home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta meg a Magyar Nemzeti Tanács
Tóth Tibor
2017.07.14.
LXXII. évf. 28. szám
A nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta meg a Magyar Nemzeti Tanács

Megtartotta 27. ülését a Magyar Nemzeti Tanács. A képviselők gyorsan a végére értek a huszonhat napirendi pontnak, így az ülés nem egész egy óra alatt fejeződött be.

Az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának kérelme alapján az MNT Végrehajtó Bizottsága támogatta dr. Ivanović Josipnak az intézmény dékánjává való kinevezését, melyet az MNT huszonhárom támogató szavazattal jóvá is hagyott.

A tanács öt általános iskolában az igazgatók kinevezését is támogatta: a beodrai Dr. Đorđe Jovanović Általános Iskola élére Vladimir Golušin szerb nyelv és irodalom szakos tanár, az újvidéki Jovan Popović Á. I. élére Suzana Ilić kémia és fizika szakos tanár, a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény élére Veselinov Ibolya óvónő, a zombori Vuk Karadžić Általános és Középiskola, valamint Diákotthon élére Sonja Durut okleveles defektológus, az újvidéki Vasa Stajić Á. I. élére pedig Jasmina Pastonjicki informatika szakos tanár kerül. A tanács jóváhagyta a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola át- és pótképzésre vonatkozó beiratkozási tervét, mellyel a magántanulók előtt lehetőség nyílik arra, hogy kereskedőnek és kereskedelmi technikusnak képezzék át magukat. A szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolával kapcsolatban a tanács jóváhagyta az iskola át- és pótképzésre, illetve specializációra vonatkozó beiratkozási tervét, mely magántanulóknak nyújt lehetőséget, hogy kereskedőnek, szakácsnak, pincérnek, szakácstechnikusnak, vendéglátóipari technikusnak, kereskedelmi technikusnak és menedzsernek, közgazdasági technikusnak, valamint pénzügyi és turisztikai technikusnak képezzék át magukat.

A tagok támogatták tíz általános iskola 15 főnél kisebb létszámú, magyar tannyelvű osztályának megnyitását is. A nagybecskereki Sonja Marinković-iskolában tizenkettő, a szentmihályi kihelyezett tagozaton öt, a zombori Testvériség—Egység-iskolában négy, a tiszakálmánfalvi Ivo Andrić-iskolában hét, a szabadkai Ivan Goran Kovačić-iskolában tizenhárom, a nemesmiliticsi Testvériség—Egység-iskolában hét, a bajmoki Vuk Karadžić-iskolában négy, a magyarcsernyei Petőfi Sándor-iskolában tizenhárom, a tóbai kihelyezett tagozaton három, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj-iskola adorjáni kihelyezett tagozatán tíz, a martonosi kihelyezett tagozaton szintén tíz, az újvidéki Sonja Marinković-iskolában pedig hét elsős kezdi meg tanulmányait magyar nyelven.

A Zentai Magyar Kamaraszínházban a korábbi igazgatóbizottsági tagok, Táborosi Margaréta és Gombos Dániel helyére Magyar Attila és Varga Tamás színművészek kerültek, Szeles Ambrus továbbra is az igazgatóbizottságban marad. A tanács támogatta Bata Pál könyvelő, Perpauer Mária közgazdasági technikus és Ceglédi Ida jogi technikus igazgatóbizottsági tagnak való kinevezését is. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatóbizottságának elnökévé Márki Anna jogászt nevezték ki, az igazgatóbizottságba pedig Szabó Zsuzsanna magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Lukács Zita gyógytornásztechnikus, Vicai Nikoletta optikus és Mészáros Gábor színművész került. A zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója továbbra is Hugyik Richárd marad. Magyarkanizsa község kulturális pályázatán 2 200 000 dinár a szétosztásra váró keretösszeg, Magyarkanizsa község köztájékoztatási pályázatán 3 610 000, Kúla község köztájékoztatási pályázatán pedig 2 400 000 dinár.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke a magyar nyelvű középiskolai hálózattal kapcsolatos újdonságokat ismertette a jelenlevőkkel. Az Oktatási Minisztérium tizenhárom magyar tannyelvű középiskolai szakot szüntetett meg a 2017/2018-as tanévre vonatkozóan. Az MNT közbenjárásával a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium társadalmi-nyelvi szakán és a Vegyészeti-Technológiai Középiskola gyógyszeripari technikus szakán nyílik magyar első osztály. A futaki Mezőgazdasági Középiskola mezőgazdasági technikus szakán is nyílhatna, de a jelentkezők alacsony száma (mindössze kettő) miatt ez még kérdéses. A zentai Egészségügyi Középiskolában az egészségügyi nővér szakirány tavaly még hároméves képzés volt, a szeptemberben kezdődő tanévtől azonban négyéves lesz.

A Magyar Nemzeti Tanács következő ülésére szeptemberben kerül sor.


Szabó Attila felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..