home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A rossz időjárás ellenére született meg a magyar highline magassági világrekord Indiában
MTI
2015.08.12.
LXX. évf. 32. szám
A rossz időjárás ellenére született meg a magyar highline magassági világrekord Indiában

A rossz időjárási körülmények és az oxigénhiány okozta nehézségek ellenére sikerült új magassági világrekordot beállítania Kerekes Bencének a highline elnevezésű sportágban az indiai Ladak tartományban, ahol egy 5322 méteres tengerszintfeletti magasságban kifeszített, 32 méter hosszú hevederen kelt át 2015. július 12-én.

Az extrém sportoló az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy már régóta szeretett volna eljutni az India északi részén lévő Ladak tartományban fekvő Zanglába, a Csoma szobája elnevezésű projekt helyszínére. A Outdoor Inhales négyfős csapata — Kerekes Bence mellett Bóta Dániel, Fonó Ábel és Mohai Balázs — a településről kiindulva mérte fel a környéket a rekord felállításához megfelelő helyszínt keresve.

A magyar csapat egy összesen kéthetes túra keretében találta meg végül a megfelelő helyszínt, ahol 4900 méteres magasságban állították fel alaptáborukat. A hevederek kifeszítése az 5322 méteres magasságban három napig tartó erőfeszítést igényelt, addig minden nap meg kellett tenni a kiválasztott meredek sziklafal és a tábor közötti távolságot. Kerekes Bence hozzátette azt is, hogy az időjárási körülmények nem voltak ideálisak, erős szél fújt és gyakran esett is.

A highline új magassági rekordját végül néhány kísérlet után július 12-én sikerült felállítani, amikor Kerekes Bence mezítláb egyensúlyozva sikerrel kelt át a mintegy 30 méteres mélység felett kifeszített hevederen. A sportoló elmondta, azért mezítláb vágott neki a rekordkísérletnek, mert így a lábujjaival, lábfejével képes volt olyan apró, az egyensúly megőrzését segítő mozgások elvégzésére, amelyekre cipőt viselve nem lett volna lehetősége.

Kerekes Bence kiemelte, hogy fantasztikus élmény volt a hevederen való átkelés a „hatalmas méreteket”, 5 ezer méteres hegycsúcsokat és rendkívül mély szurdokokat felvonultató természeti környezetben. Hangsúlyozta azt is, hogy a rekordra elsősorban a négyfős csapat közös teljesítményeként gondol.

Az expedíció megszervezése, a szükséges felszerelések beszerzése 4 hónapot igényelt, ezalatt Kerekes Bence igyekezett mentálisan és fizikailag is alaposan felkészülni. „Néha le kell ülni, végiggondolni hol is vagy éppen, és mire készülsz” — tette hozzá a sportoló.

Mint fogalmazott, a magasban való átkelés közben arra kell gondolni, hogy a kihívás semmiben sem különbözik a közvetlenül a föld felett kifeszített kötélen való egyensúlyozástól. Felidézte azt is, hogy a magasság miatti állandó oxigénhiány különösen megnehezítette a koncentrálást.

A 26 éves Kerekes Bence 2 éve űzi a highline sportágat, előtte egy évig a földfelszín közelében kifeszített hevederen — az úgynevezett slackline-on — gyakorolt.


Kerekes Bence, a magyar Outdoor Inhales csapat tagja egyensúlyoz egy 5322 méteres magasságban kifeszített, 32 méter hosszú hevederen az indiai Ladakh tartományban 2015. július 12-én. A csapat ezen a napon megdöntötte a highline-világrekordot. Előtérben egy GPS-magasságmérő mutatja az adatokat (MTI Fotó: Mohai Balázs)


Kerekes Bence, az indiai Ladakh tartományban  (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..