home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A sportág, amiért harcolni kell
Balázs Szilvia
2014.12.31.
LXIX. évf. 53. szám
A sportág, amiért harcolni kell

A rúdtánc, avagy a pole dance az a sportág, amelyre Szerbia még nem készült fel — akár így is fogalmazhattunk volna még egy-másfél évvel ezelőtt. Azóta azonban ugrásszerűen megnőtt a népszerűsége, ez pedig elsősorban a belgrádi Jelena Bokšannak és a bajmoki Ivanković Nelának köszönhető, akik a Ja imam talenat című, a Szerbiai Rádió és Televízió által tavaly tavasszal sugárzott tehetségkutató műsor középdöntőjéig jutottak produkciójukkal.


Nela és Jelena

Ebben a műsorban mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a rúdtánc kemény, de rendkívül látványos sport, és nem köthető össze azzal, amit a filmekben látunk, a sztriptízbárokkal és a vetkőzéssel. Sokan ugyanis még mindig úgy gondolnak a pole dance-re, mint valamire, amit szégyellni kell, míg a rúdtáncosok világszerte azért harcolnak, hogy tevékenységükre a többi sportággal egyenrangúként tekintsenek. Nelával egy kávé mellett egyebek között erről is beszélgettünk.

* Az idén tavasszal Jelenával Budapesten voltatok, egy olyan versenyen, amelyen rajt-cél győzelmet arattatok. Ez volt az első megmérettetésetek, és mindjárt aranyéremmel tértetek haza. Hogyan jutottatok ki?

— A budapesti versenyt, a Hungarian Pole Sport Championshipet minden évben megrendezik, általában április végén, a világhírű Pirner Alma rúdtáncvilágbajnok szervezésében. Nagyon szépen fogadtak bennünket, és ez nekem különösen jólesett, mivel én is magyar származású vagyok, édesanyám magyar. Mi az amatőrbajnokságra jelentkeztünk, duó kategóriában léptünk fel, mert együtt magabiztosabbak és erősebbek vagyunk.

* A fotókat elnézve nehéz elhinni, hogy nem kötelek tartanak meg benneteket a rúdon. Hogyan áll össze egy-egy koreográfia? Fontos, hogy belecsempésszetek néhány olyan mutatványt is, amelytől az embernek eláll a szava?

— Az első lépés a zene kiválasztása, mert a zene a koreográfia alapja. A versenyen két rúdon — egy statikuson és egy forgón — kell elemeket előadni, valamint a koreográfiába bele kell szőni különböző nehézségű talajgyakorlatokat, hogy egy egységet alkossanak. A duó kategóriában különösen oda kell figyelni a koreográfia összeállításakor a közös és szinkronizált elemekre. A zenére előadott mozgássor pontos és attraktív kell hogy legyen, valamint egy íratlan szabályt is be kell tartani: bele kell csempészni valami igazán lélegzetelállítót.

* Hogyan gyakoroljátok be ezeket az elemeket? Kispárnákat tesztek a rúd alá?

— Igen, főleg, ha új figurát gyakorolunk. De olyanra is van példa, hogy megtartjuk egymást, hogy megelőzzük a sérüléseket.

* Sok olyan elem van, amelynek során a rúdon egymást kell megtartanotok, közben pedig önmagatokat is. Ehhez mennyi erő kell?

— Sok gyakorlás kell hozzá, állóképesség és persze erő is, mivel nem csak a saját testsúlyunkat kell elbírnunk.


Fotó: Valkai Réka

* Ez a sportág átformálja a testet?

— Igen, teljes egészében. Ha a pole fitnesst választjuk, akkor szép, tónusos izmokra tehetünk szert, mivel ez a sportág minden izomcsoportot megmozgat. A saját testsúlyunkkal dolgozunk, és egy edzés során számtalanszor felmászunk a rúdra, majd a levegőben hajtunk végre erőnléti gyakorlatokat. Ezért nagyon gyorsan érhetünk el látható eredményeket.

* Rúdtánciskolát is működtettek Belgrádban, több helyszínen. A Pole Dance Akademija egyre népszerűbb a lányok körében. Van kritérium, hogy kik jelentkezhetnek?

— Nincsenek kritériumok. Nem elvárás a sportos múlt, nálunk mindenki elkezdheti az alapoktól. A testalkat és a kor sem igazán lényeges. Minden megtanulható, minden begyakorolható. A legfiatalabb tanítványunk hatéves, de negyvennyolc éves tagunk is van.

* Férfiak is rúdtáncolnak?

— Igen, a budapesti versenyen volt egy férfi induló. A férfikategória egészen más ebben a sportágban, sokkal több erőnléti elem van a gyakorlatokban, és a koreográfia is eleve sokkal férfiasabb. Összehasonlítható a street workouttal vagy a breakdance-szel (utcai tánccal), rúdelemekkel kombinálva.

* Milyen céljaitok vannak?

— Egy amatőrbajnokság megszervezésén dolgozunk, most tehát ez áll a teendőink listájának élén. Ez lesz egyébként az első Pole Sport-verseny Szerbiában. Az a célunk, hogy minél több ember megismerje a sportágat, és amatőr vagy profi szinten el is kezdje művelni.

* Eszerint van rá esély, hogy Szabadkán is nyílik majd rúdtánciskola?

— Több új helyszínen szeretnénk lehetővé tenni a jövendőbeli tanítványainknak, hogy biztonságosan, jó körülmények között, képzett edzőinkkel gyakorolhassanak. De a szabadkai rúdtánciskola egyelőre még csak a terveink között szerepel.

Fotó: Szűcs Gergő

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..