home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A nemzeti lét igenlése
Fehér Márta
2012.05.02.
LXVII. évf. 18. szám
A nemzeti lét igenlése

A Vajdasági Magyar Szövetség meghívására Vajdaságban tett látogatást Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke közösségi találkozókon vett részt Hajdújáráson, Szabadkán, Újvidéken és Topolyán. Körútjának minden helyszínén arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy május 6-án menjenek el szavazni, és a...

A Vajdasági Magyar Szövetség meghívására Vajdaságban tett látogatást Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke közösségi találkozókon vett részt Hajdújáráson, Szabadkán, Újvidéken és Topolyán. Körútjának minden helyszínén arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy május 6-án menjenek el szavazni, és a Vajdasági Magyar Szövetségre voksoljanak, mert ez mindannyiunk közös érdeke. Orbán Viktor hangsúlyozta: a külhoni magyar térségekben a politikai választás sosem csupán politikai döntés, sokkal több annál, a nemzeti lét igenlése, amely a magyar kormány határokon átívelő munkáját is erősíti. A magyar miniszterelnök kiemelte: a történelem adta lehetőségekkel a legügyesebben Vajdaságban élnek a magyarok, az egész Kárpát-medencei magyarság számára példaértékű a magyar egység létrehozására irányuló törekvés, a kulturális autonómia megvalósítása és tartalommal való megtöltése.

Sportstratégia a határokon túlra

Vajdasági körútjának első állomásán, Hajdújáráson, a focipályán a helybeliek a lelátókon várták a magyar miniszterelnököt, aki kötetlen beszélgetést is folytatott a gyerekekkel, a szülőkkel, a játékosokkal. Dedikált labdát ajándékozott a Vinogradar Labdarúgóklubnak, amely a jelenlegi szabadkai önkormányzattól támogatást nem kap, vállalkozók segítik a sikeres focicsapatok munkáját. Orbán Viktor pályára is lépett, a gyerekcsapat egyik tagjával fejelgetett. Elmondta: a magyar kormány számára fontos a sport támogatása és az utánpótlás nevelése, a sportstratégiát pedig a határokon túlra is ki szeretnék terjeszteni.
Szabadkán, a Szent Teréz-székesegyháznál hatalmas tömeg fogadta a magyar miniszterelnököt, és ő elbeszélgetett az őt fogadó emberekkel. Megnyitotta az első virágkiállítást, melyet a VMSZ szervezett.
Orbán Viktor ezután a szabadkai magyarság kiemelt jelentőségű templomában, a Szent György-templomban folytatta látogatását. A Mária Rádió magyar szerkesztőségének szervezésében ökumenikus imatalálkozón vett részt. Az itt őrzött millenniumi zászló előtt félezren könyörögtek a magyar nemzet lelki megújulásáért, felemelkedéséért és megmaradásáért. Pásztor István, a VMSZ elnöke a nagy nyilvánosság előtt mondott köszönetet Orbán Viktornak odafigyeléséért, nyitottságáért, a partnerségért, az anyagi és erkölcsi támogatásáért. A VMSZ elnöke a püspök atyáknak a közösségi építkezés terén nyújtott támogatásáért is köszönetet mondott. Orbán Viktor beszédében rámutatott: történelme során a magyarság egyedül a kereszténységgel kötött olyan szövetséget, amelynek ezer év után is töretlenül fennáll. Elmondta, meggyőződése, hogy ennek az eszmének köszönhetjük, hogy minden viszontagság ellenére ma is itt vagyunk és magyarok vagyunk. Ezt az örökséget kell megőriznünk és továbbadnunk gyermekeinknek.

Félmillió eurós beruházás

A magyar miniszterelnök avatta föl a szabadkai Középiskolások Diákotthonának új szárnyát is. A bővítéssel 116 új tanuló nyerhet kollégiumi elszállásolást. Az ezer négyzetméteres, félmillió eurós beruházást Magyarország és a Tartományi Nagyberuházási Alap finanszírozta, fele-fele arányban, a berendezést pedig az oktatási minisztérium és a Tartományi Nagyberuházási Alap.

