home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A spanyol bika már nem a világ legjobbika
Tóth Tibor
2014.06.25.
LXIX. évf. 26. szám
A spanyol bika már nem a világ legjobbika

A Portugália—Egyesült Államok meccsel befejeződtek a csoportküzdelmek második fordulójának mérkőzései a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, e sorok megjelenésének pillanatában pedig négy csoportban már a harmadik kör is lezárult.

Nagy búcsúzók

Két egykori világbajnok már a torna második fordulója után búcsúzott a világ legjobbjainak seregszemléjétől. Az 1966. évi bajnok, Anglia korai kiesésével valamilyen szinten számolni kellett, hiszen Olaszország, Uruguay és, mint ezen a vb-n kiderült, Costa Rica is jelentős játékerőt képvisel. A háromoroszlánosok az első fordulóban tetszetős játékkal „rukkoltak elő” Olaszország ellen, a másodikban is egyenrangú ellenfélnek bizonyultak Uruguay válogatottjával szemben, de az uruk soraiban ott volt az első találkozón sérülés miatt pihenő Luis Suárez, és két remekbe szabott góllal életben tartotta az uruguayiak reményeit, valamint szertefoszlatta az angolokéit. A második gól pikantériája, hogy a Liverpool támadója épp csapattársának, a Mersey-parti legendás játékosnak, Steven Gerrardnak a fején megcsúszott labdát vágta könyörtelenül Hart mellett a hálóba. Míg az angolok kiesésére kevesen kapták fel a fejüket, addig a címvédő spanyolok búcsújával nem sokan számoltak. Már az első fordulóban, a hollandoktól elszenvedett katasztrofális vereség alkalmával látszott, hogy del Bosque csapatában nincs minden a legnagyobb rendben, de azért várható lett volna, hogy Chile és Ausztrália ellen összekapja magát a világbajnok. A gépezet azonban itt sem működött, a spanyol támadásokból hiányzott az átütőerő, a kreativitás. Így megtörtént az, ami még soha, az aktuális világbajnoknak ugyanis a második forduló után még sosem pecsételődött meg a sorsa. Brazíliában egy korszak véget ért: a 2008-ban és 2012-ben Eb-t, 2010-ben vb-t nyert együttes kiesett a további küzdelmekből. Igaz, hogy a bosnyák válogatott nem számított esélyesnek, de sokak számára fájó a korai kiesése. Az argentinoktól elszenvedett vereség után a Sárkányok Nigériával, pontosabban az új-zélandi O'Leary játékvezetővel szemben maradtak alul. Edin Džeko hiába lőtt egy teljesen szabályos gólt az első félidő közepén, a bíró les miatt — a visszajátszásból kiderült, hogy egyáltalán nem volt az — nem adta meg, az afrikai gól előtt viszont Emenike áthúzta magát védőjén, és úgy adott gólpasszt Odemwingiének, de az új-zélandi középiskolai biológiatanár ezt a mozdulatot nem vette észre.

Üde színfoltok

Costa Rica, Chile, Mexikó. Ettől a három válogatottól talán csak saját szurkolói vártak ilyen jó szereplést. E cikk megírásakor még nem tudjuk, hogy Mexikó továbbjutott-e a csoportból (a horvátok elleni rangadót lapzártánk után játszották), de a közép-amerikaiak a Kamerun felett aratott győzelemmel, főként pedig a házigazda brazilok elleni döntetlennel — amely meccsen kapusuk, Guillermo Ochoa elképesztő védéseket mutatott be — kivívták a semleges nézők rokonszenvét. Costa Rica és Chile pedig maga a csoda. A közép-amerikai válogatott az Uruguay felett aratott győzelme után még egy korábbi világbajnokot, Olaszországot is megverte, és egy körrel a csoportmeccsek vége előtt „bebiztosította” a legjobb tizenhatba jutást. A csoportban mindenki előre lesajnálta Costa Ricát, hiszen a három korábbi világbajnok társaságában, nehogy már egy kicsi vitézkedjen... Chile csapatával kapcsolatban a szakemberek már a vb előtt óva intettek mindenkit: dél-amerikai együttes lévén a chileiek minden mérkőzésen hazai pályán játszanak, az éghajlat is jobban megfelel nekik, mint az európaiaknak, annak ellenére, hogy a csapat nagy része Európában légióskodik. S lám, a figyelmeztetés jogos volt, hiszen az argentin Jorge Sampaoli együttese nemcsak Ausztráliát, hanem Spanyolországot is legyőzte.

Magyarország a vb-n?

A Copacabanán a FIFA hivatalos üzlete olyan pólókat árul, amelyeken a vb-n részt vevő országok portugálul írt nevéből Brazília körvonala áll össze. Érdekes, hogy az öt afrikai csapat valahogy kimaradt a felsorolásból, néhány ki nem jutott országé (egyebek között Magyarországé, Lengyelországé, Törökországé) viszont nem, sőt olyan államok (Szovjetunió, Jugoszlávia, Csehszlovákia) neve is olvasható a pólókon, amelyek már régóta nem is léteznek.

Tekintse meg a foci-vb TÁBLÁZATÁT!
Olvassa el beszámolóinkat a mérkőzésekről A PÁLYA SZÉLÉRŐL c. rovatunkban!

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..