home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A nemzetmegtartó cserkészet
Kartali Róbert
2019.03.06.
LXXIV. évf. 9. szám
A nemzetmegtartó cserkészet

Aki fiatalkorában lemaradt a cserkészetről, az most pótolhatja.

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség ugyanis egy három hétvégéből álló képzéssorozatot indított azzal a céllal, hogy elsősorban a Vajdaság területén élő, dolgozó felnőttek megismerkedjenek a cserkészettel, annak világlátásával és a benne rejlő ifjúságnevelési lehetőségekkel. A képzésen most húsz felnőtt vesz részt, majd szeptemberben új csoport indul.

Három hétvége és egy nyári tábor — ezután a résztvevők hazavihetik a cserkészetet a közösségükbe. A képzés egyik legfőbb célja, hogy olyan településeken is megalakuljanak a cserkészcsoportok, ahol eddig erre még nem adatott meg a lehetőség — emelte ki lapunknak a felnőttképzéssel kapcsolatos kérdéseinkre válaszolva Szabó Hunor, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség mozgalmi vezetője, a vajdasági képzés felelőse és szervezője.

* Miből áll a felnőttképzés?

— Két hétvégén már túl vagyunk. Az első képzést Horgoson tartottuk meg, és valójában egy kirándulás volt, melyen a résztvevők megismerkedtek egymással. A másodikat Muzslyán, ott már cserkésztörténelemről és pedagógiáról volt szó. A harmadik Magyarországon lesz megtartva márciusban, a lelkiesség és a hit megközelítése lesz a középpontban, illetve a cserkészcsapatok felépítése. A felnőttképzésért felelős személy Kárpát-medencei szinten Pásztor Orsolya, ő foglalkozik a tematikával.

* Mit tanulhatnak meg a résztvevők?

— Azt vettük észre, hogy olyan generációk nőttek fel, amelyeknek nagyon tetszik a cserkészet, viszont sohasem tudtak csatlakozni, mert vagy nem volt a közelben cserkészcsapat, vagy egyszerűen már túl idősek voltak ahhoz, hogy elkezdjenek cserkészkedni. Éppen ezért találtuk ki, hogy bármely korban, felnőttként is be lehessen kapcsolódni. Amint a példa is mutatja, volt rá igény. Vajdaságból húsz személy jelentkezett. A képzések kapcsolódnak egymáshoz, a nyáron pedig lesz egy tábor, ahol már konkrétan is foglalkozunk a cserkészettel. Szeptemberre pedig elkezdjük alapítani az új cserkészcsapatokat.

* Azokon a településeken, ahonnan jelentkeztek a felnőttképzésen részt vevők?

— Igen. Ezek a helységek pedig Zentagunaras, Péterréve, Bácsfeketehegy, Kishegyes, Magyarkanizsa, Padé, Udvarnok és Bácskertes. Valamint Maradékról a Petőfi-ösztöndíjas is bekapcsolódott a képzésbe, és próbálja ott összeszedni a fiatalokat. Egyébként olyan településekről is jelentkeztek, ahol már létezik cserkészcsapat, például Szabadkáról vagy Temerinből, azzal a céllal, hogy idősebben is bekapcsolódhassanak a munkába.

* Miért jó cserkésznek lenni?

— A cserkészet jellemnevelő. Jellemünket pedig nem csupán gyermekkorunkban érdemes fejleszteni, erre mindig kellene szánni időt. A cserkészetben igazán ki tudunk bontakozni, hiszen egy széles körű mozgalomról van szó. Aki bekapcsolódik, az általában mindig megtalálja magának a legjobban tetsző részt. Vannak például olyan cserkészeink, akik sokkal inkább arra hajlanak, hogy ápolják a kultúrát, vagy foglalkozzanak a fiatalokkal, de olyanok is akadnak, akik inkább kirándulnak, a természetbe járnak szívesebben, vagy más módon próbálják megközelíteni a cserkészlétet. Mindegyikükben az a közös, hogy jellemnevelők, és a fiatalsággal foglalkozunk. Az anyaország határain túl pedig az is jellemző a cserkészetre, hogy nemzetmegtartó ereje van.

* Miért a bagoly lett a felnőttképzés jelképe?