A magyarság nem papírok és nem dokumentumok kérdése

A program folytatásában Orbán Viktor állampolgársági eskütételen vett részt Magyarország szabadkai főkonzulátusán. 44 magyar tett ünnepélyes állampolgársági esküt a magyar miniszterelnök jelenlétében, aki kiemelte: jól tudjuk, hogy a magyarság nem papírok és nem dokumentumok kérdése, mert magyarságunk igazolását a szívünkben és fejünkben hordjuk. Korsós Tamás szabadkai főkonzul arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy tíz évvel ezelőtt Zoran Đinđićtyel együtt Orbán Viktor nyitotta meg a szabadkai főkonzulátus épületét. 2010. május 14-én pedig Orbán Viktor volt az első helyi aláírója annak a törvénymódosítási javaslatnak, amely lehetővé tette az egyszerűsített honosítási eljárást. A magyar miniszterelnök első alkalommal vett részt ünnepélyes állampolgársági eskütételen.

Nemcsak lakóhely

Újvidéken, az épülő Európa Kollégiumnál egyetemisták várták Orbánt Viktort, a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjasainak egy csoportja, majd kötetlenül elbeszélgethettek a magyar miniszterelnökkel, és közös fénykép is készült. Orbán Viktort Vicsek Annamária, a kollégium igazgatója és Miavecz Béla, az Európa Alapítvány Kuratóriumának elnöke fogadta. Az Európa Kollégium 450 magyar egyetemistának ad majd otthont, a 6 millió eurós beruházáshoz Magyarország 1 millió euróval járult hozzá. Ez a 6500 négyzetméteres, ötszintes épület nemcsak lakóhelye lesz az egyetemistáknak, hanem közösségi teret is biztosít majd számukra Újvidéken.

Egységesek tudjunk lenni

Topolyán, a Múzeum előtt hatalmas tömeg fogadta a magyar miniszterelnököt. Ő pedig szavazásra és a VMSZ támogatására buzdította a megjelenteket. Úgy fogalmazott: minden közösségen belül vannak versenyek, de a legfontosabb, hogy az igazán lényeges pillanatokban egységesek tudjunk lenni, ennek az egységnek a kifejezésére pedig ma a VMSZ alkalmas. Orbán Viktor megtekintette a Becsöngettek nevű kiállítást, mely a Csáki Lajos Általános Iskola száz évét mutatja be, majd a szabadkai Városi Múzeumban, a VMSZ egyik legfontosabban beruházásának színhelyén tett látogatást, mely intézmény a legsikeresebb vajdasági magyar kulturális intézmények közé tartozik.

Magyarnak lenni ne csak felemelő érzés legyen, hanem kifizetődő is

Vajdasági látogatását a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban fejezte be a magyar miniszterelnök. A zsúfolásig megtelt Kosztolányi Dezső Teremben a nemzeti összetartozásról tartott előadást. Európa, Magyarország és a Kárpát-medencei magyarság helyzetéről fejtette ki gondolatait. Kiemelte: Magyarország a birodalmi Európa helyett a nemzetek Európájában hisz, a Kárpát-medencei magyarság problémáira pedig egységesen tekint, hiszen a gyermekvállalási kedv, a nemzeti identitás megvallása, a munkalehetőségek kiszélesítése és a munkavállalási kedv ösztönzése nem az országhatárok függvénye, ezek a folyamatok lényegüket tekintve egyidejűleg zajlanak le a magyarok lakta térségekben. A jövő a nemzeti alapon történő politikai szerveződésről szól, a szerbiai vagyon-visszaszármaztatási törvény kapcsán történtek is ezt igazolják - emlékeztetett Orbán Viktor, felidézve, hogy a nem magyar előjelű pártban tevékenykedő magyar képviselők megszavazták a magyarság kollektív bűnösségét. Széchenyi István gondolatait felidézve a magyar miniszterelnök azzal zárta előadását, hogy a nemzetstratégia lényege az, hogy magyarnak lenni ne csak felemelő érzés legyen, hanem kifizetődő is, és Magyarország tartozzon végre ismét oda, ahova való: a sikeresek, az erősek és a győztesek táborába.

Orbán Viktort vajdasági körútjára Németh Zsolt, Magyarország Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kísérte el.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..