home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A reformáció 500. éve
Tóth Tibor
2016.11.20.
LXXI. évf. 46. szám
A reformáció 500. éve

Október 31-e a reformáció emléknapja. Luther Márton 1517-ben ezen a napon szegezte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, ami reformok sorozatát eredményezte az élet minden területén. Luther fellépése átalakította Európa korabeli vallási térképét, megújította a hit világát.

Luther és a későbbi reformátorok, illetve a reformáció hatása a politika, a gazdaság, a zene, a jogtudomány, az anyanyelv és a modern természettudomány kibontakozása, illetve átalakulása terén is érezhető. A reformáció nem csupán a XVI. század emléke, hanem egy közös örökség, melynek nélkülözhetetlen eleme a megújulás.


Szabó Attila felvételei

Az Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház Szerbiában-Vajdaságban a reformáció 500. emlékévének nyitányaként Verbászon rendezte meg az I. lutheránus bált, melyen Szabadkáról, Zomborból, Bácsfeketehegyről, Kúláról, Bajsáról, Verbászról, Magyarországról, valamint a romániai Temesvárról és Kiskapusról 276 vendég vett részt. Az I. lutheránus bált Dolinszky Gábor, az Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház Szerbiában-Vajdaságban püspökhelyettese nyitotta meg.

— A reformáció 500. éve elkezdődött. Az evangélikus egyház hónapokon át azon morfondírozott, hogyan tudnánk itt Szerbiában, Vajdaságban úgy megünnepelni a reformációt, hogy benne legyen az a tartalom, amely a református és az evangélikus egyháznak — kevesen vagyunk, mégis egy 500 éves jubileumról van szó — is megfelel. Egyházunk minden ünnepi alkalmat istentisztelet keretében ünnepel meg. Az idén úgy gondoltuk, hogy a reformáció emlékévére való tekintettel elrugaszkodunk ettől, és evangélikus lutheránus bált szervezünk, ezzel nyitjuk meg a reformáció 500. jubileumi évét. Egy éven át számos programsorozat, istentiszteletek, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások, közösségi találkozók, konferenciák részesei lehetünk. Kimondhatjuk, hogy egyházunk talpra állt. Verbászon található az evangélikus egyházunk legnagyobb temploma, de egyelőre megközelíthetetlen, romos állapotban. Az elmúlt évben kezdtük meg a zombori evangélikus templom felújítását, az idén pedig belevágunk egyik legnagyobb projektumunkba, a verbászi evangélikus templomunk teljes felújításába. Ezúton köszönném meg a magyar kormány e téren nyújtott támogatását. Szeretnénk, ha a felújítási munkálatok gyorsan befejeződnének, hogy mihamarabb istentiszteletet tarthassunk. A templom Verbász városának egyik jelképe. A projektum fontosságát jelzi, hogy Verbász község és vezetői teljesen kiálltak mellettünk, eljöttek a bálba, ezzel is jelezvén támogatásukat és örömüket, hogy Verbász egyik jelképét formáljuk újjá — mondta Dolinszky.

A világháború előtt mintegy 180 000 tagot számlált az akkori evangélikus egyház, a háború után azonban ez a szám megtizedelődött. Az akkor meglévő huszonnyolc evangélikus egyházközség vagyonát államosították. Ez az oka annak, hogy ma szinte mindenhol romos templomokkal találkozhatunk. Az evangélikus egyházban jelenleg három lelkész szolgál, de jövőre ez a szám négyre bővül, hiszen egy újabb lelkész fejezi be tanulmányait Kolozsváron.

Dolinszky Márta esperes reményét fejezte ki, hogy a legnagyobb vajdasági evangélikus templom felújítása — melyet a magyar kormány mellett magánszemélyek is támogatnak — jövőre, a Luther-emlékév végére befejeződik. Sveng Imre, a verbászi evangélikus egyház felügyelője elmondta, egyelőre nincsenek túl sokan, negyven-ötven személy jár istentiszteletekre, de bízik benne, hogy a templom felújítási munkálatainak befejezése után többen csatlakoznak.

Horváth Csaba Erdélyből, a Kolozsvár melletti kiskapusi lutheránus gyülekezetből érkezett, huszonhat hívővel együtt.

— Több mint ötszáz kilométert gurultunk, már hajnalban elindultunk, hogy itteni barátainkkal együtt lehessünk ezen az ünnepen. Boldogsággal tölt el bennünket, hogy részesei lehetünk ennek a közösségi élménynek. Lelkészértekezletek, különféle találkozók alkalmával dolgoztunk már együtt, és biztos vagyok benne, hogy kapcsolatunk még jobban elmélyül — mondta a százharminc-száznegyven hívőt számláló evangélikus közösség tagja.

A kiváló hangulatú est folyamán a jelenlévőket Milan Glušac, Verbász polgármestere is üdvözölte, majd a szervezők köszönőlevelet adtak át mindazoknak, akik valamilyen formában támogatják a verbászi evangélikus templom felújítását. A vendégeket Luther-rózsa díszítésű tortákkal lepték meg, majd tombolával és késői órákig nyúló táncmulatsággal folytatódott az I. lutheránus bál.


Képriport a Hét Nap Facebook-oldalán: http://bit.do/LutheranusBal


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..