home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A pacséri tófürdő várja látogatóit
Tóth Tibor
2015.06.29.
LXX. évf. 25. szám
A pacséri tófürdő várja látogatóit

Június 5-étől fogadja a fürdőzőket a tavaly nyáron megnyílt pacséri tófürdő. A 65 x 35 méteres, sós vizű gyógytó, melynek vízfelülete csaknem 2000 négyzetméter, valamint a hozzá tartozó létesítmények kiváló felüdülést nyújtanak mindenki számára. Az idei fürdőszezon első hétvégéjén mintegy hatszáz vendég látogatott el a létesítménybe.


A tófürdőben 30-35 fokos gyógyvíz várja a látogatókat

A pacséri gyógyvíz 1400 méter mélyről tör fel a felszínre. A kútból kikerülve a 72 ºC-os hőmérsékletű víz a mederben 30-35 ºC-osra hűl vissza. Ásványianyag-tartalma igen magas: nátrium, kálium, lítium, ammónia, kalcium, magnézium, stroncium, hidrokarbonát, klór, bróm, jód, fluor, nitrát, szulfát található benne. Az elemek kiváló hatással vannak a többi közt a bőrbetegségekre, az izomhúzódásokra, az érrendszeri, reumás és nőgyógyászati megbetegedésekre. Az erdélyi Sóvidék után itt található a legsósabb vizű tó.

A termálfürdő létesítésének ötlete még 2004-ben vetődött fel, az első dokumentum, mely egy 1400 méteres kút fúrását irányozta elő, 2008-ban született meg. A tervezők a projektummal a Tartományi Nagyberuházási Alapnál pályáztak, mely előbb jóváhagyott 100 millió dinárt, majd a gazdasági válság bekövetkeztével végül 30 milliót utalt át. 2010-ben kifúrták az 1400 mély kutat, és 1300 méteren 73 ºC-os termálvizet találtak, melyről a különféle elemzések után kiderült, hogy gyógyvízként is használható. Hosszabb ideig nem sikerült pályázati eszközökhöz jutniuk, így a fürdő érdekében a helyi közösség minden más beruházást minimalizált, és a helyi hozzájárulásból származó eszközöket, valamint a községi fejlesztési pénzeket ennek a projektumnak a megvalósítására irányította át. 2013-ban elegendő tőke gyűlt össze ahhoz, hogy megkezdhessék a létesítmény kiépítését. Elsőként a szivattyútelepet csinálták meg, pumpákat szereltek bele, létrehozták a tavat és felépítették a kiegészítő létesítményeket. A tófürdő és az azt körbeölelő épület Valkay Zoltán tervei alapján készült.


Folyik az árnyékos rész kialakítása

— A tavalyi idényt próbaidőszaknak nevezném, hiszen július közepétől szeptember 1-jéig tartottunk nyitva. Az elmúlt évben súlyos gondjaink voltak a pumpákkal, amikor az egyik elromlott, tartalékpumpa hiányában nehezen tudtuk 30 fok körül tartani a víz hőmérsékletét. Szeptember 1-jén kénytelenek voltunk bezárni, és alig vártuk, hogy az idén újra kinyissunk. Június 5-e óta várjuk a látogatókat, akik nemcsak Pacsérról, hanem a többi közt Szabadkáról, Verbászról, Újvidékről, Belgrádból, Bajáról, Bácsalmásról, Kunbajáról is érkeznek. Sok visszatérő vendégünk van, aki havi jegyet vásárol. A mai gazdasági körülményeknek megfelelő árakat próbálunk kialakítani, amivel a polgárok számára lehetővé tesszük, hogy eljöjjenek hozzánk, és jól érezzék magukat nálunk. Még nem vagyunk túlságosan ismertek, de ha a meglévőhöz mindig hozzáteszünk valamit, akkor néhány év alatt felfejleszthetjük az egész fürdőt — mondta Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség tanácsának elnöke. Az a legnagyobb gond, hogy a 2,5-3 hónapos nyitvatartási idő nem elegendő a költségek fedezésére. Nem tudnak egész évre embereket felvenni, három hónapra viszont nehéz megfelelő személyzetet találni. A tél folyamán szerettek volna hozzáfogni egy fedett rész kiépítéséhez, a közbeszerzés során fellépő nehézségek miatt azonban mindez későbbre tolódott. A nyáron újra kiírják a közbeszerzési eljárást egy 29-30 millió dináros beruházásról.


Szombathy Zoltán

— Egy 450-500 négyzetméteres fedett részt szeretnénk építeni, melyben két klasszikus medence kap majd helyet. Ha ez elkészül, akkor egész évben fogadhatjuk a vendégeket, a fürdő működése tehát gazdaságosabbá válik. Egy sós szobát is kialakítanánk, melynek nagy lenne a páratartalma, úgyhogy itt a légzési nehézségekkel küszködők és a dohányosok gyógyulhatnának. Hatvanra növeltük a napernyők számát, fából készült napozóágyakat vásároltunk, jelenleg pedig a 160 négyzetméteres árnyékos rész kialakítása folyik. Tartományi eszközökből ingyenesen használható parkolót létesítettünk, a nyertes pályázatunknak köszönhetően pedig szintén tartományi pénzből 1 km hosszú és 3 méter széles betonutat építünk ki a fürdőtől a Bajmoki útig.

A pacséri Zsadányi Gábor minden másnap kimegy a fürdőbe. Tizenhat évig Mórahalomra járt, a pacséri fürdő tavalyi megnyitása óta azonban már csak ide.

— Inkább a saját településemnek adom a pénzt, hogy gyarapodjon, épüljön, szépüljön. A víz gyógyhatású, a reumámra és az isiászomra kiváló. Az egyik kolléganőmnek a víz hatására a kezdődő visszerei is visszahúzódtak. Mindenkinek csak ajánlani tudom a pacséri gyógyvizet — mondta.

A szintén pacséri Törjék Ilona is rendszeresen látogatja a fürdőt.

— Nagyon meg vagyunk elégedve, és remekül érezzük magunkat. Bízunk benne, hogy a fedett rész is mihamarabb elkészül, és télen is jöhetnénk fürödni. Mezőgazdasággal és jószágtenyésztéssel foglalkoztam, fáj a kezem-lábam, de a gyógyvíznek hála javul az állapotom. Heti három-négy alkalommal vagyok itt — hallottuk Ilonától.


Az új, fából készült napozóágyak (Szabó Attila felvételei)

A tófürdő kiépítése mintegy 60 millió dinárba került. Az elképzelések szerint egy 2600 négyzetméter alapterületű gyógyfürdő is létesülne a fürdőkomplexum részeként. Az ötletterv már elkészült, a kivitelezés azonban még várat magára, hiszen mintegy 3 millió euróba kerül. Különféle európai alapoknál, alapítványoknál pályáznak majd, amint megnyílnak a lehetőségek.

A tófürdő mindennap 10 és 19 óra között várja vendégeit. A belépőjegy felnőtteknek 300, gyerekeknek 200 dinár, a négy év alatti gyermekek számára díjtalan. A kedvezményes jegy 150, gyerekeknek 100, a családi belépő pedig 800 dinárba kerül. Tizennyolc tag feletti felnőttcsoport esetén a belépő fejenként 150 dinár.


Olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..