— Mi, cserkészek szeretjük, ha mindennek van egy jelképe vagy egy jele. Most a baglyot, a bölcsesség szimbólumát választottuk. Idősebb fejjel ugyanis már másképp látjuk a világot, ezért választottuk ezt a madarat. Immár nem gyermeki kíváncsisággal, hanem felnőttes bölcsességgel tekintünk a cserkészetre. A Kárpát-medencében már sok helyen foglalkoztak felnőttképzéssel, de nem mindenhol voltak jók a tapasztalatok. Akadt, ahol rövid ideig tartott, máshol nem volt idő foglalkozni a felnőttekkel, és lemorzsolódtak. Itt azonban nagyon sikeres, és bízunk benne, hogy nemcsak az idén fogjuk eredményesen befejezni, hanem reméljük, hogy szeptemberben el tudunk indítani egy újabbat is, melyhez még gyűjtjük az embereket, illetve hogy még több településen tudunk majd új cserkészcsapatokat alapítani. Az új képzést mindenképp meghirdetjük, de addig is minden érdeklődő jelentkezhet a cserkészek közösségi oldalán, ezzel is megkönnyítve a tervezést. Nagy célunk, hogy olyan helyekre is eljussunk, ahol még nincs hagyománya a cserkészetnek, ez pedig Palics, Zenta, Ada, Mohol, Topolya. Ezeken a településeken ez idáig valamiért nem lehetett labdába rúgni, nem voltak jelentkezők.

— A felnőttképzés nagyon hasznos, ezzel ugyanis Magyarkanizsán is megalakulhat a cserkészcsapat, és ez a gyerekeknek egy nagyon jó alternatíva lesz a szabadidő hasznos eltöltésére — véli Leopold Imre, a képzés egyik résztvevője. — A cserkészet a keresztény hagyományokat, valamint a magyar kultúrát helyezi előtérbe, és valóban csak olyasmit tanítunk a gyerekeknek, ami a hasznukra válik. Eddig a családom révén álltam kapcsolatban a cserkészettel, hiszen a nagyszüleim cserkészek voltak — még a régi, 1945 előtti időben. A nagymamámnak egyébként mind a négy testvére cserkészkedett itt, Magyarkanizsán, egyikőjük cserkésztiszt is volt. A II. világháború után ezeket a mozgalmakat beszüntették, érthető politikai okokból. Utána alakult meg a felderítő szövetség, annak én is tagja voltam, jártam táborozni, de hát az a szervezet más elvi alapokon működött, ott a vallásosság nem számított erénynek. Szeretném, ha itt, Magyarkanizsán is megalakulna a cserkészcsapat, azon leszek, és szeretettel várjuk az érdeklődő fiatalokat.

— A felnőttképzés meghirdetése hatalmas öröm volt számomra, hiszen általános iskolás koromban jártam cserkészetre, akkor még volt a faluban, de sajnos nem lettem felavatva — meséli Györe Decsov Emese, aki Péterrévéről jelentkezett. — Nagyon szép emlékeim vannak a cserkészetről, a felnőttképzés is egy külön világot tárt fel előttem, mert olyan dolgokat láthattam és tapasztalhattam meg, amelyeket egy kicsit másképp csinálnak a cserkészek. A tanügyben dolgozom, és sok mindent át tudok venni tőlük, amit eddig nem használtam. Ezt akár az óráimon is kamatoztathatom egy kicsit más megközelítésben. Nagyon pozitívnak értékelem, ahogy hozzáállnak a világhoz.

* Péterrévén lesz-e cserkészcsapat?

— Úgy érzem, hogy megvan bennem a kellő akarat és rátermettség. Péterrévén is szeretném elhinteni a cserkészet magjait. Remélem, lesznek olyan személyek, akik még társulnak hozzám, és tovább tudjuk ezt vinni.

* A gyerekek nyitottak a cserkészetre?

— Beszélgettem velük, van bennük egy kis félsz is, hiszen Péterrévén volt egy felderítő mozgalom, de az hirtelen megszűnt, ezért egy kicsit elkedvetlenedtek. Remélem, sikerül felcsigázni őket, és csatlakoznak majd a cserkészethez, átérezve azt a maga valójában.

A felnőttképzés megszervezését a Magyar Kormány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatta, továbbá a Magyar Nemzeti Tanács is hozzájárult a megvalósulásához.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..