home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A sport, mely fegyelemre, tiszteletre tanít
Cérna Lenke
2017.05.31.
LXXII. évf. 21. szám
A sport, mely fegyelemre, tiszteletre tanít

Noha a palicsi Macskovity Tibort már az óvodában Szaladó Tibinek becézték izgága természete miatt, a karatéban ő is lassú léptekkel jutott el az Európa-bajnokságig.

A fekete öves, háromdanos fiatalember azt vallja, kitartó munka vezet a sikerhez. A japán küzdősportban, mely számos kis formagyakorlatból tevődik össze, ez különösen igaz.

A karate jelentése szó szerint: üres kéz, azaz olyan fegyver nélküli harcművészet, amelyben a saját testrészeinket, leginkább végtagjainkat használjuk fegyverként. Ebben a sportban is, akárcsak a táncban, elsőként a lépéseket kell elsajátítani. Ily módon halad a sportoló lépésről lépésre, vagyis katáról katára (a kata más néven formagyakorlatot jelent) a rangosabb öv megszerzése felé. Tibor is az alapoknál kezdte körülbelül ötévesen.

De miből is áll ez a sport? Először is az imént említett katákat, tehát gyakorlatokat kell elsajátítani. A kata védések, rúgások, ütések sorozata különféle állásokban, előre-hátra, oldalra mozogva. A mozdulatok száma és sorrendje nagyon változatos. Az egyensúly a támadó és védekező technikák között, az alkalmazott állások és a folyamatos mozgások iránya egyéni karaktert ad minden formagyakorlatnak.

— A japán küzdősport az elmét és a magatartást is formálja — mondja Tibor. — Gyerekkorban segít fejleszteni a gondolkodásunkat, hozzászoktat a kötelességtudathoz és ahhoz, hogy mindig a végsőkig ki kell tartani a célunk mellett. A feladatnak akkor van vége, ha befejeztük azt, és nem akkor, amikor megunjuk, vagy úgy érezzük, nem bírjuk tovább. Megtanít a fegyelemre és a tiszteletre, mely manapság nagyon sok fiatalból hiányzik. Úgy érzem, a karate felnőttkorra önbizalmat, céltudatosságot, kitartást, önuralmat ad, és hatalmas erőt is a mindennapi feladataim elvégzéséhez.

Az edzők a karatét gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlják a test és a lélek „karbantartása” érdekében. Az edzések bemelegítéssel kezdődnek, majd a technikai gyakorlás és a formagyakorlatok tanulása következik. Eközben az egész test dolgozik. Kardiomozgás és erőgyakorlatok is szerepelnek az edzéstervben, ezért a szóban forgó küzdősport kalóriaégetésre és izmaink erősítésére is jó. Az egyensúlyérzék, a mozgáskoordináció, a légzés és a koncentráció szintén fejleszthető általa. Helyesen gyakorolva a kata nagyon jó fizikai testgyakorlat, a test és a szellem kondíciója hatékonyan javítható általa. Állandó edzéssel, szorgalmasan gyakorolva a kata mozdulatai kifinomulttá és tökéletessé válnak. A részletekre való odafigyelés az, ami szükséges a kata által gyakorolt önfegyelem tökéletesítéséhez. Erre különösen az egymás közötti küzdés során van szükség.

— Az egymás közötti gyakorlás intenzitása, izgalma a két féltől függ. Általában magunknál jobb ellenfelet keresünk az edzésen, hiszen így tanulunk. Mindig vigyázunk egymásra, mégis igyekszünk minél keményebben küzdeni. Ez fontos a jó eredmény elérése érdekében.

Tibor a Palics Karateklub színeiben vált országos bajnokká, és azóta is tagja a csapatnak. Edzést a palicsi általános iskolában tartanak kedden és csütörtökön, 19 órától. Szabadkán is bárki kipróbálhatja a küzdősportot: erre az Október 10-e Általános Iskolában van lehetőség szerdán 20, szombaton pedig 11 órától.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..