home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A nemzet családi és közösségi ünnepe
Tóth Lívia
2008.01.23.
LXIII. évf. 4. szám
A nemzet családi és közösségi ünnepe

Kitüntetettek az első sorban - Szabó Attila fotójaJanuár 22-e, a magyar kultúra napja alkalmából a hétvégén Zentán megtartották a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Anyanyelvi Konferenciája és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség hagyományos szakmai találkozóját. A tanácskozás t...

Kitüntetettek az első sorban - Szabó Attila fotója

Január 22-e, a magyar kultúra napja alkalmából a hétvégén Zentán megtartották a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Anyanyelvi Konferenciája és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség hagyományos szakmai találkozóját. A tanácskozás témája: a kultúra jogi szabályozása a Kárpát-medencében. Az összejövetelen - Erdély és a Muravidék kivételével - részt vettek a Kárpát-medencei művelődési ernyőszervezetek képviselői. Az egybegyűlteket Juhász Attila zentai polgármester, Dudás Károly, a VMMSZ elnöke és Pomogáts Béla irodalomtörténész, az Anyanyelvi Konferencia elnöke üdvözölte. Dr. Szebenyi-Brindza Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának osztályvezetője és Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének bevezető előadása után a jelenlévők festettek sajátos körképet a náluk tapasztalható helyzetről.
A rendezvénysorozathoz kapcsolódott a Magyar feltalálók című fotódokumentum-kiállítás, melyet dr. Kovács Győző nyugalmazott villamosmérnök, a számítástechnika magyarországi fejlesztésének vezéregyénisége nyitott meg a Városháza előcsarnokában. A program folytatásában kihirdették a Vajdasági Szép Magyar Könyv című pályázat eredményét, és átadták az elismeréseket. A megmérettetésre 11 kiadó 59 művet juttatott el, a bírálóbizottság pedig nyolcat emelt ki. A legszebb magyar könyv Cs. Simon István Udvaros az enyészetben című kötete lett, amely a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában jelent meg. A legszebb album Szőke Anna A kishegyesi Szent Anna-templom című műve, a szabadkai Grafoprodukt munkája, a legszebb értekező próza pedig Sirbik Attila eXoból Endóba című könyve, amelyet a zentai zEtna adott ki. Különdíjban részesült a DNS kulturális folyóirat Ariadné- és Persona-száma, valamint négy dicsérőoklevelet is odaítéltek.
Január 19-én este a zentai Városháza dísztermében zajlott le a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepsége, ami egyben a Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulójára meghirdetett Reneszánsz év, 2008 elnevezésű rendezvénysorozat itthoni nyitóeseménye is volt. A megjelent rangos vendégeket Dudás Károly Magyar Örökség Díj-as író köszöntötte, az ünnep szónoka Pomogáts Béla irodalomtörténész volt. A magyar kultúra napját az egész magyarság családi ünnepének nevezte:
- Arról a régi reményről, amelyet a reformkor nagy írói és gondolkodói tápláltak magukban, hogy a nemzetnek összetartó és együttműködő emberi, családi közösségnek kell lennie, talán mégsem mondhatunk le a jelen mostoha tapasztalatai közepette sem. Ezek a remények születtek újjá március 15-én és október 23-án, ezek a remények éltették és töltötték el mozgósító erővel oly sok keserves tapasztalat után Kölcsey Himnuszát. Rajtunk is múlik, külön-külön mindannyiunkon, hogy a Himnusz napja ne pusztán protokoll esemény legyen, hanem valóságos közösségi ünnep.
Az idén ötödik alkalommal adták át a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa Díját, és negyedik alkalommal az Aranyplakettjét. Magyar Életfa Díjban részesült Koncz István magyarkanizsai amatőr színész és rendező, Ormai Mária nagybecskereki bábművész, amatőr színész, Petz-Galler Marika belgrádi operaénekes és Szöllősy Vágó Veronika szabadkai nyugalmazott könyvtáros, népdalkörvezető a délvidéki magyar kultúra terén végzett több évtizedes, áldozatkész tevékenységéért. Aranyplakettet kapott Budai Ilona budapesti zenepedagógus, népdalénekes az egyetemes, azon belül pedig a délvidéki magyarság érdekében kifejtett munkájáért, plakettet pedig Horváth László, nyugalmazatott zenei producer, a harmincéves Durindó szellemi atyja (Kishegyes) és Molnár József nótaénekes (Szabadka).
A műsorban fellépett Budai Ilona, verset mondott Verebes Krnács Erika és Domány Zoltán, reneszánsz énekes és hangszeres muzsikát adott elő a budapesti Canticum Canticorum Énekegyüttes.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..