövetség szervezésében 54. alkalommal került sor az év legsikeresebb szabadkai sportolóinak és csapatainak megválasztására. Először 1961-ben tüntettek ki valakit az Év sportolója címmel, az első díjazott Speár Miklós teniszező volt. A város legjobb csapatait 1969-től választják meg, s a cím 45 évvel ezelőtt a Spartacus Ökölvívóklubhoz került. 1970-től a juniorok — az első díjazott Ivan Vojnić tornász volt —, 1976-tól pedig a pionírok — az első díjazott Rézmány Tibor úszó — is felkerültek a díjazottak dicső listájára.

A városháza színültig megtelt dísztermében elsőként Vjekoslav Ostrogonac, a szabadkai városi tanács sporttal megbízott tagja gratulált a sportolóknak a 2014-ben elért sikereikhez.

Kikić Attila, a sportszövetség közgyűlésének elnöke kiemelte, hogy nagyon szép eredményeket értek el a sportolók, noha a körülmények nem a legideálisabbak, de ha mindenki teszi a dolgát, akkor az eredmények nem maradnak el.

— A bírálóbizottság értékelte azt a 105 sportolót, akit klubja előterjesztett erre a nagyra becsült díjra. Ez az év arról is emlékezetes marad, hogy a sportmunkások is rendkívül aktívan és hozzáértően tették a dolgukat. Az év elején megszületett a sportklubok kategóriákba való sorolása, mely egy, a rendelkezésre álló pénz tisztességesen és becsületesen való szétosztását (a klubok között) előirányozó szabályzat. Először történt meg, hogy a városatyák és a sportszövetség vezetői párbeszédet kezdtek a sportban felmerülő gondok megoldása érdekében. A polgármester egy munkacsoportot hozott létre, mely elkészítette Szabadka sportstratégiáját az elkövetkező négy évre. A város sporttörténelmében először készült ilyen átfogó dokumentum — nyilatkozta Kikić.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere elmondta, hogy a stratégiának köszönhetően a szabadkai sportélet kap egy irányvonalat, merre is kell fejlődnie.

— Szét kell választani, mi az, ami fontos, és mi az, ami nem annyira fontos. Meg kell határozni azokat a lépéseket, amelyekkel magasabb szintre emelhetjük a szabadkai sportéletet. Nagyon fontos, hogy a sportstratégiát a sportolók és a szabadkai sportmunkások írták, tehát azok az emberek, akik saját sportágukban kiemelkedő eredményeket értek el. A sportolók tudják a legjobban, milyen irányba kell mozgatni a sportot, és remélem, hogy a stratégia megvalósítása meghozza a várt eredményt. El lett fogadva az a szabályzat, amely alapján elosztottuk az eszközöket. Korábban ez nem így működött, de most szabályzat és pontozásos kritériumrendszerek alapján lettek elosztva a közpénzek a klubok és a sportolók között. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Spartacus Sportegyesület újra talpra lett állítva, új, kiváló képességű vezetőséget kapott, és ez is meghozza majd a várt eredményeket — emelte ki Maglai.

A jelenlévőket köszöntötte Mladen Stojšin, a vajdasági sportszövetség főtitkára és Vlado Tomić, a Subotičke novine igazgatója is, majd a pionírok megjutalmazásával megkezdődött a díjkiosztás.

A kilenctagú bírálóbizottság (Vjekoslav Ostrogonac, dr. Ladóczki Gyula, Kikić Attila, Sreten Damjanović, Mester Gyula, Tóth Róbert, Nikola Stantić, Danijela Pinter, Tóth Tibor) a 2014. év legjobb pionírversenyzőjének Boja Krisztinát, a Palics Vitorlásklub tagját választotta, aki Vajdaságban és az országban mindent megnyert, a Balkán-bajnokságon pedig bronzérmet szerzett. A második helyet a Spartacus atlétája, Bojana Savanov érdemelte ki, a harmadik helyen pedig két tornász: Vakula Noémi és Aleksandar Subić osztozott. A további sorrend: Milica Stambolija és Ana Miković (evezés), Bojan Peić (birkózás), Anđela Vidović (tenisz), Anja Marković (lovassport), Hunyadi Filip (úszás), Aleksandar Čokić (asztalitenisz), Ana Drljača (vívás), Saša Miković és Dimitrije Anđelović (karate).

