home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A sport mindenkié
Tóth Tibor
2013.03.27.
LXVIII. évf. 13. szám

Magyarkanizsát gyakran a csend városának nevezik. Lehet, hogy az élet némely területére érvényes ez a megállapítás, de a sportéletre egyáltalán nincs csend a Tisza-parti városban. Az elmúlt évben számos országos és tartományi bajnoki címet szereztek a magyarkanizsai sportolók, többen bekerültek a korosztályos válogatottba is...

Magyarkanizsát gyakran a csend városának nevezik. Lehet, hogy az élet némely területére érvényes ez a megállapítás, de a sportéletre egyáltalán nincs csend a Tisza-parti városban. Az elmúlt évben számos országos és tartományi bajnoki címet szereztek a magyarkanizsai sportolók, többen bekerültek a korosztályos válogatottba is, azonkívül pedig megannyi kiemelkedő sporteseményre (úszó– és futómaraton, Kanyó Zoltánról elnevezett kajakemlékverseny, Kanizsa Kupa nemzetközi kézilabdatorna, országos strandröplabda-bajnokság) is sor került. E sorok írásakor Gazdag Krisztiánért izgult a sportkedvelők népes tábora, hiszen a Potisje birkózója a szerbiai válogatottal a grúziai Tbilisziben, a birkózók Európa-bajnokságán lépett szőnyegre. Vólenter Takarics Anasztáziával, a magyarkanizsai községi tanács sport- és ifjúságügyekkel megbízott felelősével a község sportéletének jelenéről és jövőjéről beszélgettem.

* Tavaly sikeres évet zártak Magyarkanizsa község versenyzői, főleg az utánpótlás-versenyzők. Mely klubokat, egyéneket érdemes kiemelni?
— Nem szeretnék senkit külön kiemelni — bocsátja előre Vólenter Takarics Anasztázia. — Minden sportolónak és sportklubnak, akik és amelyek az anyagi gondok ellenére is kitartottak, csak gratulálni tudok. Ha mégis meg kellene valakit neveznem, akkor Gazdag Krisztiánt említeném, akiért nagyon szorítunk, hogy a birkózók kontinensviadalán minél jobb eredményt érjen el. Számos hazai versenyen szerzett aranyérmet, tavaly pedig az Európa-bajnokságon is megméretkezett a felnőttválogatottban, és a 12. helyen végzett. A többi sportolónkra is nagyon büszkék vagyunk, mert ők is jól teljesítettek a 2012. évben.

* A költségvetésből a tavalyihoz képest az idén mennyi pénz jut a sportra?
— Ugyanannyi, mint amennyi tavaly. A gazdasági helyzetre való tekintettel az állam egy olyan törvényt hozott, melynek értelmében a sportklubokra és az ösztöndíjakra fordítandó összeget nem szabad növelni. A községben működő harminchat sportklub között 10 milliót osztottunk szét, a sportösztöndíjakra pedig 800 ezer dinárt. Tavaly tíz sportolót részesítettünk havi 6000 dináros támogatásban, az idén a megváltozott pontozási rendszernek köszönhetően tizenheten kapnak különböző összegű juttatást.

* Mely klubok kapják a legtöbb pénzt?
— A legtömegesebb klubok. A szabályzaton változtatni kellene. A több korosztállyal (kispionír, nagypionír, serdülő, junior, felnőtt) foglalkozó egyesületeket maximális támogatásban kellene részesíteni, a sporttörvény ugyanis előírja, a sportminisztérium pedig követeli tőlünk, hogy az iskolai sportra nagyobb súlyt helyezzünk. A lista élén a Partizan Atlétikaklub, a Potisje Birkózóklub, a Testvériség Kajakklub és a Potisje Labdarúgóklub áll, ők kapják a legtöbbet, az utána következők mind kevesebbet. A pénzt igyekeztünk igazságosan szétosztani. Kiszűrtük azokat a klubokat, amelyek csak papíron léteztek, ők a továbbiakban nem számíthatnak a támogatásra.

* Alakult-e új sportegyesület a községben?
— Igen, két új egyesülettel bővült a palettánk. Az egyik az oromhegyesi Zitzer Sportegyesület, a másik pedig a Magyarkanizsa Kézilabdaklub, mely többévi pangás után próbál talpra állni. Egy változás is történt: tavaly megszűnt a horgosi labdarúgóklub, az akkori vezetőség felszámolta a csapatot. Szerencsére élnek közöttünk olyanok, akiknek szívügyük a horgosi foci, ezért újraélesztették, és Horgos 2011 néven labdarúgóklubot alapítottak.

* Történtek-e jelentősebb beruházások?
— Az asztaliteniszklubnak és a sérült gyermekeknek otthont adó épület sokáig nem volt a község tulajdonában. Tavaly azonban megtörtént az ingatlancsere. Ezután felújítottuk, berendeztük és felszereltük az asztalitenisz-termet. Szépítgetjük, javítgatjuk a létesítményeinket, a klubokat megpróbáljuk fenntartani. Ahhoz, hogy egy beruházást befejezzünk, illetve újat kezdjünk, külön támogatásra van szükségünk. A tartományi és a köztársasági illetékes szerveknél rendszeresen pályázunk. Elképzelésem szerint a sport egy jelképes család, melyben az önkormányzat tölti be a szülők, a sportklubok pedig a gyerekek szerepét. A család működéséhez a szülők és a gyerekek, azaz az önkormányzat és a sportklubok szoros kapcsolatára van szükség. A kluboktól viszont — tisztelet a kivételnek — nem nagyon érkeznek visszajelzések, hogy egy-egy kérelmük pozitív vagy negatív elbírálásban részesült-e. Pedig mi szeretnénk tudni, hogy sikeresen pályáztak-e vagy sem. Kivételes esetekben egyszeri segélyt is folyósítunk egyik-másik klubnak, ha nincs annyi pénze, hogy versenyzőjét eljuttassa egy-egy fontosabb megméretésre, bajnokságra.

