home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A siker kulcsa
Rencsényi Elvira
2015.01.21.
LXX. évf. 3. szám
A siker kulcsa

A másfél évvel ezelőtti szabadtéri jótékonysági rendezvényünkön ismertem meg. Hátán a zsákjával, kezében fényképezőgéppel megörökített mindent, aminek mondanivalója, üzenete van. Aztán sorra tette közre a szebbnél szebb fotóit: sorsdöntő pillanatokat, egy-egy jellegzetes lelki állapotot tükröző arcot, félhomályba vesző tekintetet. Fényképein a főszereplők általában emberek — hétköznapiak és kevésbé azok, de emberek, érzések és élethelyzetek.



Mészáros Zoltán
neve már ismerősen cseng a vajdasági emberek fülében. Megszámlálhatatlan eseményt, esküvőt örökített már meg, portfóliókat, cégeknek reklámkatalógusokat készített. Lénye „egybeforrt” a munkaeszközével, a fényképezőgéppel. Művészi beállítottságú fényképei pedig érzékeny, ám mindenáron kitartó személyiségét tükrözik.

— Két évvel ezelőtt fordult meg először a fejemben, hogy talán külföldön kellene szerencsét próbálnom — mondja Zoltán, aki már több mint egy éve Londonban él. — Adán születtem, informatika és elektrotechnika szakon végeztem, ma is készítek weboldalakat, és három és fél évet dolgoztam informatikában mint alkalmazott felhasználói felület tervező. Igaz, mindkét szakirány távol áll a művészetektől, ezért hagytam teret a fotózásnak is. A fényképezésben kiélhetem a kreativitásomat, a művészetek iránti vonzalmamat. Amikor tavalyelőtt három hetet kinn tölthettem angol déli parti falvakban, szinte azonnal beleszerettem az ottani életvitelbe. Igaz, ellátogattam még néhány európai országba, de pusztán azért, hogy felmérjem, hol építhetném sikeresebben a fotóskarrieremet. A választásom végül is Londonra esett..

Zoltán egy kávézóban dolgozik, ez a fő bevételi forrása. Emellett weboldalakat készít, és saját céget alapított, melynek segítségével meglehetősen sok felkérést kap fotózásokra. Ezenkívül az Imperial College University egyetem fotósszakkörének a vezetője.



— A kezdet nagyon nehéz volt, és nem szólt egyébről, mint a kétségbeesett keresgélésről. Aztán egy szerencsés véletlen folytán állást találtam, majd egy másikat, így már láttam értelmét a további maradásnak. Az ottani életvitel, a sokszínű mindennapok felüdülés számomra, én ugyanis egy meglehetősen ingerszegény környezetből érkeztem. Gyorsan felvettem a ritmust, és rengeteget dolgozom. Itt két választása van az embernek: vagy kitartóan dolgozik, és egy napon majd élheti a nagyvilági polgárok életét, vagy dolgozgat, és szabadidejét utazgatással, szórakozással tölti. Aki ez utóbbit választja, soha nem lesz megelégedve az anyagi helyzetével. London egy forgó kerék, ahol nem érdemes hosszú távra tervezni. Én is egyik napról a másikra élek, építgetem a karrieremet, majd eldől, mennyire sikerül. Egyelőre jó úton haladok.

Zoltán elmondta, hogy a neves londoni egyetem fotószakkörébe ő maga is be szeretett volna iratkozni, de már az első alkalommal, amikor meglátták a munkáit, felajánlották neki a szakkör vezetésének lehetőségét. Természetesen azonnal igent mondott.

— Nem volt kérdés számomra, hogy elvállalom-e, vagy sem. Nekem ez igazi kihívás, hiszen látom a szakkör tagjainak arcán a kíváncsiságot és a tudásszomjat. Terveim szerint az idei első munkánk egy víz alatti fotózás lesz.

A most huszonnyolc éves fiatalember nem hátrál meg a nehézségek elől. Tudja jól, hogy a sikernek ára van, méghozzá a kitartás és az önfeláldozás. Londonban adva vannak a lehetőségek ahhoz, hogy az ember megmutassa, mennyit ér, és hogy érvényesülhessen. Zoltánnak egyelőre úgy tűnik, sikerül. Fotóival egyre gyakrabban és egyre szélesebb körben találkozhatunk, világhírű cégek keresik meg azzal, hogy készítse el a vállalat reklámfotóit. Mindeközben eseményekről számol be képekben, és csodaszép hölgyek, modellek portfolióit készíti. Művészi érzékisége és a munka iránti tisztelete párosul a lényében. Ki tudja, lehet, hogy éppen ez a siker kulcsa...


 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..