home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A nyugalom oázisa a tanyavilágban keresendő
Kónya-Kovács Otília
2017.02.07.
LXXII. évf. 5. szám
A nyugalom oázisa a tanyavilágban keresendő

Nagybecskereken és környékén nagyon kevés, a falusi turizmusra szakosodott, bejegyzett gazdaság létezik. A muzslyai határban több tanya is alkalmas volna erre, ám csak az Ispánovics Mihály és neje, Ibolya tulajdonában levő, több mint egy évszázada létező, úgynevezett etnotanya van regisztrálva.

A mostani tulajdonosok húsz éve próbálják szépíteni a tanyájukat, mely ma már szinte az eredeti formájában pompázik. Az épületnek természetesen a különféle szabványoknak is meg kell felelnie, másként nem lehetett volna bejegyeztetni a két-, illetve a háromágyas szobát, melyhez közös fürdőszobát alakítottak ki. A látogatók egy különálló, jól felszerelt konyhát is használhatnak. A hagyományos konyha mellett akár ebédlőnek, nappalinak is nevezhető közösségi szoba található, kemencével, mint egykor.

A tulajdonosok elmondták, a tanya kihasználtságával nemigen dicsekedhetnek, az utóbbi négy-öt évben alig volt néhány csoport náluk. Négy alkalommal a tanya mellett szervezték meg a hagyományos aratóversenyt, hat évvel ezelőtt pedig megnyerték a Ki tanyája ez a nyárfás? elnevezésű tévés versenyt.

Ibolya és Mihály hangsúlyozták, sokat tervezgetnek, de az elgondolások megvalósításához pénz is kellene. A Prosperitati Alap által nyújtott lehetőséget nem hagyják ki, és remélik, támogatást is kapnak. A szobák számát bővítenék, esetleg faházikókat építtethetnének, hogy a tanya több vendég fogadására legyen alkalmas, valamint játszóteret szeretnének kialakítani. Tavaly a tanya mellett málnást telepítettek. Ez az elképzelésük nyilván „jégtörőnek” számít még Vajdaságban, de arra gondoltak, hogy össze lehetne kötni a turizmussal. A vendégek saját maguk szedhetnék le a málnát, ami bizonyára sokuknak nagy élményt nyújtana.

Mihály egy nyári kemence építését is tervezi, melyben bármikor lehetne kenyeret, hagyományos kalácsokat sütni. Közben azt is elmondta, létrehoztak egy medencét, melyben az elképzelései szerint horgászni is lehetne.

Nemrégen tartottak egy tanácskozást a nagybecskereki Turisztikai Központ szervezésében. Arról is szó esett, hogy jelenleg milyen kedvezőek a falusi turizmusra kiszabott törvények. Például az Ispánovics-tanyán harminc személyt láthatnak vendégül, illetve olyan termékekkel tudják megkínálni őket, amelyeket vagy a gazdák állítottak elő, vagy pedig a szomszéd tanyákról erednek.

A falusi, tanyasi turizmus — legalábbis ezen a tájon — még gyermekcipőben jár, de a potenciális látogatók talán hamarosan rájönnek, hogy ott van a valódi nyugalom oázisa, ahol a hagyományos értékeket is megtalálhatják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..