A juniorok mezőnyéből Kajdocsi Tamás, a Spartacus súlyemelője került ki győztesen, aki az idei korosztályos Európa-bajnokságokon egy ezüstöt és négy bronzot nyert, az ifjúsági olimpián pedig ezüstérmet szerzett. Őt követi: Dudás Róbert (birkózás), Jovana Đurić (úszás), Jovana Ilić (atlétika), Dimitrije Đolai Žarković (kerékpár), Szabó Flórián (ökölvívás), Penjov Ervin (birkózás), Fürsztner Bálint (vitorlázás), Barna Andrej (úszás), Bojana és Marko Kljajić (vívás), Papp Sarolta (evezés).

— Nagyon örülök az első helyezésnek. Az idei évem volt az eddigi legsikeresebb, ezért számítottam is rá, hogy az első háromban leszek. A következő évben is készülök a korosztályos Európa– és világbajnokságra, igyekszem majd minél jobb eredményeket elérni — mondta Kajdocsi.

2014 legjobb felnőtt sportolójává Mačković Martint, a Palicsi Evezősklub tagját választották, aki az első felnőttévében a belgrádi Grafičar tagjával, Viktor Pivačcsal kormányos nélküli kétpárevezősben bronzérmet nyert az olaszországi U-23-as világbajnokságon.

— Reménykedtem, de nem tartottam magam esélyesnek az első helyre. Nagyon örülök neki, és sokat jelent nekem, hogy a városban gondoltak rám. Jelenleg az Egyesült Államokban tanulok és sportolok, nagyon jól érzem magam, hiszen a világ legjobb edzőjének irányítása alatt dolgozhatok. Január 3-án repülök vissza a tengerentúlra, haza pedig a második szemeszter végén, június folyamán jövök újra. Lehet, hogy egy évig szüneteltetni fogom az egyetemi tanulmányaimat, és inkább a riói olimpiára fogok teljes gőzzel készülni — mondta Mačković.

A második helyet Vujadin Bosnić, a Spartacus birkózója, a harmadikat pedig Denis Memetović, a Spartacus ökölvívója érdemelte ki. A további sorrend: Saghmeister Gábor (motorsport), Nikola Sedlak (sakk), Kasza Gábor (kerékpár), Dijana Šefčić (atlétika), Vjekoslav Futo és Stevan Sedlak (vitorlázás), Tanja Matić (röplabda), Obrad Cvijanović (kick-box) és Milan Poledica (karate).

A legjobb sportklubnak a 16. csapatbajnoki aranyérmen kívül a különféle korosztályokban is több aranyat, Kajdocsi révén pedig Európa–bajnoki és ifjúsági olimpiai érmeket begyűjtő Spartacus Súlyemelőklub bizonyult, megelőzve a Spartacus Női Labdarúgóklubot, valamint a két harmadik helyezettet: a Spartacus Birkózóklubot és a Spartacus Vojput Kézilabdaklubot. Emlékplakettet kaptak azok az egyének és sportegyesületek, akik/amelyek jubileumot ünnepeltek az idén. Ebben az elismerésben a Palics Vitorlásklubban 20 éve önkéntesen tevékenykedő Boja István, valamint Lajčo Zelić részesült, aki előbb versenyzőként, majd bíróként ötven évet töltött a súlyemelés világában. A zsűri a különdíjról is döntött, melyet a világbajnok birkózó Davor Štefanek, a világbajnoki ezüstérmes kosárlabdázó Nikola Kalinić, a világbajnok tekéző Alen Kujundžić, az I. ligába hosszú idő után visszakerült Spartacus Férfi Kosárlabdaklub, az Enpi Karateklub és a Spartacus Cselgáncsklub képviselője vehetett át. Ugyancsak különdíjban részesült a Mozgáskorlátozottak Sportegyesülete, Mladen Pajović, Aleksandar Žepinić, Veselin Uzelac mozgáskorlátozott sportoló, valamint három veterán atléta: Маra Radulović, Radovan Radulović és Kasziba Szilveszter. A Szerbiai Sportújságírók észak-bácskai tagozata a 2014. évi jótékonysági tevékenységéért az Enpi Karateklubot részesítette elismerésben. Az év abszolút győzteseinek járó vándorserleget Mačković Martin és a Spartacus súlyemelői érdemelték ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..