home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A nyolcszázadik évforduló jegyében
Tóth Lívia
2016.09.19.
LXXI. évf. 37. szám
A nyolcszázadik évforduló jegyében

Mivel Zenta az idén ünnepli első írásos említésének 800. évfordulóját, ezúttal a községnapi rendezvénysorozat is hosszabb és gazdagabb volt a korábbi években megszokottnál. Egész héten sorjáztak a különböző események, majd a nagyszabású kavalkád szeptember 11-én — a 319 évvel ezelőtti dicső zentai csata napján — a képviselő-testület díszülésével, tűzijátékkal és Rúzsa Magdi nagykoncertjével fejeződött be.

A színes, tartalmas összeállítás ünnepváró programokkal kezdődött. Ezek közé tartozott a többi közt Recskó Béla festőművész önálló tárlata a Kárpát-medence várkastélyairól, a városháza előcsarnokában egy dokumentumválogatás, mely az elmúlt nyolc évszázad legfontosabb eseményeinek állított emléket, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ kiállítása, egy nagyszabású kóruszenei est, Balogh István Mágikus fészkünk című könyvének rendhagyó bemutatója a bátkai kompon, valamint a budapesti Magyar Nemzeti Színház vendégjátéka, Tamási Áron Vitéz lélek című darabja Vidnyánszky Attila rendezésében. 

A rendezvénysorozat része volt az Európa a polgárokért elnevezésű program, melynek keretében Zenta és négy testvérvárosa, Dunaszerdahely, Tiszafüred, Székelykeresztúr és Kranj elöljárói, fiataljai találkoznak egymással. Az első összejövetel Az én Európám a csatlakozástól napjainkig címet viselte. Ezen Hájos Zoltán, Dunaszerdahely, Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere, valamint Köblös Domonkos, Székelykeresztúr alpolgármestere és munkatársai mutatták be településüket, és osztották meg az uniós csatlakozással kapcsolatos legfontosabb tapasztalataikat. Az eseménysor szimulációs játékkal, kvízzel és Az Európai Unió: A jövőbe vetett hit című konferenciával folytatódott.


Előkészület a felszállásra

Ezúttal sem maradt el a már hagyományosnak számító nemzetközi hőlégballon-találkozó és a virágkötészeti verseny, az általános és a középiskolák legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó tanulóinak fogadása, felléptek a Zenta községbeli hagyományőrző csoportok, bemutatkoztak a civil szervezetek, volt játékos városnapi helyismereti vetélkedő, formációs táncbemutató, fáklyás motoros felvonulás, mazsorettkavalkád, megnyílt a bor- és kézművesutca.

A zentai fúvószenekar hangversenye után a városházán megkezdődött a községi képviselő-testület ünnepi ülése. A szerb és a magyar himnuszt a Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány vegyes kórusa és a Cor Jesu Városi Kamarakórus adta elő, majd Tatjana Balo, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte a megjelenteket. Alkalmi beszédében Ceglédi Rudolf polgármester hangsúlyozta, a dicső múlt és az évfordulók megünneplésén kívül rendkívül fontosak azok a tevékenységek, amelyek segítik a község fejlődését, a város és a hozzá tartozó falvak otthonossá, élhetővé tételét. Hozzáfűzte, ehhez a gazdaság és a mezőgazdaság fejlődésére van szükség, mert ha lesznek új munkahelyek, és becsületes munkával tisztességes bért lehet keresni, akkor vissza tudják tartani azokat, akik most az elvándorláson gondolkoznak. Az elmúlt egy év legfontosabb beruházásairól kisfilmet tekinthettek meg az egybegyűltek. 


Zenta új díszpolgára: dr. Bálint Béla

Zenta község képviselő-testülete díszpolgári címet adományozott dr. Bálint Béla orvosprofesszornak, akadémikusnak, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia levelező tagjának. Életmű Pro Urbe díjjal a hetvenéves Sinkovits Péter nyugalmazott újságírót és költőt, Pro Urbe díjjal pedig a fennállásának százötven éves jubileumát ünneplő Hófehérke Óvodát tüntették ki. Polgármesteri köszönőlevelet kapott a riói olimpiát is megjárt két zentai birkózó, Frísz Krisztián és Nemes Viktor, Ivan Švager zenész, zeneszerző, Székelyné Erős Erzsébet könyvtáros, hagyatékgondozó, a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület, valamint a száznegyven éves Zentai Gimnázium.


A testvértelepülési szerződés megerősítése: Almási István és Ceglédi Rudolf

Az ülésen Almási István, Hódmezővásárhely és Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere aláírással erősítette meg a két település között évtizedek óta eredményes testvérvárosi kapcsolatot, dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere pedig abból az alkalomból köszöntötte a Tisza-parti várost, hogy tíz évvel ezelőtt kötötték meg a testvértelepülési megállapodást. 

A rövid műsorban három tehetséges zentai diáknak, Baranyi Bálintnak, Gója Henriettának és Katarina Sočinnak tapsolhattak a jelenlévők, közreműködött a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület díszőrsége.

A díszülés után a zentai csata Tisza-parti emlékhelyén megkongatták az emlékharangot, a vendégek pedig elhelyezték a kegyelet virágait.

Elmondhatjuk, hogy az egyhetes műsorfolyam valamennyi programja megtalálta a maga közönségét, ám a legnagyobb érdeklődés a színpompás tűzijátékot és a két nagykoncertet övezte. A legendás szarajevói Plavi orkestar fellépésén és Rúzsa Magdi látványelemekben gazdag nagyszerű show-ján ezrek érezték jól magukat.


Irodalom a kompon


Rúzsa Magdi elbűvölte a zentai közönséget     

TÓTH Lívia és BODÓ Zoltán felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..