home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A népszerű gipszkartonról
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.07.16.
LXXII. évf. 28. szám
A népszerű gipszkartonról

A gipszkarton nagyon elterjedt, és amellett, hogy divatos, számtalan előnye is van.

Alkalmazhatjuk válaszfalként, álmennyezetként, és polcot is építhetünk belőle. A hagyományos válaszfalakhoz képest jelentősen olcsóbb, kevesebb időt vesz igénybe az elkészítése és a száradása, illetve sokkal tisztább vele a munka, mint egy malteros téglafal elkészítése esetén. A gipszkarton a legjobb módja annak, hogy egy nagyobb helyiséget két részre osszunk. Tökéletes megoldás épületgépészeti és elektromos vezetékek elhelyezésére, valamint hang- és hőszigetelés beépítésére is.

A felsoroltakon kívül a helyiség hidegebb, külső falának belső burkolására is kiválóan alkalmas, mert így elzárjuk a hideg áramlását. Használható például víz- és klímacsövek, illetve villanyvezetékek eltakarására, továbbá akkor is, ha a belső vakolat hámlik, hiszen gipszkartonnal tökéletesen eltakarhatjuk a felületet, így a vakolatot nem kell leverni. A legjobb tulajdonsága, hogy milliméterpontossággal vágható.

Gipszkarton mennyezet

Gipszkartonnal a már meglévő mennyezetünk magasságán is változtathatunk. Nagymértékben csökkentve a hűtendő, illetve fűtendő felületet, ezáltal pedig pénzt és energiát takarítva meg. A gipszkarton mennyezetet dekorációs célokra is használhatjuk rejtett vagy hangulatvilágítás beépítésével. Emellett izgalmas mennyezeteket is ki tudunk vele alakítani, melyek lehetnek egyenes vonalúak, de akár íveltek is. Gipszkarton léccel vagy profilvázzal annyira mélyre tudjuk engedni a mennyezetet, amennyire csak szeretnénk.

A tetőtér beépítése

Ha van egy kihasználatlan tetőterünk, melyből lakóteret szeretnénk létrehozni — legyen az dolgozó-, játszó- vagy hálószoba —, akkor ezzel az anyaggal ezt is könnyedén megtehetjük. Ilyenkor is használhatjuk a gipszkarton lécet vagy profilvázat, viszont ebben az esetben további hőszigetelésről kell gondoskodnunk.

Száraz vakolás

Erre a célra is a gipszkarton használata a leggyorsabb, legtisztább és legegyszerűbb mód. Nem kell használnunk betont, cementet, homokot, meszet — csak egy kis kézügyesség és elhatározás kell. Ezután máris glettelhetünk, majd pedig tökéletesen simára csiszolhatjuk a felületet, hogy utána igazán könnyű legyen a festés, tapétázás stb.

Az ajtó beépítése

A gipszkarton falba ajtó is rakható. Ezt azonban meg kell terveznünk, mert a megépített falszerkezetben csak így tudjuk majd kialakítani a profilvázakat. Az ajtó tokjának szélessége a faléhoz illeszkedik, a beépítés pedig azért nem igényel purhabot, mert az ajtót közvetlenül a nyílásba rögzítjük.

Polcrendszer, tároló

Gipszkartonból különféle alakú polcrendszereket, tárolókat, egyedi falfülkéket és beugrókat is készíthetünk. Alkalmazhatjuk emellett térelválasztóként, és médiafalat is szerkeszthetünk vele. Lefesthetjük, illetve tapétával, kővel, fával is burkolhatjuk. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, csak a fantáziánk szabhat határt.

Íves fal

Létezik olyan gipszkarton, amely üvegszállal van erősítve, ezért szárazon is hajlítható. Ha nagyobb ívet szeretnénk elérni, akkor a lapot irdalni kell, és csak a glettelés után éri el végső alakját. Ezek az ívelt falak lehetnek térelválasztók vagy álmennyezeten létrehozott elemek.

Világítás

Az álmennyezeti világítás szorosan kapcsolódik a dizájnmegjelenéshez is. A belső terek általános világítása hagyományosan kapcsolódik a mennyezeti födémekhez, így közvetve az álmennyezethez is, melybe hangulatos spotlámpák vagy LED-szalagok rejthetőek.

Az otthonunk hangulatának kialakítása fontos feladat. Minden elemnek melegséget, tisztaságot kell sugallnia. A formák, a stílus kialakításával szerethető, barátságos tereket hozhatunk létre, melyekbe mindig jó hazatérni, illetve ahol nyugalomra tudunk lelni. Viszont némi „vagányságot” is muszáj becsempészni a lakásba, hiszen izgalom nélkül mit sem ér az élet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..