home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A német szál
(—)
2015.04.29.
LXX. évf. 17. szám
A német szál

Németország továbbra is makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy Szerbia EU-tárgyalásai a koszovói kérdés végleges rendezésével kezdődjenek el. A német cégek viszont ódzkodnak Szerbiába jönni. Felerősödött az orvosok elvándorlása. Papíron megkezdődött a Belgrád Víziváros építése. Pajtić a hatalom távozására szólított fel.

Következményei lesznek

Hashim Thaçi koszovói külügyminiszter Bécsben kijelentette, hogy következményei lesznek annak, hogy a szerb kormány valójában megtiltotta belgrádi látogatását. „Szerbia hozzám való viszonyulása példája lehet annak, hogy a szomszédoknak hogyan nem kell egymással viselkedniük” — nyilatkozta a Die Presse napilapnak a koszovói külügyminiszter. Mint ismeretes, a szerb államvezetőség több tagja jelezte, hogy ha Thaçi Belgrádba utazik, le fogják tartóztatni. (Tanjug)

A német dilemma

Johannes Hahnnak, az EU szomszédságpolitikai biztosának nagy fejtörést okoz Németország és más EU-tagállamok álláspontja Szerbia csatlakozási tárgyalásának megkezdéséről. Noha a biztos nem nevezte meg konkrétan ezeket az államokat, nyílt titok, hogy Németországon kívül Nagy-Britanniáról, Belgiumról és Hollandiáról van szó. Annak ellenére, hogy Belgrád több fejezet tekintetében minden elvárást teljesített, a fenti államok ragaszkodnak hozzá, hogy elsőként a 35. fejezet — mely Belgrád és Priština viszonyainak a normalizálását foglalja magában — legyen megtárgyalva. Az alapgond viszont az, hogy mindmáig nincsenek világosan meghatározva azok a kritériumok, amelyek e fejezet megnyitásával kapcsolatosak. (Tanjug)

Nem jönnek a német cégek

Martin Knapp, a Belgrádba akkreditált német gazdasági küldöttség igazgatója azt jelentette ki a múlt héten, hogy tavaly három német cég a szerbiai helyett végül a macedóniai beruházás mellett döntött. A gazdasági szakember arra hívta fel a szerb partnerei figyelmét, hogy tisztában kell lenniük azzal, mennyire megerősödött a konkurencia. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Szerbiában már megtelepedett német cégek nem tervezik a kivonulást, de azt is hozzá kell tenni, hogy új cégek érkezéséről szóló hírek sincsenek. Az országban egyébként jelenleg 370 német cég működik, és mintegy 25 000 embert foglalkoztat. (B92)

Kilencszázhuszonhét orvos ment el

A Szerb Orvosi Kamara tavaly 927 távozási igazolást állított ki. Erre a dokumentumra azoknak az orvosoknak van szükségük, akik úgy döntenek, elhagyják az országot, azaz másutt vállalnak munkát. 2012-höz képest megháromszorozódott az orvosok elvándorlása. A legtöbb esetben a fiatalabb generáció van érintve. Vesna Jovanović, az orvosi kamara igazgatója a Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy 2012-ben 338, egy évvel később pedig már 435 ilyen igazolást kellett kiadni. „Az egész egészségügyi rendszer jövője kérdésessé válhat, és nemcsak az orvosok elvándorlása, hanem a megmaradtak korfája miatt is. A szakorvosok többsége igen idős, nyugdíj előtt áll. […] A távozásuk után pedig nem lesz elegendő idő a fiatal orvosok képzésére” — figyelmeztetett az orvosi kamara igazgatója. (Beta)

Abbahagyták

A szerbiai tanárok a múlt héten öt hónap után felhagytak a sztrájkkal. A Blic napilap úgy tudja, ennek oka a legutóbbi fizetéscsökkentés. Ez az intézkedés azonnal megfelezte a tiltakozók számát, amivel befejeződött a szerb történelem leghosszabb — öt hónapja tartó — pedagógussztrájkja. (Blic)

Aláírták

Szerbia kormánya aláírta az Eagle Hills nevű céggel a Belgrád Víziváros megépítésével kapcsolatos szerződést. Ennek értelmében a vegyes cég 32 százaléka a szerb állam, 68 százaléka pedig az arab partner tulajdonában van. A szerződés szerint az új városrész kiépítése legfeljebb harminc évig tarthat. (Tanjug)

Mielőbb el kell menniük

Mintegy 30 000 ember vett részt a Demokrata Párt belgrádi tiltakozó nagygyűlésén. Bojan Pajtić, a DP elnöke a beszédében emlékeztetett a kilencvenes évekre, ezután pedig elismerte a pártja kormányzási hibáit. A DP vezére éles kritikát fogalmazott meg a jelenlegi hatalommal szemben, és távozásra szólította fel a kormánypártokat. (Beta)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..