home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A régi mesterségek megmentéséért
Tóth Tibor
2018.07.10.
LXXIII. évf. 27. szám
A régi mesterségek megmentéséért

A Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre szervezésében a hétvégén gyékényfonó tanfolyamot rendeztek a Topolya melletti település tájházában.

A három napig tartó táborban kilencen sajátították el ennek a technikának az alapjait, Szuhankó Sándor oktató segítségével.

Érkezésemkor a részvevők — nyolc hölgy és egy férfi — a gyékénnyel kapcsolatos alapinformációkról hallgattak kiselőadást az oktatótól. Én is megtudtam, hogy ez a növény az egyszikűek osztályának perjevirágúak rendjébe, ezen belül pedig a gyékényfélék családjába tartozó nemzetség. Tizenhárom faja ismeretes, főleg a vízpartok lakója, nem szereti az állandó vízborítottságot, annál inkább viszont a mocsaras, lápos területek talaját. A gyékényfonásnak valamikor Bajsa és Topolya környékén nagy hagyománya volt. A régi, mázolt konyhák padlójára ezt a növényt terítették le, mivel nem rohadt, nem penészedett, és remek hőszigetelőnek bizonyult. A pékek szívesen használták a belőle készült szakajtókat, a gazdák pedig a tojást is az ebből a növényből készített tartóba szedték össze hajdanán.

Bácskában háromfajta gyékény található, melyet a bajsaiak kisebb tavakból, csatornákból gyűjtenek össze.

— A szüretelés után a növény szárítást igényel, egy-két hétig több alkalommal meg kell fordítani, és utána évekig nem veszít a minőségéből. A nagy- és a széleslevelű kádárgyékényt korábban, ahogy a neve is mondja, a kádárok szedték, a dongák közé tették, így a hordókból nem szivárgott az értékes nedű. Az általunk legtöbbet használt fajta a mogyoró-, illetve a szilvaérő gyékény, melyet augusztus derekától szeptember végéig állandóan lehet szüretelni, amikor a mogyoró érik. Az őseink elmondása szerint két parasztkocsival egy évre elegendő mennyiséget tudtak begyűjteni. Régen voltak, akik csak ebből éltek, a nyersanyagot, valamint a belőle készített szakajtókat, edényalátéteket, szőnyegeket, vánkosokat, párnákat is jó áron értékesítették. A gyékényfonást általában fészerekben, istállókban végezték, így nem a legtisztább szakmának számított — mondta Szuhankó Sándor oktató.

A tábor célja a lassacskán feledésbe merülő kézműves-foglalkozások felelevenítése, hiszen több mesterséggel együtt ez a tevékenység is kihalóban van. A táborozók megismerkedhettek az alapanyag jellegzetességeivel, megmunkálásának módszerével, elsajátíthatták az alapfogásokat, és kisebb használati tárgyakat készíthettek a növényből.

Az elméleti tudnivalók elhangzása után a sátorban megkezdődött a gyakorlati rész, melynek keretében a szakma iránt érdeklődők elsőként edényalátéteket készítettek.

A részvevők nagy izgalommal vették kezükbe a szálakat, majd az oktató segítségével elindulhatott a munka. Nádi Karolina, az egyik szervező, a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának munkatársa is gyékényt ragadott, és keze alatt rövid idő elteltével már formálódott is az edényalátét.

— Rengeteg műanyagból készült tárgy vesz körül bennünket, így egyre többen ráébrednek arra, hogy mennyire fontos visszatérni a gyökerekhez. A hagyományos technikákban minden olyan tiszta, szép, természetes, és mennyire jó lenne, ha mindig mindenhol ez venne bennünket körül. A Hagyományok Háza vajdasági hálózata felkarol egy-egy tábort, illetve kezdeményezést, szakmailag segít, és olyan oktatót küld oda, aki a hagyományokat követve adja át tudását az érdeklődőknek. A jövő héten sorra kerülő temerini népzenei táborba meghívtuk Toldi István kupuszinai mesemondót, a Talentum-néptánctáborba oktatókat hoztunk, a horgosi Túrú-tanyán megtartott népzenei táborban pedig — szintén a mi támogatásunkkal — vonósoktatáson lehetett részt venni. Ezenkívül a zentagunarasi Batyutáborba is besegítünk, valamint több kézművestáborban is jelen leszünk még a nyár folyamán — sorolta Karolina, és azt is hozzátette, hogy az ősz folyamán megrendezik a népi iparművészeti tárgyak zsűrizését, mely iránt már most jelentős az érdeklődés mind a fiatalok, mind az idősebbek részéről.

A szabadkai Lévai Zsófia tizenöt éve foglalkozik nemezeléssel, a gyékényfonást viszont a bajsai táborban próbálta ki.

— Az első tekeréseknél nagyon kell összpontosítani, nehogy félrecsússzon a gyékény, azaz valóban kör alakúra sikeredjen az edényalátét. Szeretném megtanulni az alapokat, hogy a gyerekeknek a játszóházban is bemutathassam ezt a természetes anyagot. Egyébként bármelyikről legyen is szó, minden természetes anyag a szívem csücske. Azt vallom, hogy a gyerekek ne csak a tollat és a ceruzát használják, ha alkotni szeretnének, hanem a természetes anyagokhoz is bátran nyúljanak.

A szintén Szabadkáról érkezett Kis Martina először dolgozik gyékénnyel.

— Minden nagyon tetszik, csak a gyékénnyel van egy kis gondom. Zsófival rengeteget nemezelünk, a táborban is mindig részt veszek. A gyékényfonás sokkal nehezebbnek tűnik a nemezelésnél, itt sokkal jobban kell koncentrálni — mondta Martina, akinek kezében a gyékénycsomóból egyre gyorsabban formálódott a kör alakú alátét.

A hajdújárási Szalai Klaudia szintén első alkalommal vesz részt gyékényfonó táborban.

— Az első tapasztalataim szerint azt kell mondanom, hogy ez a tevékenység nem könnyű, viszont úgy veszem észre, hogy szépen haladok. Nagyon oda kell figyelni, nehogy elrontsak valamit, tehát maximális pontosságot igényel. Remélem, máskor is lesz alkalmam hasonló táborban részt venni.

A bajsai tájházban a héten hímző- és szövőtábort tartanak, melynek keretében a gyékényfonáson kívül bőrdíszkészítés, nemezelés, gölöncsérezés és gyöngyfűzés is szerepel a kínálatban, továbbá néptánc és különféle gyermekjátékok is színesítik a programot. Augusztusban a magyarországi Szekér Színház látogat a tájházba, a társulat egy Mátyás királlyal kapcsolatos darabot ad elő.

A táborokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (két sátorról, valamint tizenöt asztalról és padokról gondoskodott), a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, Topolya önkormányzata és Bajsa helyi közösség támogatja.


Még több kép:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..