home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A negyedik pályázati kiírás
Tóth Lívia
2017.10.09.
LXXII. évf. 40. szám
A negyedik pályázati kiírás

Zsúfolásig megtelt a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület nagyterme a Prosperitati Alapítvány sorrendben tizenegyedik lakossági fórumán.

Az érdeklődők nemcsak a község területéről, hanem távolabbi településekről is érkeztek. Mint ismeretes, a negyedik pályázati kiírás augusztus 2-án jelent meg, a beküldési határidő szeptember 4-én kezdődött és november 30-áig tart.

A vendégeket — többek között Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselőt és Ótott Róbert tartományi titkárhelyettest — Kormányos László tartományi képviselő köszöntötte, majd átadta a szót Juhász Bálintnak, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatójának.

— Nekünk, vajdasági magyaroknak nagy lehetőségnek számítanak ezek a pályázatok, melyekkel az elmúlt időszakban már nagyon sokan éltek. Eddig több mint 7000 pályázónk volt, és több mint 6000-en nyertek is. Csóka községben 142-en pályáztak, közülük 120-an sikeresek voltak — mondta Juhász Bálint, és hozzátette, a pályázati kiírásokat a lakossági találkozókon elhangzott igényekkel összhangban állítják össze. — Jelenleg a ház- és földvásárlási, valamint a közepes léptékű fejlesztésekre kiírt pályázatunkra adhatják be a projektumaikat. A pályázati rendszerünk újdonsága, hogy a döntés forintról szól, viszont az átváltás napján érvényes dinárösszeget utaljuk át. Ezzel nagyon sok elszámolási gondot és félreértést előzhetünk meg. A házvásárlási pályázat alapjában ugyanolyan feltételeket tartalmaz, mint az, amelyik 2016 januárjában jelent meg. Akkor 101 pályázónk volt, és 78 házat vásároltunk meg. Jelenleg 200 ház megvásárlására elegendő eszköz, azaz mintegy 620 millió forint áll a rendelkezésünkre. Az érdeklődők főleg falusi, gazdálkodásra vagy mezőgazdasági tevékenységre alkalmas házat választhatnak, és már nincs meghatározva a telek nagysága. Egyébként Csóka község minden településén lehet ingatlant vásárolni, a szükséges feltételek teljesüléséről a helyszínen győződünk meg, a házat a szerződéskötéstől számított tíz éven át rendeltetésszerűen kell használni, azaz lakni. A támogatás összege továbbra is legfeljebb 10 000 euró. Újdonságnak számít, hogy nemcsak házastársak és élettársi kapcsolatban élők, hanem a gyermeküket egyedül nevelő szülők is pályázhatnak. Fontos kikötés, hogy rokontól továbbra sem lehet házat vásárolni.   


A szerző felvételei

Két további pályázati kiírásunk, a földvásárlás és a közepes projektumok is tartalmaznak kamattámogatott hitelt a pénzelési konstrukcióban. Annak érdekében, hogy ezt a projektumot megvalósíthassuk, minden Vajdaságban működő bankot meghívtunk a programba, jelenleg heten vannak, akikkel lehet tárgyalni. A hitel hosszú lejáratú, dináralapú és a bankok legfeljebb 8 százalékos kamatot számolhatnak fel, ebből az alapítvány 6,5 százalékot ítélhet meg. Mezőgazdasági földterület vásárlása esetén 25 százalék önrész szükséges, a 75 százalék pedig kamattámogatott hitel. 15 millió euró áll a rendelkezésünkre, ez nagyjából 1500 hektár termőföld tulajdonba vételére elegendő pénz. Földet — a háztól eltérően — rokontól is lehet vásárolni, a kiszemelt területre pedig nincs felső határ.

A közepes léptékű fejlesztés, melynek összértéke meghaladja az 50 000 eurót, de nem éri el az 500 000 euró dinárellenértékét, lehet mezőgazdasági és általános gazdasági, valamint a jövő évben kell megvalósulnia. Valójában minden hitelképes, pénzügyi szempontból fenntartható projektum számításba jöhet. Használt gépeket nem lehet vásárolni, és szükség van arra, hogy a vállalkozónak legyen foglalkoztatottja is — hallottuk Juhász Bálinttól, akinek az est végén a jelenlevők számos kérdést is feltettek. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..