home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A sötétséget már egyetlen gyertya lángja is kioltja!
Martinek Imre
2015.12.24.
LXX. évf. 51. szám
A sötétséget már egyetlen gyertya lángja is kioltja!

Az 1997. évi rajt óta negyedik alkalommal vállalta fel a házigazda szerepet a dél-bánsági Székelykeve a régió betlehemes játékok és karácsonyi szokások találkozójának.

A sorrendben tizenkilencedik találkozóra kilenc településről (Székelykeve, Torontálvásárhely, Hertelendyfalva, Pancsova, Ürményháza, Kevevára, Sándoregyháza, Udvarszállás és Versec) érkezett csaknem háromszáz fellépő, aki tizenhárom műsorszámba sűrítve tolmácsolta az Örömhírt. Hovatovább a megmaradásért küzdő, a teljes jogkörű anyanyelvi oktatástól évtizedek óta megfosztott déli szórványmagyarságnak a pusztába kiáltott szavát is. Legalábbis azokét, akik még idehaza maradtak. Cudar szélfúvások és nyirkos-mákonyos ködgomolyák közepette is megőrizni és táplálni a rájuk hagyott lángocskákat.

Noha a Dél-bánáti betlehemes játékok és karácsonyi szokások találkozója nevű vándorrendezvény a vajdasági magyarság számára egyedülálló és kiemelt jelentőségű, a (meg)szervezése körüli akadályok egyre inkább az utolsó minutákban tetszenek elhárulni. Az egyik ilyen típusú akadály a találkozó önkéntes házigazdájának megválasztása, mely már azért is nagy kihívásnak számít, mert a még játékban maradt szórványtelepülések kultúrásai közül nincs épp mindegyiknek (a leg)megfelelő(bb) terme. Olyanja, amelyben az erre a téli alkalomra érkező néhány száz fős vendégsereget a szervezők nemcsak fogadni, felléptetni és megvendégelni tudnák, de a fűtésről is képesek lennének gondoskodni néhány órácskára. És sajnos ez csak a jéghegy csúcsa... Egyelőre maradt a várakozás, az adventi ünnepkör lényegének megélése. Összhangban az ökumenikus találkozó szellemiségével, a székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskola sportcsarnokában megtartott találkozóhoz ft. Csipak Csaba helybéli plébános és nt. Szilágyi Zoltán pancsovai tiszteletes köszöntői hozták a nyitógondolatokat. Ezután előbb a Dél Pacsirtái gyermekkórus mutatkozott be, Györfi Sándor zenetanár vezetésével, majd az ugyancsak helyi színeket képviselő Szalmaszál Művelődési Egyesület lépett színre. Karácsonyi betlehemes játékukat Papp Mária és Bogos Szőke Erika koordinálták.

Székelykeve

Torontálvásárhelyről az idén két csoport érkezett. Mérges Eszter felkészítésében a Magyar Művelődési és Művészeti Központ hagyományápoló csoportja református karácsonyi énekeket és szavalatokat adott elő. Betlehemes jászol címmel a József Attila Művelődési Otthon által védnökölt második osztályos gyermekcsoport hozott betlehemes jelenetet, tanító bácsijuk, Bakator János rendezésében és gitárkíséretében. Ugyancsak két tematikus blokkal érkeztek a tavalyi találkozó házigazdái, a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület oszlopos tagjai. A kórus karácsonyi köszöntőt adott elő, a hagyományőrző csoport pedig betlehemes játékot. A szakcsoportok felkészítői Túri Gergő és Bene Anna, illetve Lantos Ilona voltak.

Torontálvásárhely

A gyermekfellépők számát tekintve az idei találkozó egyik legnépesebb betlehemes játékát Gál Veronika, Nagy Mónika, Nemcsek Klaudia, Lőcsei Márta és Szilágyi Judit felkészítésében a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület készítette.

Hertelendyfalva

Ugyanezzel a műsorcímmel érkezett Sándoregyházáról a helyi Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület és a Moša Pijade Általános Iskola egyesített csapata, Almási Júlia pedagógus koordinálásával.

Az újult erővel visszatérő udvarszállási Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület gyermekcsoportját Horváth Gizella helyi kántornő karolta fel, a kevevárai Keve Magyar Művelődési Egyesület maroknyi felnőttjéből és anyanyelvápolós (kis)diákjaiból formálódott betlehemezőkkel Binecz Margit tanárnő foglalkozott, az ürményházi felnőttek betlehemező csapatával pedig Virág József doktor úr. A Temes-parti „kül- és belváros” kulturális összefonódásának sajátos bizonyítékaként lépett színre a vojlovitzi Kiss Andrea és Laura, édesapjuk, Kiss Samu zenetanár közreműködésével. A Karácsonyi dalok című zenés műsorukat a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület színeit képviselve adták elő. A csaknem háromórás összejövetel bemutatói részét a házigazda Petőfi Sándor Művelődési Egyesület „lucázása” kerekítette le, Joó Gyülvész Margit felkészítésében.

Udvarszállás

A székelykevei betlehemes találkozó kísérőrendezvényeként az iskola előcsarnokában Biacsi Ervin adai könyvforgalmazó révén könyvvásár nyílt, a helyi Varrócska kézimunkacsoport munkáiból, ezenkívül az óvodások által készített karácsonyi díszek és mézeskalácsok kínálatából is lehetett válogatni. A falu művelődési otthona „mellesleg” nemcsak a társalgás folytatásához nyújtott befogadó helyszínt, de itt váltak „közprédává” azok a messzi Budapestről lejuttatott könyvek is, amelyeket az ottani Pannonia Sacra iskola diákjai gyűjtöttek és adományoztak e célra a találkozó minden részvevője számára, Schön György közbenjárására. A találkozót jelenlétükkel egyébként a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársai is megtisztelték, akik a régió tudósítójának sajátos gesztusaként a rendezvény mozzanatait méltató, 2007 és 2015 között készült fotókat is átvehették. Integrálva őket a központi művelődési adatbázisba, és megmentve az utánunk érkező nemzedékeknek. A küldöttek a találkozó után az idei Durindó és Gyöngyösbokréta dél-bánsági fellépő csoportjainak művelődési vezetőivel folytattak kiértékelő szakmai tanácskozást.    

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..