* Hány fizetett edzőjük van a kluboknak?
— Kettő: egyik a kajakklubban, a másik a birkózóknál dolgozik. Rajtuk kívül több sportklub is megérdemelné, hogy fizetett edzője legyen. A jövőben szeretnénk tovább bővíteni a listát. Aki munka után szabad idejét a gyerekekkel való foglalkozásnak szenteli, megérdemli, hogy bizonyos juttatásban részesüljön.

* 2009-ben fogadták el a községi sportstratégiát, mely a magyarkanizsai asztalitenisz, atlétika, úszás és kézilabda fejlődésének alapjait fektette le. Hogyan halad a megvalósítás?
— A sportstratégiát, mely az idén már lejár, az iskolai sportra szeretném kivetíteni. Az iskolákkal szoros az együttműködésünk, például legutóbb az oromhegyesi, horgosi és a magyarkanizsai gyerekek egy hónapon keresztül a tornaórát a városi korcsolyapályán tartották. Mivel a község mellett folyik a Tisza, szeretném, ha az óvodáskorúaktól kezdve a középiskolásokig minden fiatal megtanulna úszni. Az általános iskolások számára Diákolimpiát szerveznénk, a középiskolások számára pedig felújítanánk a Játék határok nélkül elnevezésű vetélkedőt. Az utóbbiba a környező községek tanulóit is bevonnánk.

* A falvakban milyen lehetőségei vannak a sportolni vágyóknak?
— Sajnos néhány faluban a sportélet már több éve megszűnt. Egy csoportot hoztunk létre, mely körbejárja a településeket, felméréseket végez, és megpróbálja kideríteni, miért nincs sportélet. Egyre nehezebb egy-egy korosztály kinevelése. Ha például egy generációban tizenkét gyermek van, és közülük csak hat sportol, akkor ez a létszám csak egyéni sportokhoz elegendő, csapatsporthoz kevés. Támogatóinknak köszönhetően Oromon felépíthettünk egy labdarúgó-, kézi-, kosár- és röplabdapályával ellátott, világítással felszerelt sportközpontot. A labdarúgópályát bekerítettük, tavasszal valószínűleg lelátónk is lesz. Nagy örömömre szolgál, hogy esténként nemcsak a fiatal nemzedék, hanem rendszerint az idősebbek is birtokukba veszik a létesítményt. Tenni kellene azoknak a településeknek az érdekében, amelyeken megszűnt a sportélet.

* Jövőre Magyarkanizsa ad otthont a birkózó mediterrán bajnokságnak. Hogy haladnak az előkészületek?
— Még a kezdetén tartunk, javában folynak a megbeszélések. Elsősorban az anyagi költségeit kell előteremteni. Létrehoztunk egy héttagú bizottságot, mely három évre megtervezi, hogy mikor milyen nagyobb sporteseményre kerüljön sor városunkban. Az említett birkózóbajnokságon kívül több nagy sporteseményt is láthat a magyarkanizsai közönség.

* Mit terveznek az idei évben?
— A küzdősportoknak szeretnénk egy saját épületet létrehozni. Működik egy extrém sportokat felölelő klubunk, melynek a Tisza-parton szeretnénk egy pályát kialakítani. Ugyanitt egy különféle tornaszerekkel ellátott edzőpályát is létesítenénk a sétálóknak, a szabadidő-sportolóknak. A gyógyfürdőnél levő két teniszpályát is szeretnénk felújítani, a felületét gumírozott anyaggal ellátni, de ebben a kérdésben még tárgyalunk a gyógyfürdő vezetőségével. Készülünk a 32. úszó- és futómaratonra és a Kanyó Zoltán-kajak-emlékversenyre. A maratonra az idén már internet útján is nevezhetnek az úszni és futni vágyók. A terveink között szerepel egy paralimpia megszervezése, valamint a Mikulás Kupa és a Karácsony Kupa megrendezése is, melyen ajándékokat adunk a gyerekeknek. A községben 1480 igazolt sportoló van nyilvántartva, számukra nélkülözhetetlen egy sportorvos jelenléte. A vizsgálat költségének terhe alól szeretnék mentesíteni a klubokat. Lépésről lépésre haladunk előre, amennyiben módunkban áll, továbbra is segítjük a sportklubjainkat. Arra is nagyon figyelünk, hogy minél több embert megmozgassunk, minél több polgártársunkkal megszerettessük a sportot és a rendszeres testmozgást — fejezte be a beszélgetést Vólenter Takarics Anasztázia, a magyarkanizsai önkormányzat sporttal és ifjúsággal megbízott tanácstagja.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..