home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A népi értékek őrzése
Bacsik Lőrinc Natália
2017.07.12.
LXXII. évf. 27. szám
A népi értékek őrzése

Kicsinek bizonyult nemrégiben a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület színházterme, a IV. Népzene- és néptáncestre ugyanis sokan voltak kíváncsiak. Szabad ülőhely szinte nem is maradt.

„A magyar népdal és néptánc az egész magyar lélek tükre, a magyar nyelvvel egyidős, anyanyelvünkhöz hasonló érték. Benne mindannyian magunkra ismerhetünk, belőle mások is megismerhetnek bennünket” — ezzel a Kodály-idézettel köszöntötte a műsorvezető és az egyesület elnöke, Hódi Judit a vendégeket, a szülőket, valamint a közönséget. Az est folyamán a néptáncé volt a főszerep, ám a nézők népi játékokat is láthattak, népdalokat is hallhattak. Mivel a fellépők több helységből érkeztek, a jelenlevők színes műsort élvezhettek.


A magyarcsernyei leánykórus

A tordai Petőfi Sándor ME felnőtt-tánccsoportja mezőföldi és jobbágyteleki táncát a közönség vastapssal jutalmazta. A szajáni Ady Endre ME kistáncosai rábaközi, a Cifra tánccsoport pedig sárközi mulatságot mutatott be. A muzslyai Petőfi Sándor ME Tiszavirág csoportja szatmári és palatkai tánca is nagy sikert aratott. Hevesi Tibor magyarittabéi operaénekes Bodor Anikó gyűjtéséből származó katonadalokat énekelt. A magyarittabéi Búzavirág Egyesület Csavargók néptánccsoportja Galga menti táncot lejtett, a magyarcsernyei Oláh Anita pedig szatmári dalokat adott elő. A helyi Őszirózsa asszonykórus az idén is részt vett a Durindón, és az esten az ott bemutatott csárdáscsokorból adott ízelítőt.


A helybeli kistáncosok

A magyarcsernyei művelődési egyesületben két tánccsoport működik. A kicsik Tulipán nevű csoportja az Óbecsén megrendezett Kőketáncon bronzminősítést kapott a mezőföldi táncáért. Ezt a koreográfiát az est folyamán is megcsodálhattuk, a szintén Tulipán nevű lánykórustól pedig mohácsi dalokat hallhattunk. A Százszorszép tánccsoport somogyi táncot adott elő, mellyel a Gyöngyösbokrétán is szerepelt. A rendezvényen a többi közt a nagykikindai Virradó zenekar kísérte a táncosokat.

Az egybegyűltek remek hangulatú, színvonalas műsort élvezhettek. Reméljük, a fiatal fellépők még sokáig folytatják a néptánc és a népzene tanulását, gyakorlását, hiszen ezzel fontos értéket ápolnak, őriznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..