home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A pap, a karnagy, a szakács
Tóth Imre
2015.08.03.
LXX. évf. 30. szám
A pap, a karnagy, a szakács

„Akik ismernek, tudják, hogy szeretek főzni, szeretek másoknak örömet szerezni ételeimmel. Így volt ez már gyermekkoromban is. Ha megkérdezték tőlem, hogy mi szeretnék lenni, a válasz egyszerű és gyors volt: »Ha nagy leszek, pap vagy szakács leszek.« Szabadkán, a Délvidéken pap lettem, közben Ausztriában elvégeztem a zeneakadémiát, de a főzés öröme elkísér egész életem során” — írja könyvének bevezetőjében Paskó Csaba.



A szabadkai városháza dísztermében megtartott bemutatón felléptek a Magyar Állami Operaház művészei, továbbá étel- és borkóstolóra, valamint levendulakiállításra is sor került. A könyv kapcsán a szerzőn kívül megkerestük azokat is, akik a gasztronómia területén működnek együtt Paskó Csabával.

* Miben különbözik ez a szakácskönyv az előzőtől? — tettük fel a kérdést Paskó Csabának.

— A 2010-ben megjelent szakácskönyv volt az első próbálkozás. Egy dunai történet, mely Németországban kezdődik, és Ausztrián, valamint Magyarországon át Szerbiáig tart. Mondhatnám úgy is, hogy az Osztrák—Magyar Monarchia területére jellemző ételek receptjeit tartalmazza, melyeket kipróbáltam, és melyek által megkezdtem gasztrokulturális tevékenységemet. Új könyvem, a Paskó atya a konyhában — Bácska íze már sokkal kiforrottabb. Miközben írtam, szakácsdiplomát is szereztem. A könyv a különféle gasztroaktivitásaim gyűjteménye. Főleg a tradicionális ételeink kerültek bele, itt-ott egy kicsit megmásítva, a fúziós konyha felé is kacsingatva. Saját receptek és a hozzájuk kapcsolódó történetek is helyet kaptak benne. Vendégségek, ízek és hangulatok — talán ez lehetne ennek a szakácskönyvnek a fő mottója. Szinte minden ételemhez egy-egy környékbeli borász nedűjét is ajánlom, egyúttal bemutatom a borászok filozófiáját, történetét is. A könyv egy csokorba fogja össze azokat a gasztronómiai ínyencségeket, amelyek itt vannak a tejpiacon vagy a termelőknél. Csak fel kell fedezni és elkészíteni őket.

Bodić Krisztián informatikus, hitoktató, a kelebiai plébánia irodavezetője Paskó Csaba egyik legközelebbi munkatársa.

* A könyv tartalmát már nyomdába kerülése előtt is ismerte, igaz?

— Igen, hiszen a receptek 99 százaléka a plébánia konyháján született meg. Besegítettem az alapanyagok előkészítésébe, és a könyvben látható fényképek nagy része is az én munkám. Az ételek megkóstolása ugyancsak az én feladatom volt.

* Melyik a kedvenc recept?

— A töltött, földiepres kölesgombóc tetszik legjobban. Számomra ez a legfinomabb édesség.

A Vince-napi borbálok megálmodója és fő szervezője, Szilágyi Dorottya az Interetno Fesztiválon is együttműködik Paskó Csabával.

* Mióta tart az együttműködés?                     

— Hosszú évekre tekint vissza. Ami a borbálokat illeti, Paskó atya az első évben csak vendég volt, de már akkor is számított a véleménye. Az első bál után leültünk beszélgetni, és ekkor kezdődött meg a gyakorlati együttműködés: a bálon felszolgálásra szánt borokat elvisszük Paskó Csabának, aki kóstolás után javaslatot tesz, hogy a többfogásos borvacsora milyen ételeket tartalmazzon. Ezután elkészíti az általa ajánlott ételeket, melyek elfogyasztása után elmondjuk a véleményünket. Így alakítjuk ki a borvacsora menüjét.

* Bácska íze is megjelenik a menüben?

— Amikor először ültünk le beszélgetni, elmondtam az elvárásaimat. Határozottan megfogalmaztam, hogy ezeken az estélyeken olyan fogások, olyan ízek kerüljenek a vendégek elé, amelyek a tejpiacon is megvásárolható alapanyagokból készülnek.

* Az Interetno Fesztivál borutcájában tavaly Paskó atya is ott volt. Az idén lesz-e valamilyen újítás?

— Természetesen az idén is lesz borutca, és meglepetésekkel is készülünk. Lesz látványkonyha is, melyben Paskó Csaba fog főzni. De ennek részleteit nem mondhatom el.

Varbai András mesterszakács, a Fehérasztal Lovagrend nagymestere Paskó Csaba munkásságáról:
— Mindig is mondtam, hogy jól áll a kezében a karmesteri pálca, de a fakanál is. Csak gratulálni tudok neki az eddigi eredményeihez, és ahhoz is, hogy elvégezte a szakácsiskolát. Nagyon jó úton halad. Már kezdem félteni a karrieremet.


A Paskó atya a konyhában — Bácska íze kötet könyvbemutatókon vásárolható meg, melyek megszervezéséhez környékbeli művelődési házak, intézmények jelentkezését is várják a kelebiai plébánia 024/780-581-es telefonszámán vagy a https://www.facebook.com/apostolorum.divisio linken.


Fotó: Hét Nap Online/Roncsák Alexander
Nyitókép (karikatúra): Hét Nap/Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..