home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A nemzeti összetartozás üzenete
(din)
2013.10.02.
LXVIII. évf. 40. szám
A nemzeti összetartozás üzenete

Kétnapos látogatáson a Délvidéken tartózkodtak a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagjai — Szabadkát, Csúrogot, Újvidéket, Belgrádot, Pancsovát, valamint Hertelendyfalvát keresték fel.

A szabadkai Magyar Házban megtartott ünnepi ülésen a Magyar Nemzeti Tanács, illetve a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagjai: Potápi Árpád János elnök, Hidvéghi Balázs alelnök, Csóti György, Ékes Ilona, Kőszegi Zoltán (Fidesz), Gaal Gergely (KDNP), Szávay István (Jobbik) és dr. Szili Katalin (független) vettek részt.
Napirend előtti felszólalásában Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete a magyar—szerb megbékélési folyamat eddigi legjelentősebb eseményére, a csúrogi közös államfői megemlékezésre emlékeztette a jelenlévőket, s egyben reményét fejezte ki, hogy e folyamat a jövőben sem reked meg, s hogy a munka intézményesített formában folytatódik.
Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja a főkonzulátus működéséről számolt be, kiemelve az egyszerűsített honosítási eljárást, a jövő évi magyarországi választásokkal kapcsolatos felkészülést, illetve a két nép történelmi megbékélési folyamatának a folytatását. Beszámolójában reflektált azokra, a szerb sajtóban megjelenő híresztelésekre is, hogy magyar nyelvtudás nélkül is megszerezhető a magyar állampolgárság. Korsós Tamás főkonzul ezt határozottan cáfolta, s egyben felhívta a nyilvánosság figyelmét arra, hogy a tudomásukra jutó eseteket haladéktalanul jelentsék be. Szili Katalin a jövő évi választások kapcsán hangsúlyozta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a határon túli magyarság ebben a kérdésben ne váljon kiszolgáltatottá, illetve az esetleges végkimenetel miatt ne kerüljön a vádaskodások céltáblájára.
A rendezvény második felében dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke részletesen beszámolt a testület programjairól, majd a történelmi egyházak képviselői kaptak szót. Horváth Endre katolikus plébános többek között az egyháznak a társadalmi közösség erősítésében játszott szerepét hangsúlyozta, Csete Szemesi István, a Református Keresztyén Egyház nyugalmazott püspöke arra tért ki, hogy az elmúlt évtizedek próbatételei megedzették az itteni magyar egyházakat, s többek között ennek tulajdonítható, hogy a kapcsolatuk sosem volt ilyen jó, mint napjainkban. Dolinszky Gábor, az Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház püspök-helyettese elmondta: amíg a második nagy világégés előtt az Ágostai Hitvallású Egyház több mint 160 ezer hívet számlált, addig mára, elsősorban a német polgárok elüldözése miatt, tízezerre csökkent ez a létszám.
A megjelent újságíróknak Potápi Árpád János, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke tartott sajtótájékoztatót. Bevezetőjében hangsúlyozta: a 2011. január 1-jén alakult testület most először tartott kihelyezett ülést Vajdaságban, amit azért fontos, mert így közvetlenül is megismerhetik az itteni magyar nemzeti közösséget. A kétnapos látogatás első állomása azért volt Szabadka, mert ez a város a délvidéki magyarság központja, s azért üléseztek az MNT-vel együtt, mert a munkájukba szerették volna bekapcsolni az MNT-n belül tevékenykedő magyar pártokat is. Véleménye szerint átfogó képet kaptak a délvidéki magyarság aktuális helyzetéről. Potápi Árpád János a kettős állampolgársággal kapcsolatban bejelentette, eddig 510 ezren igényelték a magyar állampolgárságot, közülük 430 ezren már az állampolgársági esküt is letették. Vajdaságból napjainkig mintegy százezer igénylés érkezett, ebből 58 ezret a szabadkai magyar főkonzulátus dolgozott fel.
A Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagjai Szabadka után felkeresték a csúrogi emlékhelyet, valamint Újvidéken találkoztak Pásztor Istvánnal, a Tartományi Parlament elnökével. Másnap a delegáció tagjai Belgrádban a szerb parlament diaszpóra-bizottságával közösen üléseztek, illetve r észt vettek a bukovinai székelyek 130 évvel ezelőtti betelepítésének tiszteletére Hertelendyfalván rendezett központi ünnepségén is.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..